Közvélemény

2022.09.21. 09:14

A magyarok ellenzik az energiaszankciókat

A magyarok szerint veszélyesek az energiaszankciók Európára – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Kétharmados többség (66 százalék) gondolja úgy, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak, s az energiapiacot érintő szankciókkal sem értenek egyet.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült

Forrás: Shutterstock

Az uniós vezetők 2022 márciusában még úgy állapodtak meg az Oroszországgal szembeni szankciókról, hogy azok nem érintették az energiahordozók területét. Azóta Brüsszel már szankciót vetett ki az Európába érkező orosz kőolajra, illetve egyesek – többek között Soros György – is támogatják a gázembargó ötletét. 

Különösen a tél közeledtével meghatározó kérdés, hogy mit gondolnak a magyarok erről a brüsszeli fordulatról.

A magyar szavazók döntő többsége szerint nem hatékony az uniós szankciós politika, ugyanis Európa jobban megszenvedi annak következményeit, mint Oroszország.

 A választók kétharmados többsége (66 százalék) egyetért azzal az állítással, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak. 

A kijelentéssel csupán a választók egyötöde (22 százalék) nem értett egyet.

Hasonlóan sarkos véleménye van a magyaroknak az energiapiacot érintő szankciókról. 

Azzal az állítással, hogy „hiba lenne szankciót kivetni az orosz gáz behozatalára”, a választók 62 százaléka ért egyet, 25 százalékuk pedig elvetné ezt az ötletet.

 Az egyet nem értők magas aránya nem meglepő, miután a rezsicsökkentést veszélyeztető lépésről lenne szó.

Mindamellett, hogy a magyar kormány meghosszabbította a benzinárstopot december 31-ig, a növekvő üzemanyagár érezhető az árak emelkedésében.

Az olajembargót a magyarok 58 százaléka helyteleníti, s kevesebb, mint feleannyian gondolják (27 százalék) helyes döntésnek.

 A magyarokat aktívan foglalkoztatja a szankciók jövője, mindhárom felvetés esetében viszonylag alacsony volt azok aránya, akik nem tudtak véleményt formálni a kérdésben (12–15 százalék).

A számok nem hazudnak
Forrás: nezopont.hu

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2022. szeptember 16–17., 19–20. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra; a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában