oda, ahol készültek

2019.03.30. 11:00

Nyolcszáz műkincs tér vissza Kínába Olaszországból

Ez az utóbbi évtizedek legjelentősebb ilyen jellegű kezdeményezése.

Presentation of the exhibition 'Mortals, Immortals, Sichuan treasures in ancient China', at the Markets of Trajan - Museum of Imperial Forums on March 25, 2019 in Rome, Italy. The exhibition will be open from March 26 to October 18, 2019, showing the culture and rituals of the Shu people with a rich collection of archaeological finds from the most important Chinese museums in the Province of Sichuan. (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto)

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Andrea Ronchini

Az egyezség egyúttal az olasz-kínai kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatokat erősítési. Legutóbb 1998-ban kapott vissza Kína mintegy 3000 kulturális és történelmi műtárgyat Nagy-Britanniától.

Barbara Cortese, a Roma Tre Egyetem kulturális örökségvédelemmel foglalkozó szakembere rámutatott arra, hogy

Olaszország általában a műkincsrablások célpontjaként tűnik fel a hírekben, de mint mondta, itt az ideje, hogy a műkincsek visszaszolgáltatása kerüljön az előtérbe,

ami összhangban van az ország térségben betöltött szerepével is. „A dolgoknak vissza kell térniük oda, ahonnan jöttek” – fogalmazott.

Alberto Bonisoli kulturális miniszter és kínai kollégája, Lu Sukang a napokban írta alá Rómában a 796 kínai műtárgy visszaszolgáltatásáról szóló egyezményt. A megállapodásban a két ország az illegális műkincs-kereskedelem elleni közös fellépésre is ígéretet tett.

Bonisoli elmondta, hogy

a Kínába visszatérő műtárgyak között az 5000 évestől a kortárs alkotásokig nagyon sokféle mű található.

Visszakerül Kínába egy neolitikus agyagedény, a Szung-dinasztiából való porcelán és számos cserépedény a Han, a Tang és a Ming dinasztia korából.

Médiajelentések szerint a kínai műtárgyak zömét 2007-ben egy műkincspiacon fedezték fel az lombardiai Roncadellében. A kínai-olasz diplomáciai kapcsolatok ötvenéves évfordulóját jövőre ünneplik meg Pekingben. Ennek keretében a visszakerült műtárgyakat is bemutatják.

A borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!