Kultúra

2008.04.24. 14:00

Esztergomba érkeztek a Munkácsy-képek

Csütörtök délelőtt megérkeztek Esztergomba Pákh Imre műgyűjtő Munkácsy-képei. A régi Vármegyeházán május 2-án nyíló Munkácsy-életműtárlatra a békéscsabai Munkácsy Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök kölcsönzött alkotásokat. A két és fél hónapig látogatható kiállítási anyag biztosítási értéke több száz millió forint - nyilatkozta Németh József, Esztergom alpolgármestere a Hír Tv-nek.

M. M.

Gyarmati Gabriella, a Békés megyei Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze tegnap délelőtt „együtt utazott” Esztergomba a csabai közgyűjtemény egyik legbecsesebb műkincsével, a kis Jeanne-nal, a tavaly novemberben közadakozásból vásárolt Munkácsy-festménnyel.

Kecskemét után — május 2-ától — Esztergom lesz a következő állomása a Pákh Imre amerikai műgyűjtő által kezdeményezett Munkácsy vándorkiállításnak. A dunántúli város már az ötödik helyszín, ahol a békéscsabai művészettörténész rendezi a tárlatot.

Mint mondta, a viharsarki anyag (három festmény és 56 relikvia) — aminek összértéke 90 millió forint — problémák nélkül érkezett a helyszínre, az egykori vármegyeházba. Pákh Imre és a békéscsabaiak anyaga mellett a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyai gazdagítják még az esztergomi állomás látnivalóit.

Dr. Szatmári Imre, a Munkácsy múzeum igazgatója hangsúlyozta, a kis Jeanne „kölcsönadásával” az Esztergomba látogatók figyelmét a Békés megyei lakosok példaértékű összefogására szeretnék felhívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!