Fogathajtás

2018.09.06. 20:48

Lezárult a fiatal fogatlovak világbajnokságának első versenynapja

A IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának első versenynapján a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaspályáján az 5-6-7 éves lovak kvalifikációs versenyével kezdődött a négynapos program. Hét nemzet 39 fogata állt starthoz – áll a versenyszervezők közleményében.

Fotó: Vida-Szűcs István

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) megalakulásának évében (1921) Párizsban írta alá a lovasversenyek alapszabályát. A célok között a természetes környezet, valamint a lovak egészségének, jólétének védelme kiemelt helyen szerepel. E célok változatlanok, ám a fiatal fogatlovak versenyszabályzata jelentősen eltér a hagyományos fogatversenyek előírásaitól.

A hagyományos fogatversenyeket a díj- (A versenyszám), a maraton (B) és az akadályhajtás (C) versenyszámokban rendezik. A világbajnokság 5-6-7 éves lovai, az elődöntőben és a döntőben egyes fogatokba fogatolva mérkőznek. A korosztályonkénti elődöntőket csütörtökön és pénteken egy 80x40 méteres négyszögben rendezik. A verseny kvalifikációs feladata: egy díjhajtó program teljesítése után, a fogat azonnal megkezdi az akadályhajtást.

Fotók: Vida-Szűcs István

Az 5-6-7 éves lovak szombati döntőjében a díjhajtás, vasárnap a kombinált maratonhajtás szerepel a versenyprogramban (a selybapárok mellett két maratonakadály és a vizesakadály is a pálya része).

Az 5 éves lovak versenyében csütörtökön 16 fogat startolt. A legjobb eredményt a sziléziai fajtájú (fekete, mén) DAJLUK érte el 7,81 pontszámmal, hajtója a lengyel Veronika Kwiatek. A legeredményesebb 5 éves magyar ló, az ötödik helyre érkező NONIUS-20 ZEMPLÉN (fekete, kanca, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lova) 6,08 pontszámmal. Hajtója Papp János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában