Hallgassa élőben!

Kner Nyomda: két és fél milliárd forintos fejlesztés Békéscsabán

Újra méltó régi nagy híréhez a békéscsabai Kner Nyomda. Az ausztriai Marzek Etiketten GmbH öt éve vásárolta meg az üzemet, azóta már 1,7 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre, jövőre újabb 800 millió forintos beruházást valósítanak meg. Nőtt az árbevétel, a dolgozói létszám.

Míg a Kner-hagyományok 1882-ig, addig a Marzek cég történelme 1879-ig nyúlik vissza. Mind a két név jól cseng, elismert nemzetközileg. Öt éve találtak egymásra. A Marzek megvásárolta a békéscsabai Kner Nyomdát. A komoly gondokkal küzdő, meglehetősen elavult gépparkkal rendelkező vállalat életében ez gyökeres fordulatot jelentett.

Dr. Johannes Michael Wareka, a Marzek család negyedik generációjának a tagja lett a Kner Packaging Kft. többségi tulajdonosa. Székfoglalójában akkor elmondta: nem spekulatív, hanem szakmai befektetőként érkezett, és akkori ígéreteit betartotta. Öt év alatt 1,7  milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre, és egy fillér osztalékot nem vettek ki a cégből, a nyereséget visszaforgatták a termelésbe, a fejlesztésekbe.A kiváló együttműködést példázza, hogy a taggyűlésen úgy döntöttek, a csabai cég Marzek Kner Packaging Kft. néven működik a továbbiakban. Ezzel is erősítik a régiós piacok felé nyitást. Értékelték az eltelt öt évet, a fejlesztések során leghamarabb a nyomókapacitás és dobozgyártó gépsorok fejlesztése vált szükségessé. Ezzel párhuzamosan azonban a címkegyártást is megerősítették.

A beruházásokat európai uniós források is segítették, 2007-ben 176 millió, 2009-ben 300 millió forintot nyertek uniós pályázaton. Az első projekt célja a cég általános technológiai fejlesztésének az elősegítése volt, a második célzottan a gyógyszeripari vállalatok biztonságosabb és hatékonyabb kiszolgálását segítette elő.

— A technológiai fejlesztéssel párhuzamosan új piaci lehetőségek felkutatása is elkezdődött — hangsúlyozta Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója. — Elsősorban a 2000-2005 között mesterségesen elsorvasztott dobozgyártás korábbi megrendelői tértek vissza. Ezáltal a vállalat visszanyerte a korábbi versenyelőnyét: a partnerek széles körű kiszolgálását. Az idei évre elérte a cég, hogy a csomagolóanyag-árbevétel nagyobb része dobozokból származik.

A gyógyszeriparból kapják a legtöbb megrendelést (30 százalék), utána szorosan következik az élelmiszer-, az édes- és a dohányipar. Új irányt jelent a magas minőségi elvárásoknak is megfelelő tekercses címkék gyártása, főképpen a boripar számára. Az export aránya közel 20 százalék, főleg a román, osztrák és cseh piacokra szállít a nyomda.

A dolgozók is örülnek, hogy több a megrendelés
Böőr Ferenc ofszetgépmester, a Marzek Kner Packaging Kft. üzemi tanácsának elnöke elmondta: a dolgozók is örülnek, hogy több a megrendelés, a munka. Ezáltal biztos munkahelyük van, visszakapták a cafeteria és a műszakpótlék egy részét, és minden bizonnyal 13. havi fizetés is lesz az eredmények után. Büszkék arra, hogy egy ideje újra jó híre van a békéscsabai Kner Nyomdának, nem könnyű ide bekerülni dolgozni. A tulajdonos folyamatosan fejleszt, az új gépekhez is kellenek szakemberek, bővül a létszám. Böőr Ferenc kitért arra, hogy a vezetés odafigyel a megfelelő munkakörülmények biztosítására is.

Büszke a csapatra

A legmagasabb nemzetközi standardokkal dolgozik a békéscsabai Kner Nyomda, de a tulajdonos, dr. Johannes Michael Wareka szerint a sikerhez a dolgozók hozzáértése, képzettsége is szükséges.

— Jövőre a legkorszerűbb ofszettechnológiát képviselő nyomgépet vásárolnak több mint 600 millió forintért. Számomra ez azt sugallja, hogy nőnek a megrendeléseik.
— Optikai kontroll is lesz a gépen, minden ívet ellenőriz a nyomtatás során. Ez az állandó minőség garanciáját jelenti a megrendelők felé, akik szerencsére egyre nagyobb számban vannak bizalommal a Kner Nyomda felé. Persze, a technikai ellátottság egyedül nem elég, emeltük a dolgozók tudásszintjét, specialistákat képeztünk ki. Ez nemcsak a technológiai hozzáértésben, hanem a munkaszervezésben és a hatékonyságban is megmutatkozik. Ausztriában is büszkék vagyunk a csabai csapatra.

dr. Johannes Michael Wareka


— Az utánpótlásra is gondolnak?
— A békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskolában a Kner leendő nyomdászainak mérnökeink is adnak órákat, így már képbe kerülnek a technológiát illetően.

— A Marzeknek 500 dolgozója van három országban, 50 millió euró az éves árbevétele. A Knerrel mik a jövőbeni terveik?
— Az egyik legjobb fejlődési potenciállal rendelkező cégünk, elkötelezettek vagyunk a vállalat hosszú távú fejlesztése mellett.

 

Világbajnoki cím Chicagóban a Marzek-boroscímkének

Helga Marzek, aki Alexander Schneller-Scharauval együtt kisebbségi tulajdonos a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft.-ben, kiemelte, hogy Ausztriában a boroscímkepiac 80 százalékát birtokolják. Magyarországon a Kner Nyomdának 12,5 százalékos a részesedése boroscímkegyártásból, ezt növelni kívánják a jövőben. Egyre több borász ismeri fel, hogy milyen fontos a termék megjelenítése. A Marzek idén, 2007 után immáron másodszor nyerte el Chicagóban a World Champion of 5 Continents in Offset Labels-címet, vagyis öt kontinens legjobb offszetcímke-gyártója lettek. Egy osztrák boron lévő címkéjük vitte el a pálmát.

bevált a módszer
Csirke-, tehén-, lakástombolával buzdítják oltásra az embereket Ázsiában
Magyar–francia / 6 perce
Orbán Viktor a telt házas Puskás Arénáról tett közzé fotót
„Mi, magyarok” – írta a fényképhez a miniszterelnök.
Gyász
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Zsilinszki Andrásné született Klopp Edit Margit békéscsabai lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben fog megtörténni. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Szerettei mély fájdalommal búcsúznak Dr. Szolnoki Bélánétól született Hun Mária békéscsabai lakostól, aki 83. évében elhunyt. A gyászoló család
Az idő múlása nem hoz enyhülést, A fájdalmat elviselni egy élet is kevés. MEGEMLÉKEZÉS SEBESTYÉN SÁNDOR 5 ÉVE, HOGY ITT HAGYTÁL BENNÜNKET... FÁJÓ SZÍVVEL GONDOL RÁD FELESÉGED, KÉT FIAD ÉS CSALÁDJAIK. NAGYON HIÁNYZOL.
A temető kapuja szélesre van tárva, Útjait naponta sok-sok ember járja. Van, aki virágot, mécsest visz kezében, S olyan is, ki bánatot visz szomorú szívében. 21 éve mi is ezt az utat járjuk, megnyugvást Lelkünkben még ma sem találtunk. Sírod előtt állunk, talán Te is látod, körülötted Van szerető családod. Eljöttünk újra tisztelni Téged, Szívünkben őrizzük örökké emléked. MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Petrás László volt gyulai lakos halálának 21. évfordulóján. Felesége, családjai
Tiéd a csend, a nyugalom, Miénk a könny, a fájdalom." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZPEVÁR LÁSZLÓ autószerelő békéscsabai lakos 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 18-án 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Tiéd a csend a nyugalom, Miénk a könny, a fájdalom." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szível tudatjuk, hogy Molnár Pál ( varrógép szerelő ) békéscsabai lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 18.-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Két éve már, hogy életed véget ért, Lehullott egy csillag már, kevesebb a fény, Sírodon a gyertyák is halványabban égnek. Még mindig nagyon fáj, hogy elveszítettünk Téged" MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Hadobás József békéscsabai lakos halálának 2. évfordulóján. Szerető családja.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lövő László békéscsabai lakos 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. június 18-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család.
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Vandlik Pálné szül.: Faulháber Rozália békéscsabai lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 17-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család.
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tuskáné Papp Erzsébet drága jó feleség és édesanya halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bujdosó Ádám nyugalmazott főosztályvezető békéscsabai lakos 2021. június 09-én 93 éves korában elhunyt. Követve korábban elhunyt kislányát és feleségét. Temetése 2021. június 16-án 12 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Varga Koritár János békéscsabai lakos 2021. június 04-én 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 16-án 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Zelenyánszki János (PIRI) telekgerendási lakos hosszantartó betegség után elhunyt. Temetése 2021. június 15-én 11 órakor lesz a telekgerendási köztemetőben. A gyászoló család
Köszönetnyilvánítás Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik Édesanyánk, Spiák Sándorné búcsúztató szentmiséjén részt vettek, vagy bármi módon együtt érzésüket kifejezték. Külön mondunk köszönetet Dr Spiák Ibolyának, aki évtizedeken keresztül gyógyította; háziorvosának, a mentősöknek az egészségügyben dolgozóknak. Hurguly Erzsikének nagy hálával tartozunk, aki munkájával lehetővé tette, hogy Édesanyánk végsőkig az otthonában lehessen. Köszönet a jó szomszédoknak, a mezőkovácsházi általános iskola és a város vezetőinek a sok-sok segítségért. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kutasi György békéscsabai lakos 65 éves korábán elhunyt. Búcsúztatója 2021.06.14-én 10 órakor a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben lesz. A gyászoló család
„Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Mikó Imre halálának 15. évfordulóján. Felesége és családja
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Rozsos Sándor Jánosné szül.: Such Erzsébet békéscsabai lakos életének 97. évében csendesen megpihent. Végső nyugalomra 2021. június 09-én 10 órakor helyezzük a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Mazán András békéscsabai lakos 86 éves korában csendesen megpihent. Drága halottunkat a békéscsabai Berényi úti temetőben szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
"Nem halnak meg azok, akiknek emlékük Örökké szívünkben él" MEGEMLÉKEZÉS Pavló Pál halálának 50. Pavló Pálné szül. Gulyás Margit halálának 14. évfordulóján. Fiai és családjai.
Gyászhír Amíg éltél szerettünk, amíg élünk nem feledünk." Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy Harmados Pál a szeretett férj, a példás családapa, az imádott nagyapa, a drága testvér 86 éves korában elhunyt. Végső búcsút 2021. június 04-én 12 órakor veszünk Tőle a békéscsabai Berényi úti temetőben. Emlékét szeretettel megőrizzük. A gyászoló család
minden kiderül? / 26 perce
Hatalmas fordulat a kis Maddie ügyében: áttörő sikert ért el a rendőrség
ártatlan áldozatok / 39 perce
Az állatok életét is megkeseríti az India és Pakisztán közötti fegyveres konfliktus
Labdrugó EB / 1 órája
Békésben is szurkoltak a magyaroknak
P.G.
Békés megye / 2 órája
Fűnyírás közben figyeljünk a gyep magasságára is!
Nyemcsok László
független bírálóbizottság / 2 órája
Július 15-ig lehet jelöltet állítani a gróf Batthyány Lajos-díjra (videó)
izgalmas lista / 2 órája
Ötven fellépő lép színpadra az idei Fekete Zaj fesztiválon