A házszentelések rekordere: Ákos atya nem szeret unatkozni

Fabisz Ákos plébános gerendásiként remekül érzi magát Magyarbánhegyesen. A Szegedi Dómban volt káplán, ez az első önálló, plébánosi szolgálati helye. A fiatalember nem szeret unatkozni, tétlenkedni. Barátkozni annál inkább.

— Nagyon jól eltalálták elöljáróim, mintha megérezték volna, hogy ez a hely való nekem. Itt tudok kiteljesedni maximálisan — vezetett körbe a parókián Fabisz Ákos, majd megismerve jövetelünk okát (jelzés érkezett a Békés Megyei Hírlaphoz, hogy ezen a településen példátlan népszerűségnek örvend a házszentelés gyakorlata, s mindez a katolikus atyának köszönhető — a szerző), fiatalos lendülettel kezdett mesélni bokros teendőiről.

— Ha az itt élők nem karolták volna fel a terveimet, ha nem álltak volna az ötleteim, a kezdeményezéseim mellé, egymagam kevésnek bizonyultam volna. Kezdődött minden az orgona-felújítással. Új hangján zengi Isten dicsőségét ez a csodálatos hangszer. Értékelik is a hívek. Bár többen is hallgathatnák… — tette hozzá reménykedve.

— Amikor Magyarbánhegyesre kerültem, faggatóztam, milyen gyakorlata volt korábban a házszenteléseknek. Nem volt jellemző. Tevékeny ember vagyok, nem unatkozni jöttem én ebbe a faluba. Engem nem elégít ki az a pár találkozási alkalom, ami érkezésemkor jellemző volt (a vasárnapi misék, ahol 40-60 magyarbánhegyesi hallgatja a liturgiát; a temetések, a keresztelések alkalmával való személyes kontaktus). Gondolkodtam, mit tud kezdeni magával itt egy pap, akit csak szomorú vagy örömteli családi események miatt keresnek fel. Meghirdettem karácsony és szilveszter között: iratkozzanak fel azok, akik igénylik a házszentelést. Elszomorított, hogy csupán 4-5 jelentkező akadt. Időm, mint a tenger, hát kitaláltam, nekem kell az emberek közé mennem. Be kell kopognom minden házba. Vagy befogadnak egy közös imádságra, kérve Isten áldását a bentlakókra és oltalmat az otthonukra, vagy elutasítanak. Utcáról utcára, házról házra haladtam 2015 januárjától. Tavaly 410 helyen voltam. Ez a szám idén megsokszorozódott — mesélte boldogan a plébános, akit 2016. január és március között 520 helyen befogadtak.

— Nagyon nagy öröm ez nekem. Az emberek pedig boldogan tették ki lakásukba az ajándékba kapott 2016. évi falinaptárt, amin templomunk képe díszeleg — sorolta az ötletgazda Fabisz Ákos, akinek az önkormányzat is segít. S ha már megemlítette a templomot, ott jártunkkor a felújítást végző mesterekhez vettük az irányt a szépen rendbe tett és a környezetében is megszépült plébániáról.

— Miután idejöttem, kicseréltük a nagykaput, mert átjárásra használták a kertet az emberek. Kerítést, aszfaltozott bejárót is építtettem, hogy a rendezettség benyomását keltse a település központjának az egyik meghatározó ingatlana — indokolta az atya a beruházások fontosságát. Majd felmutatott a műemlékvédettség alatt álló templom toronyórájára.

— A toronyóránk a négy égtáj felé mutatja a pontos időt. A toronysüveget vörösréz színűre festették, most pedig a homlokzat felújítása zajlik. A belső festés, a tetőn a pala javítása is időszerűvé válik. Templomunk egyébként nyitva van napközben. Ez is új kezdeményezésem. S hogy miért? Ha a forgalmas főúton elhaladók betérnének elmondani egy-egy fohászt, megtehessék. Az ötletnek jó a visszhangja — és már vezetett is tovább, mutatta a sekrestyét, ami megújult a tavalyi búcsúra. A híveknek pedig háláját fejezte ki, akiktől liturgikus textíliákat (több garnitúrát) kapott az elmúlt időszakban.

Citeraszó hallatszik a parókiáról
Fabisz Ákos önképzéssel tölti szabad óráit. Például citerázni tanul. — A házszentelések után időmilliomos lettem. A zene mindig közel állt hozzám. A környezetemben van e hangszer kiváló megszólaltatói közül néhány. Én is kedvet kaptam. Kezdő vagyok, de nagyon lelkes. Almási Gyula zenetanár pallérozza a tudásomat mostanában.

rendszeres atrocitások
Tűz ütött ki a párizsi Gare de Lyon pályaudvar közelében (videó)
járvány / 32 perce
Későbbre halasztották a budapesti közép-európai divathetet
a Budapest Central European Fashion Week megrendezését április végére halasztották a koronavírus terjedése miatt.
Gyász
Ha emlegettek köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok. GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ilyés Gergely békéscsabai (volt szabadkígyósi lakos), életének 95. évében csendesen megpihent. Hamvait 2020. február 29-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HALUSTYIK BÉLA 2020. február 19-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án 11 órakor lesz az orosházi Alvégi temetőben. A gyászoló család
Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él. GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Pribojszki János békéscsabai lakos 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. február 28-án 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A Gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYÁSZHÍR Braun Ádámné szül:Csiszár Dorottya Katalin békéscsabai lakos 2020. február 17-én életének 78. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Dragán Ivánné szül.: Galosi Ilona Mária békéscsabai lakos 2020. február 20-án, 83 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. február 28-án 11 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYÁSZHÍR Tóth Józsefné szül.:Kiszely Zsófia békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án 11 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Krajcsó József békéscsabai lakos 69 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 28-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS "A bánat, a fájdalom örökre megmarad. Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad." Fájó szívvel emlékezünk ifj. Bődi János halálának 11.évfordulóján. Felesége, kislánya, szülei, testvére és családja.
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk a 12 évvel ezelőtt elhunyt Bartolák Mihály kőműves mesterre. Szerető családja
"Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Gedos Iván orvos rövid súlyos betegségben 2020. február 17-én életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. február 25-én 13 órakor Magyarcsanádon lesz. A gyászoló család
„Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kovács János békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 27-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Kegyeletüket egy szál virággal róhatják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Köszönetnyilvánítás Ezúton mondunk köszönetet a rokonoknak, barátoknak,szomszédoknak,munkatársaknak, a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt vezetőségének, és mindazoknak, akik ismerték és szerették, hogy Baukó András Tusi bácsi búcsúztatásán megjelentek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sári István békéscsabai lakos 80 éves korában elhunyt. Hamvait 2020. február 25-én 11 órakor búcsúztatják el a Református Egyház Gyülekezeti termében. Kérjük, a koszorúra, virágra szánt összeget a Református Egyház javára ajánlják fel. A gyászoló család.
"Nem hal meg az akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ásványi László János békéscsabai lakos 2020. február 06-án életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 26-án 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Székely Istvánné INCIKE 2020. január 16-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 25-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Gyászoló férje és fia.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sarkadi Lajosné szül. Szabó Erzsébet gerlai lakos életének 92. évében elhunyt. Temetése 2020. február 24-én 10 órakor lesz a gerlai köztemetőben A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lipták Györgyné szül. Csapó Ilona Békéscsaba, Vörösmarty u. 13. szám alatti lakos 2020. február 12-én, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal és örök szeretettel EMLÉKEZEM DR. OLÁRY GYULA CSABA nyugalmazott jogtanácsos halálának 11. évfordulóján. "Emléke él, és élni fog míg az én szívem e földön még dobog. Őrzöm a képét, a mosolyát, a hangját, s minden gesztusát. Őrzöm a mozdulatait, mely bennem él mind a mai napig, őrzöm a felém közvetített gondolatait, a nekem elsuttogott szavait. Mert nem halt meg ő, még mindig él nekem, csak messze távozott, hol meg nem érinthetem." Feleséged
"Pihenj, Te drága szív, már megszűntél dobogni. Szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni Téged soha nem lehet. Csak meg kell tanulnunk ezután élni Nélküled! GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Aradszki András IHAROS 74 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 21-én 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Gyászoló szerettei
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Botyánszki Endre békéscsabai lakos 2020. február 14-én, 76 éves korában elhunyt. Szerettünket 2020. február 22-én 11 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Magyar Mozgókép Szemle / 40 perce
Négyen vehették át a Magyar Filmakadémia életműdíját
széles paletta / 1 órája
Paolo Ventura fotókiállításával kezdődik a Budapest FotóFesztivál
veteránokat támogatnak / 1 órája
Együtt jótékonykodott Harry herceg és Jon Bon Jovi
fajvédelmi projektek / 1 órája
Az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok
műhelyfoglalkozás / 3 órája
Az év séfje főzött Békéscsabán, a CsabaParkban
Licska Balázs
üzen a múlt / 4 órája
Elsüllyedt spanyol gályákról származó ezüstpénzeket találtak Floridában