Jótékonyság

2024.02.17. 18:52

„Reményt, szeretetet és csabai hagyományt vittünk a kárpátaljai gyermekeknek”

Ismét Kárpátaljára látogatott Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke és Borbola István operatív igazgató, akik a klub jókívánságait, barátságát és adományait vitték a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonba.

Gajdács Pál

Forrás: BRSE

Először 2022 tavaszán, a háború kitörését követően szerveztek gyűjtést a nagydobronyi gyermekotthon javára, akkor a csapat Magyar Kupában elnyert díjából és a szurkolók felajánlásából közel 1 millió forint értékben vittek adományt. Ekkor fűzték szorosabbra az együttműködést Bonnyai Sándor szociális munkással, akinek a neve Békés megyében már fogalom és brand a szociális szférában.

– Azóta több alkalommal juttattunk el segélycsomagokat, amiért hálásak vagyunk támogatóinknak, szimpatizánsainknak – olvasható a BRSE hivatalos honlapján közölt beszámolóban. – Idén feltétlenül ki szerettünk volna látogatni a gyermekotthonba, hogy személyesen győződjünk meg arról, miként alakul a gyermekek sorsa a háború sújtotta országban. Csodálatos az az önzetlen munka, amit az ott dolgozók végeznek. Több mint száz élet, egyedi sors, történet, hogy ki hogyan és miként került ide. Erről a legtöbbet Katkó Andrea, az intézmény vezetője mesélt nekünk, miközben körbejártuk ismét az egész intézményt. Jó volt látni, hogy szívesen fogadják, és nemcsak várják, hanem csinálják is a csodát. Mindig dolgoznak, mindig fejlesztenek. Az ott tapasztaltak jó szívvel és lélekkel töltik meg az embert és megerősítik a személyiséget. Ezúttal az adományokon kívül békéscsabai hagyományt vittünk magunkkal, egy disznóvágás alkalmával mutattuk meg az ott dolgozóknak és néhány gyermeknek, hogy miként készül a csabai kolbász. Szombat este az egész gyermekotthon frissen sütött csabai kolbászt vacsorázott.

Az otthon egyik legelhivatottabb támogatója Jürjen Knot, egy holland gazdasági szakemberből lett szociális munkás. Feleségével és gyermekeivel hátra hagyták hollandiai egzisztenciájukat, hogy az ukrán határ mellett, a magyarországi Tornyospálcán kezdjenek új életet. Jürjen, vagy ahogyan az otthonban hívják, Gyuri, napi rendszerességgel jár át a nagydobronyi gyermekotthonba, hogy szervezze az intézmény működését és segítse a gyermekek fejlődését.

Jürjen és családja is kilátogatott a békéscsabai győzelemmel véget érő nyíregyházi Magyar Kupa-elődöntő mérkőzésre. A holland-magyar gyerekek óriási lendülettel szurkoltak a Békéscsabának, különösen Dominika Strumilónak, akivel a meccs lefújását követően tudtak is egy kicsit beszélni saját anyanyelvükön.

Kárpátalján a háborús körülmények nem bénították meg, csupán átalakították az életet. A gyermekotthonból kimerészkedve, a szombati programba még egy kirándulást is sikerült besűríteni. Két kisbusznyi gyermekkel elmentek meglátogatni a munkácsi várat, ahol egy helyi történelem-tanárnő tartott érdekes idegenvezetést kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Rákóczi család által évszázadokon átívelően gondozott várban sok híres történelmi személyiség járt, ki lakva, ki raboskodva. Petőfi Sándor csak átutazóban volt itt, míg Kazinczy Ferenc 2 évet töltött a várbörtönben. Az emléktáblára felírt gondolatai most is aktuálisak:

„Veszedelmes időkben a gondatlanság annyi, mint vétek.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában