Díjazták a Tótkomlós hírnevét öregbítőket

A város napján ünnepi testületi ülést tartottak a természet házában, ahol a Békés Megyei Önkormányzat nevében köszöntötte az ünneplőket Várfi András alelnök.

— A múlt ismerete és tisztelete fontos, hogy eligazodjunk a jelenben és merjük építeni a jövőt. Most emlékezünk, hogy 1746-ban, 271 esztendővel ezelőtt Rudnyánszki József báró 80 szlovák családot telepített az elnéptelenedett Komlósi pusztára. Tótkomlós további történelmét a település jelenlegi és áttelepült lakói nem felejtik, és méltón emlékeznek a múltra — mondta a szónok.

A város ezen a napon díjazta azokat, akik munkásságukkal, példájukkal öregbítik Tótkomlós hírnevét. 2017-ben Pro Urbe kitüntető díjat kapott Hrivnák Tünde Zsuzsanna. A divattervező munkásságában máig nagy jelentőségű a tótkomlósról hozott hagyományok szeretete, tisztelete. Vallja: beleszületett a ruhák világába, hiszen nagymamája, édesanyja is varrónő. A népi minták számára értéket képviselnek. Pro Urbe díjat vett át Szpisák Attila evangélikus lelkész is.

Tótkomlóson szükség volt fiatal, szlovákul is tudó lelkészre, 2007-től áll a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség gyülekezetének és intézményeinek szolgálatában. Fontos számára az identitás kérdése, ami nem csak a magyar, hanem a szlovák és a keresztyén életvitel esetében is jelentős. A szlovákság megőrzését nem csak a szlovák és a kétnyelvű istentiszteletek megtartása mutatja, hanem igyekszik az ifjúságnak is átadni a szlovák nyelvet és hagyományokat, akár egy-egy szlovák imádság megtanításával, szlovákiai táborok, vetélkedők szervezésével.

Átvehették nyolcan a Tótkomlós Ifjú Tehetsége díjat is: Farkas Adrienn, Gyetyinás Dániel, Kocsis Balázs, Makszi Milán, Nagy Eszter, Orbán Tibor Tivadar és Pokorádi Panna Luca. Az ünnepi testületi ülés után megnyitották a 110 éves a tótkomlósi szlovák színjátszás című kiállítást, s a résztvevők megtekintették A drótostót című előadást.

Kommentek