Dzsudó

2021.06.24. 09:26

Négy érmet nyertek a Gyáni-tanítványok  

A koronavírus-járvány okozta szünet után visszatért a régió egyik legnagyobb nemzetközi cselgáncs utánpótlásversenye, a Budapest-kupa, amelyen tizenhárom ország csaknem nyolcszáz dzsúdósa lépett tatamira. A Békés Megyei Kano Judo SE versenyzői a két napos megmérettetésről egy arany-, egy ezüst-, és két bronzéremmel tértek haza, illetve két pontszerző hetedik helyet szereztek.

Verasztó Lajos

Szombaton az U18 és az U13 kategória lépett tatamira. Gyáni János edző ifjúsági és diák korcsoportú tanítványai sikeres napot zártak. A női -63 kg-ban az ifjúsági válogatott, Szentandrászki Gréta állt tatamira. Magabiztos és technikás versenyzéssel uralta a súlycsoportot. Első mérkőzésén revansot vett riválisán a junior országos bajnoki bronzéremért egy wazari értékű technikával, ezt követően az elődöntőben pillanatok alatt gyönyörű ippon értékű dobással kényszerítette földre osztrák ellenfelét. A döntő mérkőzésen válogatotthoz méltóan mozgott a szőnyegen és hajtott végre ippon értékű kontratechnikát ellenfelén, így a súlycsoport aranyérmese lett.

Szentandrászki Gréta és edzője, Gyáni János

Gyáni János edző így nyilatkozott a siker után: – Gréti az egyik legnagyobb reménységünk, hatalmas akaraterővel rendelkező versenyző, és egy fantasztikus dzsúdós. Sokat dolgozott ezért a sikerért, a sok munka végre meghozta az eredményt. Megmutatta, hogy ki a -63 kg-osok legjobbja!

Férfi +90 kg-ban Kara Bence és Bozó Bence mérettette meg magát az idősebbek között. Az ifjú reménységek egy vereség után a vígaszágon folytatták, ahol egymással kellett megküzdeniük. A mérkőzésen Kara Bence hajtott végre akciót csapattársán és folytathatta éremért a küzdelmet, míg Bozó Bence pontszerző hetedik helyen végzett. A bronzmérkőzésen Kara Bence magabiztosan mozgott a szőnyegen, két wazari értékű dobással felülmúlta ellenfelét, így bronzéremmel térhetett haza.

A férfiak egyik legnépesebb súlycsoportjában -66 kg-ban Őzbas Yasin képviselte egyesületét. Két győztes mérkőzést követően a negyeddöntőben (a későbbi aranyérmes) ukrán ellenfelével szemben 12 perces küzdelmet követően taktikai hibát vétett, így a vigaszágon folytatta a küzdelmet. A fárasztó mérkőzést egy győztes, és egy vesztes találkozó követte, így a fiatal tehetség pontszerző hetedik helyen végzett.

Délután a diák korcsoportú versenyzők álltak tatamira. A lányok +56 kg-os súlycsoportjában Kertész Lívia, a Magyar Kupa győztese esélyesként várta első nemzetközi megmérettetését. Lívia magabiztosan mozgott a szőnyegen, cseh ellenfelén ippon-, míg román ellenfelén wazari értékű dobást hajtott végre és került a fináléba. A döntő mérkőzésen Kertész Lívia hibát vétett, így ezüstérmes lett.

A fiúk -49 kg-os kategóriájában a diák C országos bajnok Gajdács Ábel mérette meg magát nemzetközi szinten. Az utánpótláskorú reménység első mérkőzésén búcsúztatta cseh ellenfelét, majd a negyeddöntőben a későbbi aranyérmessel szemben alulmaradt, így végül az idősebbek között helyezetlenül zárt.

Vasárnap az U15-ös kategória következett, ahol a serdülő Héraklész válogatott, Perecz Márk lépett tatamira. A kétszeres országos bajnok a tőle megszokott harcos versenyzést mutatott be, egyedül a későbbi döntős grúz ellenfele tudta megállítani. A vereséget követően a vigaszágon folytatta a küzdelmet, ahol két magyar és egy holland ellenfelén hajtott végre ippon értékű földharc technikákat, így az idősebbek között nemzetközi szinten bronzérmet szerzett.

A Békés Megyei Kano Judo SE olimpikonja, Özbas Szofi világbajnoki hetedik helyével biztosította kvótáját és gőzerőkkel készül a tokiói olimpiai játékokra. Szofi a 63 kg-ban július 27-én áll tatamira Magyarország képviseletében a Japán fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában