Apácai hagyományőrzés

2024.02.13. 09:56

Pödörték a csigát, ettől lesz finom a levesük

A csanádapácai csigakészítők elővették kézügyességüket, asztalhoz ültek a napokban. A Csanádapácai Dohánylevél Egyesület életében a már sok évvel ezelőtti hagyományt felélesztették. Csigatésztájukkal lesz majd finom a leves.

Csete Ilona

Bordázott fán, a hagyományok szerint készítették a csigatésztát.

Fotó: Fotó: Facebook

Az elmúlt évek nem tették lehetővé a megszokott aktivitású közösségi tevékenységeket, ám az igény mindig is megvolt az együttlétre. Lassan ismét megvalósulnak a már megszokott és várt események, rendezvények Csanádapácán.

Közösségi program volt a csigapödrés.
Forrás: Facebook

Egyesületünk fontosnak tartja a régi szokások, hagyományos téli tevékenységek felelevenítését, megtartását. Ehhez kapcsolódik egyik kedves téli elfoglaltságunk, a csigatészta készítése. Régen a lakodalmak előtt ültek össze így az asszonyok, hiszen a finom tyúkhúsleves csak ezzel a tésztával kerülhetett az ünnepi asztalra. Mi a nőnapi ünnepségre tervezett ragulevesbe főzzük bele ezt a saját készítésű csigatésztát. Örülünk annak, hogy a téli  hónapokban már kérdezgették az asszonyok, mikor is kezdjük a munkát. Az összeszokott csapat ügyes mozdulatokkal pödörte a kis bordázott fán a tésztát.  A nyers tésztát otthon gyúrták be a tagok, a kész csigákat kiterítve szárítgatjuk. A délutánokat kellemes hangulat, jó beszélgetés, sütizés, nevetés jellemezte – számoltak be megkeresésünkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!