Megállapodás

2023.10.18. 19:47

Szerződést kötött a BRSE a Békés Vármegyei Kormányhivatallal és több egyetemmel - galériával

Partnerségi szerződést kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület, valamint a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület és a Gál Ferenc Egyetem, a Kodolányi János Egyetem, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szerdán délután a Békés Vármegyei Kormányhivatalban megtartott ünnepségen.

Papp Gábor

Dr. Bögöly Gyula, dr. Sipos Virág Katalin, prof. dr. Dux László, Baran Ádám, dr. Vizi László Tamás, dr. Takács Árpád, Szarvas Péter és Borbola István

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja elmondta, ezelőtt néhány évvel ezelőtt a kormányhivatalban három fő célt tűztek ki maguk elé, amelyeket sikerült is megvalósítaniuk.

– A három területet az egységes jogalkalmazás megteremtése, a reagálóképesség növelése és a nyitott hatóság megvalósítása jelentette – emelte ki a főispán. A nyitott hatóság négy alappillérét a jól képzett, nyelveket beszélő kormánytisztviselői kar, az önkormányzatokkal való partnerség, az együttműködési megállapodásokon nyugvó társadalomszervező funkció és a felsőoktatási intézményekkel való együttműködés biztosítja.

– A BSRE-vel hasonlóak a céljaink a társadalomszervezés terén, mégpedig, hogy Békés vármegyében élhető jövőt biztosítsunk a fiataloknak – fogalmazott. – A nemzet alapértékét képező sport számunkra is nagyon fontos kérdés. Legfőbb elképzelésünk, hogy a fiatalok itt maradjanak, itt válasszanak a továbbtanulásukhoz felsőfokú intézményt, itt sportoljanak, majd itt dolgozzanak. Mint mondta, az együttműködés műhelymunkát, tudományos kutatásokat is feltételez, és a Békés Vármegyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsán belül létre fogják hozni a sporttudományos szekciót is. Hangsúlyozta, a sportegyesülettel hasonlóak az alapértékeik, akarják a sikert, szembemennek azzal a közhangulattal, hogy innen el kell menni, hiszen úgy vélik, Békés vármegyében is írják a jövőben Magyarország történetét. 

Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke klubjuk mérföldköveit ismertette. Kiemelte a békéscsabai röplabdázás, utánpótlás értékeit megtartó, 2000-ben történt újjászervezését, az új irányt mutató, a csapatot jelentős sikerekre vezető, az utánpótlást is fejlesztő menedzsment 2010-es munkába állását, a nemzetközi kupaporondon elért bravúros eredményeket és a kormányzati támogatással megvalósult Békéscsabai Röplabda Akadémiát.

– A szerdai együttműködési megállapodások aláírásával pedig fontos lépést tettünk egy újabb mérföldkő eléréséhez – hangsúlyozta. – Az újabb mérföldkő pedig nem más, minthogy módszertani központ és államilag akkreditált akadémia nyissa meg kapuit Békéscsabán. Kifejtette, a sport stratégai ágazat, aminek gazdasági és demográfiai hatásai is vannak. A BRSE-nek köszönhetően is számos fiatal szakember érkezett, illetve telepedett vissza Békéscsabára.

– A BRSE példája hitet adhat, hogy itt is lehet boldogulni és sikereket elérni – emelte ki. – Fiatal tehetségeinknek életpálya-modellt szeretnék mutatni, ezért kiemelten fontosak a felsőoktatási intézményekkel aláírt megállapodások.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere Baran Ádámhoz hasonlóan egyedülállónak nevezte a megállapodást. Felelevenítette, a kezdeményezés, hogy a női röplabdázás Békéscsabán még nagyobb erőre kapjon, 2016-ban indult el, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírták a Modern Városok Program azon fejezetét, hogy röplabda-akadémia épüljön Békéscsabán. 

– Ezt a tettek, a megvalósítás követte – tette hozzá. Szarvas Péter kitért arra, hogy az elmúlt években jó néhány felnőtt- és utánpótláskorú sportoló hagyta el Békéscsabát, illetve nevelő klubját azért, mert másutt talált felsőfokú továbbtanulási lehetőséget.

– A BRSE három egyetemmel aláírt megállapodása erősíteni fogja az egyesületet, egész Békéscsabát, és a térség megtartó erejére is kedvező hatással lesz – fogalmazott a szerdai esemény jelentőségéről. 

Inspiráló lehet a megállapodás

Dr. Bögöly Gyula, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke elmondta, bízik benne, hogy az együttműködési megállapodás inspirálóan szolgál szövetségük valamennyi tagszervezete részére is.

– Az elmúlt évtized kormányzati intézkedéseinek köszönhetően a magyar sportinfrastruktúra hihetetlen fejlődésen ment keresztül, mára a feladat, hogy a tereket megtöltsük – folytatta a gondolatot. – Ehhez szükség van olyan értékteremtő munkára, mint ami Békéscsabán folyik. Az együttműködésnek köszönhetően is pedig megtalálhatják a jövő példaképeit és tehetségeit. Szólt a mindennapi kutatási eredmények edzésmunkába való beépítésének jelentőségéről. 

Az eseményen megosztotta gondolatait a megállapodások jelentőségével kapcsolatban prof. dr. Dux László a Gál Ferenc Egyetem rektora, dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora, dr. Sipos Virág Katalin, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campusának főigazgató-helyettese és Borbola Isván, a BRSE operatív igazgatója.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában