Dzsudo

2021.11.24. 14:26

Özbas Szofi újabb bajnoki címe

A Békés Megyei Kano Judo SE sportolói két rangos viadalon is részt vettek a közelmúltban Zalaegerszegen. Szombaton az I. osztályú felnőtt országos bajnokságot rendezték meg, míg vasárnap az utánpótláskorú serdülők küzdöttek meg a bajnoki címért. Gyáni János tanítványai szép sikereket értek el az idősebbek között is.

Verasztó lajos

Sóczó Rebeka,Fehér Dóra, Gyáni János edző, Özbas Szofi és Őzbas Yasin

A női -63 kg címvédőjeként az olimpikon, Özbas Szofi állt tatamira. Szofi nagyszerű évet tudhat maga mögött, hiszen felnőtt világbajnoki hetedik, majd olimpiai kilencedik helye után, az U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, végül 2021-et a mostani magyar bajnoksággal zárta. Az egyesület kiemeltje sorra nyerte mérkőzéseit föld-,és állásharcban is győzedelmeskedett. A döntőben junior világbajnoki bronzérmes vetélytársával, Varga Brigittával küzdött a bajnoki címért. A mérkőzés folyamán végig Szofi dominált, lehetőséget sem adva ellenfelének egy wazari értékű dobást követően leszorítás technikát hajtott végre, így ipponnal szerezte meg az aranyérmet. Özbas Szofi ezzel az eredménnyel megszerezte tizenkettedik országos bajnoki címét.

Női -70 kgban Fehér Dóra és Sóczó Rebeka képviselte az egyesületet. Rebeka magabiztosan és koncentráltan mozgott a szőnyegen, ipponnal múlta felül ellenfeleit, így kvalifikálta magát az elődöntőbe. A döntőbe jutásért a súlycsoport címvédőjével találta szemben magát, ez azonban nem befolyásolta Rebeka eddigi küzdelmi habitusát. A mérkőzésen győzött a rutin, így az aranyérem helyett most bronzéremért küzdhetett meg a csabai reménység. Eközben a másik ágon a sérüléssel küszködő, Fehér Dóra is sorra nyerte küzdelmeit, gyönyörű ippont érő technikákkal búcsúztatta vetélytársait. Végül a két csapattárs a bronzmérkőzésen találkozott, ahol Sóczó Rebeka győzött, és állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg Dóra a pontszerző ötödik helyen végzett.

Sóczó Rebeka, Fehér Dóra, Gyáni János edző, Özbas Szofi és Őzbas Yasin

A férfiak -73 kg-os kategóriájában az ifjúsági korú, Őzbas Yasin méretette meg magát az idősebbek között új súlycsoportjában. Yasin eddigi legjobb versenyformáját hozta, taktikus, és technikákkal teli küzdelmek során változatos módon aratott győzelmeket. Az egyesület fiatal tehetsége egészen az elődöntőig menetelt, ahol a későbbi bajnokkal szemben alulmaradt, így bronzéremért mérkőzhetett. A bronzmérkőzés során revansot vehetett az U23-as bajnoki bronzéremért, a mérkőzés első fél percében Yasin szerezte meg a vezetést wazari értékű dobást hajtott végre versenytársán, melyet riválisa a meccs során meg is torolt, így kiegyenlített volt a küzdelem, aranyponttal folytatódott.

Ebben a küzdelemben Yasinnak volt nagyobb a lélekjelenléte, a mérkőzés kilencedik percében leszorítással szerezte meg az érmet, és állhatott fel az idősebbek között a dobogóra. Az első osztályú verseny összesített egyesületi rangsorában a Békés Megyei Kano Judo SE 39 egyesület közül a hetedik helyen zárt.

Vasárnap a serdülők vették át a stafétát, ahol Gyáni János reménysége a válogatott Perecz Márk lépett tatamira. Az első éves serdülő ez évben már megszerezte a címet saját korosztályában serdülő B-ben, így nagy esélyekkel várta a viadalt. Márk mérkőzései során változatos judot folytatva, állás-, és földharc technikával is ipponnal nyert. Győzelmeivel a negyeddöntőig menetelt, ahol hibát vétett, így vigaszágon folytatta a versenyt. A visszamérkőzések során két fantasztikus ipponnal búcsúztatta ellenfeleit, és a bronzéremért küzdhetett meg. A harmadik helyért magabiztosan kivitelezett földharc technikát hajtott végre, így végül a nap végén megszerezte ötödik ipponját, és lett a bronzérem tulajdonosa -66 kg-ban.

Gyáni János így nyilatkozott a két viadal után: – Nagyon büszke vagyok a versenyzőimre, jó úton haladunk. Ilyen eredményekkel teli évünk még nem volt, történelmet írt az egyesület. Jövő évben már az egyesülethez méltó helyen tudunk edzeni, hiszen megvalósul a várva várt judo akadémiánk. Ezek az eredmények bizonyítják a megfelelő, és kitartó szakmai munkánkat, az új teremben végezhető edzésmunkával még jobb eredményeket érhetünk el. Bizton állíthatom, hogy nem ez volt az utolsó, hogy nagy egyesületeket előztünk meg a rangsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában