Kultúra

2008.06.15. 18:13

Újabb Munkácsy-kincs érkezett Békéscsabára

A németországi Steinmüller család tulajdonában lévő Munkácsy-hagyaték egyik darabjával gazdagodott a Békéscsabán működő múzeum gyűjteménye.

f. m.

A szépen faragott rokokó asztalt dr. Szatmári Imre, megyei múzeumigazgató szombaton hozta el Németországból, a Münchenben élő Bettina Steinmüllertől. A hölgy felmenői Munkácsy Mihály feleségével álltak rokonságban.

Korábban a Magyar Nemzeti Galéria vásárolt már a családtól bútorokat, innen szerzett tudomást a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum a hagyatékról. Dr. Szatmári Imre elmondta: jelképes összegért, ötszáz euróért jutott a múzeum a rokokó asztalhoz.

A műkincset egy hetes restaurálás után állítják ki az áprilisban megvásárolt Munkácsyt ábrázoló bronzszoborral együtt. A múzeum mindkét ereklyét felajánlásokból vásárolta meg. A kis Jeanne-festményhez köthető akció számlaszámára a mai napig érkeznek adományok, amelyeket a múzeum a Munkácsy Mihályhoz köthető tárgyak, műalkotások megvásárlására fordít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!