Közélet

2015.12.24. 12:32

Eltűnt Szalóczy, új hangja van a vasútnak Békéscsabán

Szalóczy Pál karakteres, jól ismert orgánuma immár a múlté - legalábbis Békéscsabán, ahol az új utastájékoztató beüzemelésével a hangrendszer is kicserélődött.

BEOL

Már zajlik az új hangos- és vizuális utastájékoztató rendszer próbaüzeme Békéscsabán - hívta fel a figyelmet a Viharsarok vasútja blog. Az újdonságok kapcsán az egyik legfeltűnőbb változás a pályaudvar utastájékoztató hangját érinti: Szalóczy Pál karakteres, például a 4-es metróból is ismert orgánuma helyett immár a Keleti pályaudvaron használt rendszerrel azonos hang hallható a megyeszékhelyen.

Az új hangosbemondó az udvarhelyi rádiós és műsorvezető, Mátyus Kati hangját kölcsönzi, a berendezés a magyar mellett angol nyelven is ad információkat. De úgy tűnik, hiába, a korszerűbb(nek tűnő) fejlesztés ugyanis nem mindenkinek nyerte el a tetszését – legalábbis ez derül ki a vasúti bloghoz érkezett olvasói véleményekből.

Akadt, aki úgy fogalmazott: a jellegzetes Szalóczy-hang a csabai állomás egyediségét erősítette, hozzátartozott a pályaudvarhoz, hiszen a hanggal már csak nagyon kevés helyen találkozni az országban. Megint más a hangerőt kifogásolta, ami szerinte a legtöbb állomással ellentétben Békéscsabán túlságosan is hangos.

Az internetes szócikkek szerint Szalóczy közszolgálati bemondói pályája akkor indult el, amikor a MÁV új utastájékoztató rendszeréhez bemondót kerestek, amire Szalóczy Pált találták a legalkalmasabbnak, ezért vele mondatták szalagra az összes vasúti információs szöveget. Ezután a BKV is felkérte, hogy a járműveiken, legfőképp a metróban használandó tájékoztató és figyelmeztető szövegeknek is ő legyen a hangja. Emellett filmek és egyéb információs szövegeknek bemondójaként is foglalkoztatták.

A vasúti blog két videót is mellékelt a hír kapcsán, amolyan összehasonlító céllal. Az elsőben a már jól ismert férfi hang hallható, míg az alatta lévő az új rendszert hivatott bemutatni.

A hír kapcsán mi is kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére: ha eddig még nem tette meg, a cikk bal felső részében található ablakban szavazhat, hogy ön szerint Szalóczy Pál vagy Mátyus Kati hangja az alkalmasabb a (vasúti) utastájékoztatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!