Hallgassa élőben!

Kner Nyomda: két és fél milliárd forintos fejlesztés Békéscsabán

Újra méltó régi nagy híréhez a békéscsabai Kner Nyomda. Az ausztriai Marzek Etiketten GmbH öt éve vásárolta meg az üzemet, azóta már 1,7 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre, jövőre újabb 800 millió forintos beruházást valósítanak meg. Nőtt az árbevétel, a dolgozói létszám.

Míg a Kner-hagyományok 1882-ig, addig a Marzek cég történelme 1879-ig nyúlik vissza. Mind a két név jól cseng, elismert nemzetközileg. Öt éve találtak egymásra. A Marzek megvásárolta a békéscsabai Kner Nyomdát. A komoly gondokkal küzdő, meglehetősen elavult gépparkkal rendelkező vállalat életében ez gyökeres fordulatot jelentett.

Dr. Johannes Michael Wareka, a Marzek család negyedik generációjának a tagja lett a Kner Packaging Kft. többségi tulajdonosa. Székfoglalójában akkor elmondta: nem spekulatív, hanem szakmai befektetőként érkezett, és akkori ígéreteit betartotta. Öt év alatt 1,7  milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre, és egy fillér osztalékot nem vettek ki a cégből, a nyereséget visszaforgatták a termelésbe, a fejlesztésekbe.A kiváló együttműködést példázza, hogy a taggyűlésen úgy döntöttek, a csabai cég Marzek Kner Packaging Kft. néven működik a továbbiakban. Ezzel is erősítik a régiós piacok felé nyitást. Értékelték az eltelt öt évet, a fejlesztések során leghamarabb a nyomókapacitás és dobozgyártó gépsorok fejlesztése vált szükségessé. Ezzel párhuzamosan azonban a címkegyártást is megerősítették.

A beruházásokat európai uniós források is segítették, 2007-ben 176 millió, 2009-ben 300 millió forintot nyertek uniós pályázaton. Az első projekt célja a cég általános technológiai fejlesztésének az elősegítése volt, a második célzottan a gyógyszeripari vállalatok biztonságosabb és hatékonyabb kiszolgálását segítette elő.

— A technológiai fejlesztéssel párhuzamosan új piaci lehetőségek felkutatása is elkezdődött — hangsúlyozta Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója. — Elsősorban a 2000-2005 között mesterségesen elsorvasztott dobozgyártás korábbi megrendelői tértek vissza. Ezáltal a vállalat visszanyerte a korábbi versenyelőnyét: a partnerek széles körű kiszolgálását. Az idei évre elérte a cég, hogy a csomagolóanyag-árbevétel nagyobb része dobozokból származik.

A gyógyszeriparból kapják a legtöbb megrendelést (30 százalék), utána szorosan következik az élelmiszer-, az édes- és a dohányipar. Új irányt jelent a magas minőségi elvárásoknak is megfelelő tekercses címkék gyártása, főképpen a boripar számára. Az export aránya közel 20 százalék, főleg a román, osztrák és cseh piacokra szállít a nyomda.

A dolgozók is örülnek, hogy több a megrendelés
Böőr Ferenc ofszetgépmester, a Marzek Kner Packaging Kft. üzemi tanácsának elnöke elmondta: a dolgozók is örülnek, hogy több a megrendelés, a munka. Ezáltal biztos munkahelyük van, visszakapták a cafeteria és a műszakpótlék egy részét, és minden bizonnyal 13. havi fizetés is lesz az eredmények után. Büszkék arra, hogy egy ideje újra jó híre van a békéscsabai Kner Nyomdának, nem könnyű ide bekerülni dolgozni. A tulajdonos folyamatosan fejleszt, az új gépekhez is kellenek szakemberek, bővül a létszám. Böőr Ferenc kitért arra, hogy a vezetés odafigyel a megfelelő munkakörülmények biztosítására is.

Büszke a csapatra

A legmagasabb nemzetközi standardokkal dolgozik a békéscsabai Kner Nyomda, de a tulajdonos, dr. Johannes Michael Wareka szerint a sikerhez a dolgozók hozzáértése, képzettsége is szükséges.

— Jövőre a legkorszerűbb ofszettechnológiát képviselő nyomgépet vásárolnak több mint 600 millió forintért. Számomra ez azt sugallja, hogy nőnek a megrendeléseik.
— Optikai kontroll is lesz a gépen, minden ívet ellenőriz a nyomtatás során. Ez az állandó minőség garanciáját jelenti a megrendelők felé, akik szerencsére egyre nagyobb számban vannak bizalommal a Kner Nyomda felé. Persze, a technikai ellátottság egyedül nem elég, emeltük a dolgozók tudásszintjét, specialistákat képeztünk ki. Ez nemcsak a technológiai hozzáértésben, hanem a munkaszervezésben és a hatékonyságban is megmutatkozik. Ausztriában is büszkék vagyunk a csabai csapatra.

dr. Johannes Michael Wareka


— Az utánpótlásra is gondolnak?
— A békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskolában a Kner leendő nyomdászainak mérnökeink is adnak órákat, így már képbe kerülnek a technológiát illetően.

— A Marzeknek 500 dolgozója van három országban, 50 millió euró az éves árbevétele. A Knerrel mik a jövőbeni terveik?
— Az egyik legjobb fejlődési potenciállal rendelkező cégünk, elkötelezettek vagyunk a vállalat hosszú távú fejlesztése mellett.

 

Világbajnoki cím Chicagóban a Marzek-boroscímkének

Helga Marzek, aki Alexander Schneller-Scharauval együtt kisebbségi tulajdonos a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft.-ben, kiemelte, hogy Ausztriában a boroscímkepiac 80 százalékát birtokolják. Magyarországon a Kner Nyomdának 12,5 százalékos a részesedése boroscímkegyártásból, ezt növelni kívánják a jövőben. Egyre több borász ismeri fel, hogy milyen fontos a termék megjelenítése. A Marzek idén, 2007 után immáron másodszor nyerte el Chicagóban a World Champion of 5 Continents in Offset Labels-címet, vagyis öt kontinens legjobb offszetcímke-gyártója lettek. Egy osztrák boron lévő címkéjük vitte el a pálmát.

baleset
Lehoczky Zsuzsát tűzoltók szabadították ki a liftből ma reggel
hatvan év után / 20 perce
Sophia Loren kapta a legjobb színésznő díját az olasz filmakadémiától
A 86 éves színésznő az Előttem az élet című film főszerepéért nyerte el az olasz Oscarként emlegetett trófeát.
Gyász
"Nem integet többé elfáradt kezed Nem dobog értünk jóságos szíved Számunkra Te sosem leszel halott Örökké élni fogsz mint a csillagok." KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazon rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak és mindazoknak akik ismerték és szerették, hogy Stefkovics János telekgerendási lakos búcsúztatásán megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS " Tudod anya, mindig gondolok Rád. Peregnek a napok és nekem nem változtál. Te maradsz nekem mindig, örökké szeretett, imádott Édesanyám!" Fájó szívvel emlékezem drága jó Édesanyám Mészáros Jánosné szül Gombkötő Mária halálának 13. évfordulóján. Szerető lánya: Icu
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Csanádi György halálának 1. évfordulóján. Szerető felesége, fia és családja
„ Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él . „ GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szabó János József telekgerendási lakos 2021. április 30.-án 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 12-én 11 órakor lesz a telekgerendási köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"A szeretet örök, A szeretet soha el nem múlik." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hegyesi Ferenc békéscsabai lakos 2021. április 29-én, 91 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 11-én 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kruchió Gáborné szül: Szőke Zsuzsanna (volt MÁV dolgozó) gyomaendrődi lakos 2021. április 19-én hirtelen bekövetkezett halála életének 68. évében érte. Búcsúztatása 2021. május 14-én 14 órakkor lesz a gyomai köztemetőben. Mindazoknak akik ismerték, szerették utolsó útjára 1 szál virággal kísérjék el. Gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk,hogy Képíró Albertné ( született Erdei Julianna ) volt gyulai lakos 2021. április 20-án elhunyt. Szűk körben helyeztük végső nyugalomra a Gyulai Szentháromság temetőben A gyászoló család
„ Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében.” Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kovács János agrármérnök kamuti lakos életének 76. életévében 2021. május 3-án csendesen megpihent. Temetése 2021. május 11.-én 11 órakor lesz a kamuti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Szívünkben örökké él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Mészáros Ferencné szül. Kertes Zsófia Ilona 2021. április 9-én, 83 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 17-én 14 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti (Felsővégi) temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
„ Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Piss Györgyné született Szántó Katalin Erzsébet békéscsabai ( fényesi) lakos 73 éves korában hosszantartó súlyos betegség után csendesen megpihent. Temetése 2021. május 11-én 12 órakor lesz a fényesi temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mike Sándor Zoltánné szül. Gazsó Éva békéscsabai lakos 2021. május 1-jén, 56 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A Központi Statisztikai Hivatal saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi. Gyászoló lányai
"Olyan csend van így nélküled, Hogy szinte hallani, Amit még utoljára Akartál mondani." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy Malatyinszki Pál (Asztalos Pali) békéscsabai lakos 78 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt. Utolsó útjára 2021. május 14-én 10 órakor kísérjük a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet az elhunytunk lelki üdvéért mondott imákért. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tipi Antal Ferencné szül.:Szilasi Etelka Julianna 88 éves korában csendesen megpihent. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra a kétsopronyi temetőben. A gyászoló család.
"A holtom után ne keressetek, Leszek sehol-és mindenütt leszek." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Priskin István Iparjogvédelmi szaktanácsadó békéscsabai lakos 2021. április 28-án, 88 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szedlák Béláné szül.:Kató Erzsébet volt békéscsabai lakos 92 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Varga Gáborné szül. Hatzelhoffer Edit a Magyar Nemzeti Bank nyugdíjasa békéscsabai lakos 2021. május 2-án, 92 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 11-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk Huttkay Endre Árpádné 2021. április 18-án örökre megpihent. Temetése szűk családi körben 2021. május 13-án 12 órakor a Vasúti Temetőben lesz. A gyászoló család
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, szorgalom és munka volt az egész életed, mióta elmentél, a szívünk csupa bánat, te voltál a lelke az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Rétlaki Zoltán halálának 1. évfordulóján. Szerető családja és kislánya Dorina
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Plumbás András gyulai lakos 2021. április 30-án 77 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 7-én 13 órakor lesz a gyulai Református Új temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik végső útjára elkísérik. A gyászoló család
békés megye / 26 perce
A gyalogosok biztonságára fókuszál a Zebra Terv
beol.hu
Mátrai Stadion / 37 perce
Több mint százmillió forintból újul meg az orosházi focipálya
Csete Ilona
Jóvá akarják tenni / 1 órája
„Tartósan tisztességtelen” volt az eMAG akciózása
egészségesen finomat / 1 órája
A Nébih újraindította közétkeztetési programját
önbíráskodás / 1 órája
Késsel követelte az állítólagos tartozást egy szarvasi férfi
V. E.
chelsea / 1 órája
Tuchel direkt nem szól az átigazolásokról