Súlyemelés

2024.02.13. 16:18

Eb előtt: Mitykó Veronika életben tartaná az olimpiai reményeit

Kétszázhúsz kilogramm körüli teljesítmény a célja összetettben Mitykó Veronikának a szófiai súlyemelő Európa-bajnokságon, s akkor léphet egyet a párizsi olimpiai részvétel felé. A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE 23 éves tehetsége a 87 kilogrammos súlycsoportban lép pódiumra február 19-én.

Gajdács Pál

Mitykó Veronikával és edzőjével hétfőn a Vandháti úti súlyemelő teremben beszélgettünk, ahová „vészkijáraton” tudtunk csak bejutni, ugyanis az öltözőépületben már javában zajlik a felújítás a város létesítményfejlesztő programjának keretében.

– Már a felkészülés véghajrájánál tartunk, szombaton tartottunk egy olyan edzést, amikor a verseny kezdőfogásait gyakoroltuk, ami nagyon jól sikerült – mondta Bökfi János, Mitykó Veronika edzője. – Bizakodó vagyok, hogy majd egy nagyon szép egyéni csúcsot tud majd csinálni összetettben, illetve szakításban egy országos csúcs a cél. A napokban olyan egyéni edzéscsúcsot csinált, összetettben 215 kilóig jutottunk el, amire 5-7 kilót rá kell tennünk a versenyen. Ha ez így lesz, akkor a riválisok közül három embert már megelőzne, ha ők nem fejlődtek persze. Így marad hat hetünk a phuketi világkupára való felkészülésre. Összetettben 225 kilóig el kell jutnunk ahhoz, hogy legyen valamilyen szintű szerencsénk. Nem tudjuk, hogy a világ hogyan taktikázik az olimpiai tizenkét helyre. Ha Szófiában nagyon kijönne a lépés és mondjuk eljutnánk 225 kg-ig, ami az idei célunk volt, akár ott lehetünk az olimpia mezsgyéjén. Az egyenes kijutáshoz 230 kiló fölötti eredmény kellene, amit ebben az évben nem tudunk elérni.

Bökfi János a nevezések alapján úgy látja, hogy az európai konkurens versenyzők is olyan tempót vettek föl, mint ők.

– A tavalyinál jóval erősebb Eb elé nézünk. Az A csoportban tizenketten, a B-ben öten találhatók. Aki az olimpiára ki akar jutni, az ott lesz Szófiában. Az első nyolcba szeretnénk bejutni, illetve szakításban Veronika mindig jobb és ott az első hatot célozzuk meg.

Bökfi János nagyon fontosnak tartja, hogy elkísérheti tanítványát, a helyszínen adva neki támogatást.

– A tíz évi együtt dolgozás azt jelenti, hogy minden rezdülését ismerem – jegyezte meg a szakember. – Tudom a viselkedéséből, hogy éppen milyen passzban van. Amit a szövetségi kapitány – akivel keveset találkozik –, nem lát. A hangulatingadozást is érzékelem, amin én tudok változtatni, mert tudom, hogy kell kezelni a versenyzőt. Szakmailag pedig a gyakorlatok végrehajtásánál tudok azonnal reagálni, ha valami nem úgy megy. Nem biztos, hogy úgy hiszi el a más szakember által adott tanácsot, mintha én mondanám. Nem gondolkozik azon, hogy miért kapta azt az instrukciót, hanem végrehajtja.

Mitykó Veronika úgy érzi, hogy fizikailag nagyon top-on van.

– Sosem voltam még ilyen formában, lelkileg is teljesen rendben vagyok – mondta edzés közben. – Várom a versenyt, kíváncsi vagyok, hogyan fog sikerülni. A felkészülés során mindent megtettünk azért, hogy jól sikerüljön az Eb, sérülés és betegség sem akadályozta a munkát. A kiutazásig egy kicsit kevesebb lesz az edzésmennyiség. Szakításban szeretném felülmúlni a tavaly Dohában jegyzett 102 kilós felnőtt országos csúcsot, ami 104-105 kiló lenne. Lökésben az álmom egy 120-as eredmény, de 118 kg-al is megelégednék. Reménykedem benne, hogy százszázalékosan kijön a forma.

Veronika edzője, Bökfi János élete legjobb teljesítményét éppen a mostani Eb helyszínén, Szófiában az 1986-os világbajnokságon érte el 400 kg-mal, ezzel a 100 kg-os súlycsoportban az 5. helyen végzett. A tréner szeretné, ha a tanítványa is ugyanolyan szívesen emlékezne vissza a bolgár fővárosra, mint ő maga.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában