Közélet

2016.12.11. 15:55

Mézédes hétvége Gyulán

Havasi méz, fenyő-, máriatövis , zsálya- és bálványfa méz. Egyebek mellett ezekkel az ínyencségekkel is találkozhattak a látogatók a minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett megtartott Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztiválon, a hétvégén.

Papp Gábor, Fotó: Kiss Zoltán

Bara Mária Csilla és Lajos Ferenc az erdélyi Csíkpálfalváról hozta el különleges termékeit, egyedi mézeit a programra.

– Tudatosan törekedtünk arra, hogy kevésbé ismert ízeket mutassunk be – nyilatkozta lapunknak Bara Mária Csilla. A fenyő- mellett elhoztuk havasi mézünket is, ami 800 és 1000 méter magasságban élő növények mézét tartalmazza. Ebben is szerepel fenyőméz, ami a „havasi” ízt adja. Kérdésünkre a méhész elárulta, hogy mindkét kifejezetten hatékony a légutak tisztításában. Sokak kedvencé vált a málnaméz is.

– Ezt nem ízesítjük semmivel, az erdőn termő málna nektárja az egyetlen alapja – ecsetelte. – Íze hasonlít az akácéra, a gyerekek különösen szeretik.

Bara Mária Csilla elárulta, hogy idén is nagyon jól érezték magukat Gyulán, ahová számos barátság vonzza őket.


– Természetesen a szakmai tapasztalatszerzés sem másodlagos, hiszen itt mindig tanulunk valami újat, akit otthon hasznosítunk – tette hozzá.

Természetesen a megyei méhészek is elhozták remekeiket a programra. A csabacsűdi Szvák Szabolcs például a hagyományos mézek mellett máriatövis, zsálya-, medvehagyma és erdei mézzel is megörvendeztette a látogatókat.

– Az emberek nyitottak ezekre a kevésbé ismert portékákra – fogalmazott. – A máriatövis például májregeneráló hatású, sokan tudatosan a gyógyhatásai miatt keresik az ínyencségeket.

A fiatalember egyébként tíz éve méhészkedik, és több esztendeje visszatérő vendége, illetve kiállítója az eseménysorozatnak.

Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadója lapunknak elmondta, a fesztivál pénteken szakmai programmal kezdődött a gyulai polgármesteri hivatal dísztermében, amit a tizenhét megjelent mézlovagrend látványos felvonulása követett a városházától a várig. Az erődítményben avatták fel impozáns ceremónia keretében a székesfehérvári Szent István Lovagrendet, a napot pedig mézes szaunavarázs zárta a várfürdőben.

Szombaton a vigadóban és a helyi sportcsarnokban folytatódott a rendezvény. Az utóbbi helyszínen megtartott vásárra rengeteg érdeklődő látogatott el, hogy válasszon a mézekből. Természetesen a szakmának sem kellett csalatkozni, hiszen számtalan méhészeti terméket mutattak be.

Árgyelán János kitért arra, hogy a határon túlról, Temes megyéből egy nagyobb delegáció érkezett Gyulára, hogy részt vegyen a szakmai programokon.

Visszatérve a vásárra, a szakember kiemelte, hogy ott a mézes termékek, a mézbor, mézes pálinka, mézeskalács is szerepet kaptak. A vigadóban számos hasznos előadás hangzott el méhészeti témában.


Idén is nagy sikere volt az Év méze versenynek, amire 103 méhészet 264 mintával és 57-féle mézzel nevezett az ország számos tájáról. Közülük került ki az Év méze, illetve arany-, ezüst- és bronzminősítések is gazdára találtak.

– Egyre többen gondolják úgy, hogy a versengésen való részvétel egyfajta visszajelzés a munkájukról, a minősítés pedig garancia és fontos marketingeszköz a vásárlók irányában – hangsúlyozta az OMME Békés megyei szaktanácsadója.

A vasárnap a szakmai fórum mellett a gyermekeké volt. Játékok, kézműves foglalkozások, az előzetesen meghirdetett rajzverseny eredményhirdetése, számos program és a Mikulás érkezése is színesítette a napot.

A hímesházi Háy István repceméze Az év méze 2016 díja mellett a legjobb repceméz-kategória első helyezettje is lett a szombati eredményhirdetésen - tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató.

A legjobb akácmézet a százhalombattai Biksi Méhészet és békéscsabai Hrabovszki Norbert küldte be a versenyre.

A legjobb vegyes virágméz kategória győztese a szentmártonkátai Szántai Ferenc lett, aki két éve az Év méze díjat is elnyerte. A csővári Dian Richard hársméz, a dabasi Erős Mihály Gábor napraforgóméz kategóriában győzött.

Fajtamézek kategóriájában a harkányi Horváth Károly édesharmat- és a tótkomlósi Malya Péter édeskömény méze is első helyezést érdemelt ki. Különlegesméz-kategóriában - ide egyebek mellett a diós, mentás, bodzás és egyéb ízesített mézek kerültek - Lengyel Márió diós akácmézét jutalmazták első díjjal.

A legjobb akácmézet a százhalombattai Biksi Méhészet és békéscsabai Hrabovszki Norbert küldte be a versenyre.

A legjobb vegyes virágméz kategória győztese a szentmártonkátai Szántai Ferenc lett, aki két éve az Év méze díjat is elnyerte. A csővári Dian Richard hársméz, a dabasi Erős Mihály Gábor napraforgóméz kategóriában győzött.

Fajtamézek kategóriájában a harkányi Horváth Károly édesharmat- és a tótkomlósi Malya Péter édeskömény méze is első helyezést érdemelt ki. Különlegesméz-kategóriában - ide egyebek mellett a diós, mentás, bodzás és egyéb ízesített mézek kerültek - Lengyel Márió diós akácmézét jutalmazták első díjjal. -->

Címkék#kisváros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!