2024.02.13. 09:56
Pödörték a csigát, ettől lesz finom a levesük
A csanádapácai csigakészítők elővették kézügyességüket, asztalhoz ültek a napokban. A Csanádapácai Dohánylevél Egyesület életében a már sok évvel ezelőtti hagyományt felélesztették. Csigatésztájukkal lesz majd finom a leves.
Bordázott fán, a hagyományok szerint készítették a csigatésztát.
Fotó: Fotó: Facebook
Az elmúlt évek nem tették lehetővé a megszokott aktivitású közösségi tevékenységeket, ám az igény mindig is megvolt az együttlétre. Lassan ismét megvalósulnak a már megszokott és várt események, rendezvények Csanádapácán.
– Egyesületünk fontosnak tartja a régi szokások, hagyományos téli tevékenységek felelevenítését, megtartását. Ehhez kapcsolódik egyik kedves téli elfoglaltságunk, a csigatészta készítése. Régen a lakodalmak előtt ültek össze így az asszonyok, hiszen a finom tyúkhúsleves csak ezzel a tésztával kerülhetett az ünnepi asztalra. Mi a nőnapi ünnepségre tervezett ragulevesbe főzzük bele ezt a saját készítésű csigatésztát. Örülünk annak, hogy a téli hónapokban már kérdezgették az asszonyok, mikor is kezdjük a munkát. Az összeszokott csapat ügyes mozdulatokkal pödörte a kis bordázott fán a tésztát. A nyers tésztát otthon gyúrták be a tagok, a kész csigákat kiterítve szárítgatjuk. A délutánokat kellemes hangulat, jó beszélgetés, sütizés, nevetés jellemezte – számoltak be megkeresésünkre.