Döntöttek

2023.12.16. 19:49

A vatikáni bíróság sikkasztásért több mint öt évre ítélte Angelo Becciu bíborost

Öt év hat hónap börtönbüntetést kapott Angelo Becciu bíboros, akit pénzbírságra is ítéltek, valamint örökre eltiltották hivatali hatalma gyakorlásától - jelentette be Giuseppe Pignatone a vatikáni bírói testület elnöke a több száz millió eurós egyházi sikkasztási ügyet lezáró első fokú ítéletet szombaton.

MW

Giuseppe Pignatone, a vatikáni bírói testület elnöke (j3), Professzor Venerando Marano, a Római Egyetem jogi tanszékének igazgatója (j2) és Carlo Bonzano, a Római Egyetem büntető eljárásjogi tanszékének egyetemi tanára (j) ítélet hirdet Angelo Becciu bíborosnak a több száz millió eurós sikkasztási ügyében Vatikánvárosban 2023. december 16-án

Forrás: Vatikáni média / AFP

A 75 éves bíboros védőügyvédei hangoztatták, hogy Angelo Becciu keserűséggel fogadta az ítéletet. Továbbra is ártatlanságát hangoztatja, és élni kíván a fellebbezés jogával.

A pápai állam története legnagyobb pénzügyi botrányát tisztázni akaró per 2021 júliusában kezdődött a vatikáni bíróságon. 

Ez az első alkalom, hogy a Vatikánban bíborost ítélnek el nem egyházi bűncselekményért. 

Giuseppe Pignatone bíró hangsúlyozta, hogy ez volt az eddigi leghosszabb és legösszetettebb bírósági eljárás a szentszék történetében.

Angelo Becciu, a pápai állam volt hivatalvezetője neve többek között egy korábban Londonban több mint háromszázmillió fontért vásárolt ingatlan szövevényes adásvétele miatt vált ismertté.

A londoni Knightsbridge negyedben található, egykor a Harrods üzletház raktáraként használt ingatlan egy részét a Vatikán 2014-ben vásárolta meg az olasz üzletember Raffaele Mincionétól, majd 2018-ban az egész épületet.

BECCIU, Giovanni Angelo
Fabio Viglione (k) és Maria Concetta Marzo (j), Angelo Becciu bíboros védőügyvédei sajtótájékoztatót tartanak, miután a bíróság ítéletet hirdetett a bíboros több száz millió eurós sikkasztási ügyében Vatikánvárosban 2023. december 16-án 
Fotó: Andrew Medichini / Forrás: MTI/AP

Mincione az ingatlanvásárlás idején a szentszéki államtitkárság üzleti tanácsadójaként dolgozott, és mint kiderült több mint kétszázmilliárd eurós vatikáni alap kezelése volt rábízva, köztük a Vatikánba érkező adományokból származó összegek is. Mincione a rábízott forrásokból üzlettársaival együtt először felvásárolta, majd eladta a Vatikánnak a londoni ingatlant.

A tranzakciót a pápai államnak az ingatlanvásárlás után megalakult új gazdasági hivatala világította át.

Ferenc pápa 2020 szeptemberében elfogadta Becciu bíboros lemondását a szentté avatási kongregáció éléről. Angelo Becciu megtarthatta bíborosi címét, de elveszítette az azzal járó jogokat. 

A vádak között csalás, korrupció, sikkasztás, hivatali hatalommal való visszaélés, pénzmosás is szerepelt. 

Alessandro Diddi ügyész az ítélet előtti felszólalásában Becciu bíborost bűnszervezet létrehozásával vádolta meg, emlékeztetve, hogy a londoni ingatlanügylet mellett Becciu számos más tranzakcióval károsította meg a Vatikánt. Az ügyész több mint hét év börtönt kért Angelo Becciura.

A Becciu-perben nyolcvanhat tárgyalást tartottak hatvankilenc tanú meghallgatásával. A vádlottak között tíz személy és négy vállalkozás szerepelt.

A bíborost nyolcezer euró bírságra ítélték. Ezzel egy időben a bíróság több mint 200 millió eurós vagyonlefoglalást rendelt el az elítéltekkel szemben.

Három év kilenc hónapot szabtak ki Cecilia Marognára, akinek Becciu bíboros közbenjárásával a szentszéki államtitkárság közel hatszáz ezer eurót utalt át humanitárius célokra, de mint kiderült, a nő az összegből elsősorban luxuscikkeket vásárolt magának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában