Cikksorozat

2023.02.25. 09:45

„A gyerekeim oroszul tanulnak majd” – Gyurcsány korábban körülrajongta Putyint

A Magyar Nemzet cikksorozatban mutatja be, hogy korábban Gyurcsány Ferenc Putyin egyik legfőbb szövetségese volt. A szombati részből kiderül: a volt miniszterelnök évekkel ezelőtt még az oroszokkal tartott közös kormányülést.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kezet fog magyar kollégájával Gyurcsány Ferenccel 2009. március 10-én Moszkvában

Forrás: AFP

Fotó: Ria Novosti

2007 decemberében az orosz–magyar kapcsolatok történetében először közös kormányülést tartottak Budapesten, Gyurcsány Ferenc és az orosz miniszterelnök, Viktor Zubkov elnökletével. Ennek alkalmából nyilatkozott a szocialista magyar kormányfő a Rosszijszkaja Gazeta nevű kormánylapnak.

A ma éppen erősen oroszkritikus arcát mutató politikus az interjúban több ponton már-már parodisztikusan hízelgett a Kreml irányába.

A Magyar Nemzet szemlézte a fontosabb idézeteket:

Már az írás címe is sokatmondó: „A gyerekeim oroszul tanulnak majd”.

A szocialista politikus a közös kormányülés kapcsán úgy nyilatkozott: „egy nagyon fontos mérföldkőnek tartom a két állam történetében”.

Gyurcsánynál az energetika ügyére is rákérdezett az orosz kormánylap, a szocialista politikus a következőképpen magyarázkodott: „Gyakorlatilag az összes általunk felhasznált gázt Oroszországtól vásároljuk. Egy szállítóforrásunk van, és ezért teljességgel függünk tőle. Akárhogy is nézzük, függetlenül a szállító megbízhatóságától, ez egy kockázati tényező technikai és más szempontokból is. Elméletileg a nagyobb energetikai biztonság érdekében feltétlenül rendelkeznünk kellene még legalább egy forrással.”

Köztudott, hogy Gyurcsány – komoly szövetségesi kritikákat is kiváltva – kormányzása végéig sem tudott érdemi előrelépést elérni az energia több forrásból történő beszerzése, diverzifikációja kapcsán.

RUSSIA-FINLAND-HUNGARY-CULTURE-LANGUAGE
Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra), Tarja Halonen finn elnök (középen) és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök pohárköszöntőt mond egy etnikai fesztivál megnyitóján a Moszkvától mintegy 600 km-re lévő Saranszkban, 2007. július 19-én
Fotós: VLADIMIR RODIONOV  / Forrás: AFP

Végül a DK elnöke – aki akkoriban még az MSZP elnöke volt – személyes, családi érvekkel is letette a garast Oroszország mellett.

A Kreml lapja egyebek mellett a következőket kérdezte tőle: „ez évben a magyar–orosz kapcsolatok fejlődéséhez ezen a téren csatlakozott az ön neje, Dobrev Klára is, aki jól beszél oroszul és a közelmúltban Ludmilla Putyina meghívására olyan moszkvai rendezvényeken vett részt, amelyeket az akció apropójából rendeztek. Milyen benyomásokkal tért vissza a felesége Moszkvából, és nem tervezi-e, hogy átadja orosz nyelvtudását a gyerekeiknek?”

Gyurcsány erre a kérdésre válaszolva a családi múltat is felemlegetve komoly vállalást fogalmazott meg:

„A nejem az orosz kultúra és az orosz nyelv nagy tisztelője. Annak idején orosz iskolában tanult. A mostani moszkvai látogatásra sokáig készült, felidézte a feledésbe merült orosztudást, ismerősökkel gyakorolta a nyelvet. Oroszországból, ahol már sok éve nem járt, rengeteg jó benyomással jött haza. Ez igazi ünnepe volt az orosz nyelvnek, kultúrának és irodalomnak. Ami a mi családunkat illeti, megbeszéltük a gyerekekkel, hogy az angol után oroszt vagy kínait tanulnak majd. Vagy – ami még jobb – mindkettőt.”

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában