Angyali Segítség

2021.01.08. 16:24

Folytatja idén jótékonysági sorozatát a szarvasi szeretetszolgálat

Megtartotta múlt csütörtökön az Angyali Segítség az Ótemplomból jótékonysági sorozat sajtótájékoztatóját Vízkereszt alkalmából Lázár Zsolt evangélikus esperes, az Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője. Elmondta, sorozatukat 2014 óta folytatják Szarvason, és ugyan 2021-ben különleges időket élnek meg, jótékonysági akciójuk idén sem marad el.

Vásári Erzsébet

Lázár Zsolt /Fotó: Babák Zoltán/

Lázár Zsolt beszédében elhangzott, a 2020-as év más volt, mint az előzőek, hiszen a vírushelyzet miatti kötelező távolságtartás és a személyes találkozások, valamint fizikai kontaktok hiánya mindannyiunkban nyomot hagyott. Így különösen fontosnak érezték, hogy az ünnepi időszakban lehetőséget biztosítsanak a lelki feltöltődésre, hogy az új évnek mindenki reményekkel és pozitív várakozással vághasson neki. A megváltozott helyzet persze új kihívások elé állította őket, de sikerült alkalmazkodniuk. Új megoldások születtek, birtokba vették az internetet, így az online formában megtartott alkalmak bárki számára elérhetőek voltak, aki lelki feltöltődésre vágyott.

Az esperes hozzátette, ebben a mindenki számára nehéz időszakban sem feledkezhetnek meg arról, hogy vannak a környezetükben olyan kiszolgáltatott személyek, akiknek segítség nélkül a napi megélhetés, étkezés, ruházkodás vagy éppen a tüzelő beszerzése is komoly problémát okoz. Ezért a Szarvas – Ótemplomi Evangélikus Egyházközség és az Ótemplomi Szeretetszolgálat 2021-ben is folytatja történetének legsikeresebb jótékonysági akciósorozatát, „Angyali Segítség az Ótemplomból” címmel.

Lázár Zsolt /Fotó: Babák Zoltán/

Visszatérve a tavalyi évre elmondta, a vízkereszttől húsvétig tartó programidőszak alatt összesen hat nagyszabású ételosztást tartottak, melyek során 2400 liter, azaz körülbelül 4800 adag ételt osztottak ki a rászorulóknak. Eközben folyamatosan érkeztek hozzájuk az élelmiszer és ruhaadományok, amiket kollégáikkal napi rendszerességgel továbbítottak a kiszolgáltatott személyekhez. Ezen időszak alatt a körülbelül száz kilogramm felajánlott tartós élelmiszer mellett több száz kilogramm téli ruhanemű talált új gazdára.

A folytatásról megtudtuk, idén ez az akcióprogram is kicsit más lesz, mint az előző években, hiszen mellőzniük kell a nagyszabású, tömegeket megmozgató rendezvényeket és sajnos a krízisszálló sem nyithat ki a járványügyi szabályok miatt. Ám a lehetőségeikhez mérten megpróbálnak most is célzott segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Lázár Zsolttól megtudtuk, 2021-ben két COVID szűréssel egybekötött ételosztást szerveznek, az elsőt január 15-én, pénteken. A regisztrációban a klub dolgozói segítenek, amit bárki megtehet akár előzetesen, akár a tesztelés napján a helyszínen is, a Tessedik u. 24. szám alatt. Lesz további két ételosztás a hagyományos formában, a biztonsági előírásokat betartva. Ennek keretében hétköznapokon 30-40 adag ételt osztanak ki a rászorulóknak a Napraforgó Klubban.

Programjukhoz fog még tartozni a ruhagyűjtés és osztás, amihez a fent említett címen található épületükbe várják a felajánlott ruhaadományokat. Utóbbiak mellett szívesen fogadják a már nem használt ágyneműket, ágyneműhuzatokat és törölközőket. Kiemelte, a ruhák kiosztása szervezett módon, a vírushelyzet miatti szabályok betartása mellett történik. Folyamatban van ugyanitt a tartós élelmiszerek gyűjtése is.

Végül pedig a vakcina-infóra tért ki az esperes. Elmondta, az ismeretterjesztés rendkívül fontos a védőoltással kapcsolatosan, ők ebben szeretnének segíteni szakemberek bevonásával. Kiemelte, az ótemplomi lelkészek, szociális munkások, ápolók és a velünk kapcsolatban álló orvosok mind egyöntetűen az oltás mellett érvelnek az idősek és a veszélyeztetettek védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!