Sportlövészet

2019.07.09. 11:08

Európa-bajnok lett a szarvasi Sutyinszki István

Az elmúlt héten Görögországban, az Olümposz lábánál elhelyezkedő Pyrgetos-ban rendezték meg a field target Európa-bajnokságot.

Gajdács Pál

A légpuskás tereplövészet nagy versenyén összesen 10 magyar vett részt, ahol a PCP (sűrített levegőtartályos légfegyverek) kategóriában a szarvasi Sutyinszki István 138 pontos eredménnyel Európa-bajnoki címet szerzett. Riválisa éppen egy honfitárs, Sas Ferenc volt, aki mindössze három egységgel maradt el a viharsarki sportlövőtől. A PCP csapatversenyt a magyar válogatott nyerte, megelőzve a második helyezett német és harmadik bolgár csapatot.

A válogatott tagjai: Kozma Ferenc, Nyilasi Csanád, Sas Ferenc, Sutyinszki István, Szilágyi Adrienn, Szilágyi Kristóf, Szilágyi Sándor.

Fotó: Hercules Fiai Honvéd SE Ft/Hft -légfegyveres tereplövész szakosztály

Sutyinszki a néhány nappal korábban Debrecenben megrendezett DLSE-kupán tartotta meg az EB-főpróbát, s ott az FT 16 J kategóriában ezüstérmes lett. A 2011 óta versenyző sportlövész 2016-ban indult először kontinensbajnokságon, akkor rögtön egy hatodik hellyel indított, most pedig aranyéremmel koronázta meg pályafutását.

A field target még mindig nem a legismertebb kategória a sportlövészeten belül. Nagy-Britanniából indult ki, ahol engedélyezett az apróvadak légpuskás vadászata, nálunk ez törvényileg tiltott. Az EK-ban a sportot 16 joule csőtorkolati lövedékenergiával rendelkező légfegyverekkel űzik. Magyarországon a szabadon tartható légfegyverek lövedékenergia-határa ennek kevesebb mint fele (7,5 ­joule), melyekkel szintén lehet indulni versenyeken a meg­felelő kategóriákban.

Ennél erősebb légfegyverek csak fegyvertartási engedéllyel tarthatóak és kezelhetőek. A lövészet során csakis fém sziluettcélokra lőnek, melynek a testén egy lyuk („kill zone”, azaz találati zóna) található. A sziluett csak akkor dől le, ha a találat során a lövedék a találati zónába tisztán csapódik bele. A változó terepviszonyok, a kihelyezett célok változatos formája és távolsága, az eltalálandó találati zónák mérete biztosítja, hogy ez a sport nem válik gépies „robotlövészetté”. Jelenleg két irányvonala van a tereplövészetnek: a hunter field target és a klasszikus field target.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában