Közélet

2010.04.13. 19:39

Körös körül, kalákában - önsegítő rendszer Békésben is

A közösségi önsegítő rendszer (kör) azoknak az embereknek a csoportja, akik egy térségben vagy településen a saját felajánlásaikat és szükségleteiket pénz nélkül — nem jövedelemszerzés céljából — cserélik.

K. A.

 A Körös Kört (www.koroskor.hu) tavaly szeptemberben heten alapították, alig fél év alatt ötvenre nőtt a létszám, magánszemélyek mellett civil szervezetek és egy vállalkozás is csatlakozott hozzájuk. Nem új dologról van szó, szívességbankok, kalákák, civil önsegítő körök mindig is működtek, legfeljebb az utóbbi időben, legalábbis Magyarországon, kissé feledésbe merültek.

— A Körös Kör tulajdonképpen egy közösségi nyilvántartási rendszer, amely azt a célt szolgálja, hogy a közösségben lévő erőforrásokat eredményesebben lehessen használni — tudjuk meg Tóth Miklóstól, a Körös Kör szervezőjétől.

A csoport tagjai saját tudásukat, erejüket ajánlják fel, akad, aki masszázst kínál, akad, aki füvet nyír, takarít, gyerekekre vigyáz, nyelvet oktat, költöztetésben segít, emellett jelzik, hogy mire lenne szükségük. A kör pedig segít, hogy a kereslet és a kínálat egymásra találjon. A felajánlott szolgáltatások árát pedig úgynevezett körpontban számolják el.

— Úgy működik, mint egy csekkfüzet. A nyilvántartás alapján nem feltétlenül annak adunk vissza szolgáltatást, akitől segítséget kaptunk — mondja Tóth Miklós.

A kör tagjai közt vannak fiatalok, idősebbek, családok, akik bizalmi alapon segítik egymást. — A körnek közösségépítő szerepe is van. A mai világban az emberek közötti bizalom megrendült, talán a Körös Kör abban is segít, hogy ez a bizalom újra helyreálljon — állítja az önsegítő rendszer szervezője.

A kaláka körök filozófiája szerint az ember sok szívességet tesz életében a barátainak, és nem vár közvetlen viszonzást. Ellenben, amikor szüksége van rá, számít és számíthat barátai segítségére. Így működik a kaláka is, kibővítve a baráti társaság határait.
Magyarországon bár egyre több kaláka kör és szívességbank alakul, még mindig gyerekcipőben jár a mozgalom, ellentétben sok nyugat-európai országgal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!