Röplabda

2023.04.28. 19:58

Vasas-előnyről folytatják a női döntőt Békéscsabán

A Vasas Óbuda került előnybe a női röplabda Extraliga döntőjében, miután a pénteki budapesti mérkőzésen 3:1-re legyőzte a Swietelsky-Békéscsabát.

Gajdács Pál [email protected]

Fotók: Koncz Márton/Nemzeti Sport

A csabaiaknál fontos játékos esett ki a döntő első mérkőzésére, a török Ceyda Aktast be sem nevezték, helyére Glemboczki Zóra került a kezdőhatosba.

Az első szett első harmada szoros küzdelmet hozott, majd Török Kata nyitásai után kissé bennragadt a Békéscsaba – 10:7-nél Tóth Gábor időt is kért –, majd Bannister pontjaival további hármat szerzett a címvédő. A csabai lányok nem tudtak megnyugodni, a Vasas pedig ezúttal Abdülazimova vezérletével már hat ponttal lógott el, jött az újabb csabai időkérés. 

Ezután rögtön Papp Orsolya ütött egy ászt. 18:11-nél egy blokkot érezve, a második challenget is kikérte a csabaiak trénere, de a csabai edző rosszul látta, így ebben a játékrészben már több ilyen lehetősége nem volt. 

A hajrához közeledve hármat faragott tetemes hátrányából a BRSE, amire máris reagált a Vasas görög szakvezetője. Csapata egy négyes szériával tíz szettlabdához jutott, s a Csaba csak egyet tudott hárítani, mert Vaszileva labdája hosszúra sikeredett.

A Vasas védekezésben is ott folytatta, ahol az első játszmában abbahagyta, Skrypakék remekül tették a dolgukat a mezőnyben, de a hálónál is. Egy négyes sorozattal ismét kezdett ellépni az Óbuda, amely könnyedén, nagyon jól játszott. Az olló tovább, míg az amerikai Bannister szakmányban szórta a pontokat, a szett derekán már 12-nél tartotta, addig a túloldali átló, a szerb Marta Drpa még csak hármat hozott össze. Tóth Gábor újabb időkérése alkalmával riadót fújt, de hiába, a Vasas menetelt, a Csaba pedig továbbra sem érezte a ritmust. 

Csaknem egy percig tartott az a labdamenet, melynek végén Glemboczki és társai örülhettek (15:10). A hazai időkérés után ezúttal is jótékonyan hatott a piros-kékekre, akik újra elhúztak hat ponttal. 

A Csaba küszködött, kapart, feljött két pontra, de most is a Vasas jutott el a játszmalabdához, a kettő–nulláért négy lehetősége is adódott, kettőt hárított a Csaba, majd Drpa széles ütése lezárta ezt a játékot.

Egy Bagyinka-, és egy Bodnár-hiba után Vasas pontokkal kezdődött a meccs harmadik felvonása. A csabaiak próbálták tartani a lépést, de Törökéket ezen a napon nem lehetett kizökkenteni a ritmusból. Mutatott már négypontos Vasas-előnyt is az eredményjelző, de 12:8 után nagyon komolyan beleállt a mérkőzésbe a Békéscsaba és tapadt vendéglátójára, olyannyira, hogy már csak egy egységnyire volt Bannisteréktől. A legszorosabb, legtöbb izgalmat hozó szettje volt a mérkőzésnek a harmadik és 4:3 után 20:19-nél újra vezetett a BRSE, majd további két pontot tett közé, de Bannister révén egyre visszajött a Vasas. Végül a Csaba jutott játszmalabdához, kettőhöz is, bár egy támadást visszavert az Óbuda, Vaszileva bombája ellen már nem volt ellenszer, szépített a BRSE.

A negyedik játszma egyértelműen a Vasasé volt, a játszma során három 5:0-s szériát is összehozott és könnyedén masírozott el a játszma-, és meccslabdáig, a döntő első csatáját Vezsenyi Adrienn zárta.

Az egyik fél három győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Vasas Óbuda javára.

A finálé második felvonását kedden 19.45 órai kezdettel rendezik Békéscsabán, a mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba 3:1 (15, 22, –23, 15)

Extraliga női mérkőzés, döntő, 1. találkozó. Budapest, Folyondár utca, 900 néző. V.: Mezőffy, Bátkai-Katona Ágnes. Vasas: Bannister 17, Török 3, Skrypak 4, Papp O. 22, Fricová 4, Abdülazimova 6. Cs.: Juhár (liberó), Jámbor, Bojko, Fábián. Vezetőedző: Janis Athanaszopulosz. Békéscsaba: Drpa 10, Bodnár 4, Vaszileva 6, Glemboczki 6, Mosher 2, Bagyinka 1. Cs.: Molcsányi (liberó), Olijnik 1, Pintér 2. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 4:5, 14:8, 19:11, 23:14. 2. szett: 10:5, 15:8, 16:12, 19:16, 24:20. 3. szett: 3:4, 9:6, 12:8, 15:14, 19:22, 22:24. 4. szett: 5:0, 9:4, 14:5, 19:6, 23:11.

Janis Athanaszopulosz: – Jobban játszottunk a Békéscsabánál és megérdemelten nyertünk. A harmadik játszmát is behúzhattuk volna, de sokat hibáztunk, ezért nem tudtuk lezárni. Meg kell tanulni kontrollálni az érzelmeinket, és az is biztos, hogy a csabaiak jóval erősebbek lesznek kedden. Még csak egy–nulla volt az állás, mostantól keddre koncentrálunk. 

Tóth Gábor: – Korlátozottak voltunk a mai nap folyamán és minden szettben megvolt az oka, hogy miért kaptunk ki. Az elsőben a kilenc nem kényszerített hiba, aztán a pontatlan nyitásfogadás, majd a harmadikat óriási harc árán megnyertük úgy, hogy a védekezésünk végre összeállt. Viktoria Olijnik jól osztogatott, stabilak voltunk, utána viszont érthetetlen módon összeestünk. A negyedik szett miatt hiányérzetem van, viszont már vége és innentől a keddi meccsre kell fókuszálnunk, amit mindenképpen meg kell nyernünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában