Közélet

2016.07.04. 19:00

New Yorkban lépett fel Csomós Lajos és Gulyás Attila

Az amerikai nagyvárosban, New Yorkban, a La Mama Theaterben mutatta be a Jókai színház a helyi Pilvax Players társulattal közösen nemrég A dzsungel könyve című musicalt. A békéscsabai teátrum színészei, Csomós Lajos és Gulyás Attila a minap érkeztek haza az Egyesült Államokból, és meséltek lapunknak élményeikről.

Licska Balázs

Alig landolt a repülőgép az Egyesült Államokban, a Jókai színház két művésze szinte azonnal ment is három-négy órát próbálni – ezt aztán újabb próbák követték másnap és harmadnap, majd jött is Pilvax Players társulattal közös bemutató, amit aztán további előadások követtek. Csomós Lajos és Gulyás Attila nevetve, ugyanakkor még most is fáradtan mesélték, hogy nem volt idő átállni, kipihenni a hatórás időeltolódást.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

Az előzményekkel kapcsolatban elmondták, hogy egy amerikai magyar könyvesbolt tulajdonosa, Zsédely Tímea igyekszik összefogni a tengerentúli magyar közösséget. A La Mama Theater pedig egy úgynevezett off-off Broadway színház, ahol kortárs és kísérleti jellegű darabokat játszanak, és ahonnan egyébként már több hollywoodi sztár is kinőtte magát. Ebben a legendás, 1850-es években épült teátrumban kaptak fellépési lehetőséget.

A Pilvax Players társulatról pedig azt kell tudni, hogy Amerika-szerte fellépet már a magyar közösségek előtt. Bár a főhősöknek hétköznapi foglalkozásuk van, azért valamennyit konyítanak a szakmához, sőt Csomós Lajos és Gulyás Attila szerint igazi tehetségek is vannak köztük. Nagy vállalkozás volt összehozni a Jókai színházzal közös fellépést, ebben Gerner Csaba hatalmas szerepet vállalt, illetve mecénások, támogatók dobták össze rá a pénzt. Megérte azonban, hiszen a magyar nyelvű előadások hatalmas sikert arattak.

– A színház hetven-nyolcvan férőhelyes, az utolsó előadásokra azonban már pótszékeket kellett betenni, annyian voltak. A magyar közösség között gyorsan terjedt a híre – mesélte a Jókai színház két művésze. Hozzátették, hogy igazából pont akkor kellett volna még néhányat játszani, amikor véget ért az amerikai túra, olyan sok érdeklődő volt – akik között nemcsak kinti magyarok voltak, hanem mindenféle náció képviselőit meg lehetett találni.

A Pilvax Players színészei egyébként zárásként azt mondták Csomós Lajosnak és Gulyás Attilának, hogy rengeteget tanultak tőlük alázatból, illetve abból, hogy mennyire kell koncentrálni egy-egy fellépés során, sőt még a próbák során sem lehet hebrencs módon viselkedni. A dzsungel könyvében Mauglit egy már tengerentúlon született gyermek, Márk alakította, aki a művészek szerint hihetetlen ügyes volt, no meg teljesen tisztán beszélt magyarul.

A színpad mellett azért New York több nevezetességét is láttát a művészek. Gulyás Attila és Csomós Lajos megosztották, a Central Park szokatlan látványt nyújtott azzal, hogy a fák felett felhőkarcolók magasodtak. A Time Square-t sem hagyhatták ki, illetve lenyűgöző volt számukra Brooklyn is. Onnan ráláttak a legrégebbi hídra, no meg Manhattanre, valamint a metropolisz jelképének számító Szabadság szoborra.

Egy ír pizzériába is betértek, a magyar futballválogatott Portugália elleni meccsét is ott nézték meg. Nevetve mesélték, hogy az ottaniak is a magyaroknak szurkoltak, és amikor Cristiano Ronaldo hisztizett, dobálták a tévére a konyharuhákat. Csomós Lajos közben egy magyar mezben drukkolt, sőt a 3-3-as iksz akkora büszkeséggel töltötte el, hogy abban is aludt. Egy tipikus amerikai kocsmába, illetve egy debreceni srác által vezetett bárba is benéztek, ahol a tulaj már úgy fogadta őket, mivel látta az előadásukat: megjöttek a színészek!

Közönségtalálkozó
A Csabai nyár programsorozat kiegészül egy közönségtalálkozóval. Július 5-én, kedden 20.45-től a TeÁtriumban mesél amerikai élményeiről a három színművész, Csomós Lajos, Gulyás Attila és Gerner Csaba, valamint a videótárat vezető Vámos Zoltán. Az esten eddig sehol nem látott felvételeket is kivetítenek a New York-i túráról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!