Újra edzésben

2020.05.14. 16:01

Betartják az előírásokat a csabai vívók

Május 4. fontos dátum a hazai sportvilágban, hiszen a kormány ekkortól engedélyezte a profi, az amatőr és a tömegsportban is az edzéseket, valamint a zártkörű sporteseményeket. A csabai vívók is edzésbe álltak.

Gajdács Pál

Archív felvétel

A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia éppen a napokban kapta meg a Magyar Vívó Szövetség állásfoglalását, amely pontos útmutatásokat ad az edzések megtartására vonatkozóan.

– Igyekszünk ezeket az instrukciókat a lehető legnagyobb mértékben betartani – jegyezte meg Galli Zsolt, az AVA vezetőedzője. – A saját vívótermünk szerencsére tökéletesen alkalmas erre, folyamatosan szellőztetünk. Igyekszünk több csoportra osztani a gyerekeket.

A versenyzők után most már a legfiatalabbak is edzésre jelentkeztek. A távolság megtartása a vívásban talán könnyebben megy. Nincs kézfogás, ezt helyettesítendő átvettük a kerekesszékeseknél használatos módot, amikor a fegyver kosarát koccintjuk össze üdvözlésképpen. Az öltözőket korlátozott számban használhatják a gyerekek, két ­gyereknél több egyszerre nem mehet be, és nem zuhanyozhatnak. A teremben a pástokat is úgy osztjuk be, hogy nagy távolság maradjon a felek között. Az egyik közös­ségi oldalon olvastam, hogy miért is a vívás a legbiztonságosabb sport: „Van kesztyű, van maszk, és aki két méternél közelebb jön, azt leszúrjuk!”

Galli Zsolt elmondta, hogy most már a fiatalokat is elkezdték bevonni a munkába, teljesen elkülönítve a versenyzőktől.

Archív felvétel

Sok sportágban jogosan féltek attól a szakemberek, hogy a hosszú kényszerszünet miatt akár komplett generációk tűnhetnek el.

– Mi is tartottunk ettől, hiszen egy évfolyam kiesése hatalmas veszteség lenne. Mi azonban saját használatú teremben készülhetünk, és időben, valamint térben is megoldható, hogy a gyerekek kis csoportokban, elkülönítve készülhessenek – tette hozzá a szakember.

A módosított versenynaptár még nem ismert, ami biztos, hogy a 2019–20-as szezon minden versenyét törölték. A kadett- és junior-világbajnokságot is, ami különösen rosszul érintette a békéscsabaiakat.

– A békéscsabai Keszthelyi Zsombor egyéniben és a csapattal is éremesélyes volt, az Európa-bajnokságon is csupán egy találaton múlott a dobogó. A Magyar Vívó Szövetség akkor állítja össze a saját versenynaptárát, ha ismertté válik a nemzetközi és az ­európai szövetség hivatalos­ programja is. Az elmúlt hétvégén rendeztük volna­ meg a szokásos Olimpici Grand Prix versenyünket, de júniusban nem lesz megtartva a fiatalabb korosztályok ­országos bajnoksága sem. Meglátjuk, hogy ezt ősszel pótolhatják-e majd a fiatalok.

Galli Zsolt szerint így tervezni sem nagyon tudnak, annyi bizonyos, hogy június­ közepéig tartanak majd az edzések, minden mást már az új versenynaptár ismeretében fognak meghatározni.

Az Alföld Vívó Akadémia válogatott párbajtőrözői közül ketten is a napokban érettségiznek, a kadettként 2016-ban és 2017-ben is világbajnoki bronzérmet szerző Petri Renáta és ugyanebben a korosztályban két évvel ezelőtt csapatban Európa-bajnok Kazár Dóra is.

– Utóbbi szeretne továbbtanulni, de valószínűleg ebben az esetben is maradna a mi egyesületünkben – mondta befejezésül Galli Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában