Hirdetés

2023.07.04. 08:27

A szabad terekre viszik a zenét Gyulán

További színvonalas programokkal folytatódik a következő napokban a Gyulai Várszínház hatvanadik évada. Július 7-től július 9-ig tartják a Free Zenei Fesztivált, míg a július 13-tól július 16-ig a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját rendezik meg.

PR cikk

A szervezők nagy hagyományokkal rendelkező Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a Vár Jazz, illetve Blues Fesztivált klasszikus zenével kiegészítve egy háromnapos Free Zenei Fesztivált hoztak létre Gyulán – tudtuk meg dr. Elek Tibortól, a Gyulai Várszínház igazgatójától.

Kiemelt célnak tekintik, hogy Erkel Ferenc és Halmos Béla városában a zenét kivigyék a vár falai közül a város frekventált utcáira, tereire, és mindenki által hozzáférhetővé tegyék, azaz a város polgárai és üdülővendégei szabad tereken, szabadon élvezhessék a muzsikát. Mindhárom nap egy-egy népszerű, a szélesebb közönségrétegek körében ismert és kedvelt zenekar tószínpadi fellépésével zárul majd, és az összes programot bárki szabadon, ingyenesen megtekintheti. Az első nap a népzenéé és a világzenéé lesz az Élővíz zenekar, az Anima Sound System, a Pénzügyőr Zenekar népzenei együttese és a Parno Graszt fellépésével. A második nap a jazz és blues zenéé, a JazzElek, a Mr. Moodburn, a Simple Blues Band, a Pénzügyőr Zenekar Big Bandje és a godfater. szereplésével. A harmadik nap a klasszikus zenéé, a Pro Musica Fúvósötös: Péter és a farkas előadásával, az Alföld Quartet, a Pénzügyőr Zenekar koncertjével és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara operagálájával. Vezényel: Dénes István, szólót énekel: Rálik Szilvia, Tokai Ágnes és Fokanov Anatolij.

Parno Graszt

Dr. Elek Tibor szólt arról, az elmúlt években nyilvánvalóvá vált számukra, hogy a nagy múltú, nemzetközi Shakespeare Fesztivál méltó folytatásának feltételei ma már nincsenek meg Gyulán. Egy-egy izgalmas, különösen érdekes Shakespeare-előadásnak azonban a következő évadokban is mindig helye lesz. S ez a Shakespeare-előadás mindig része lesz a tervezett új színházi fesztiválnak, a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiváljának. Shakespeare mellett Csehov, Moliere, Ibsen, Brecht, Gogol, Goldoni, Dosztojevszkij és még számos más világirodalmi kiválóság művéből, „kötelező olvasmányaiból” készül a legjobb magyar színházakban évről-évre új bemutató. Egy ezek legjavából, tehát a klasszikusok műveinek újragondolt, korszerű előadásaiból összeállított programsorozat minden évben különleges színházi csemegéket kínálhat az érdeklődő közönségnek. 

Idén Beaumarchais: Figaro házassága című komédiáját a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, Botos Bálint rendezésében, Csehov: Három nővérét a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, Sebestyén Aba rendezésében hozza el a fesztiválra. Csehov másik híres művét, a Sirályt a Feledi Projekt táncszínházi előadásában láthatjuk majd. Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját Hargitai Iván rendezésében a József Attila Színház adja elő. Shakespeare III. Richárdját a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában nézhetjük meg, az És Rómeó és Júlia című produkciót pedig Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter adja elő.

godfater.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában