Vízilabda - galériával

2018.03.08. 13:50

Csabai diákoknak tartott élménybeszámolót Fodor Rajmund

Szerdán még a szintén olimpiai bajnok Székely Bulcsúval a Szentes–UVSE OB I-es férfi bajnoki mérkőzést vezette le, csütörtökön pedig már Békéscsabán járta az iskolákat a Sydney-ben, majd 2004-ben, Athénban ötkarikás bajnok Fodor Rajmund.

Gajdács Pál

A Békés megyei, békésszentandrási és körösladányi felmenőkkel is rendelkező Fodor Rajmund a HISZEK Benned Sport Program-pályázatnak köszönhetően megrendezett „Sportolj együtt olimpikonokkal!” elnevezésű sorozat keretében vendégeskedett a megyeszékhelyen. Előbb a Petőfi Utcai Általános Iskolában tette tiszteletét, ahol a tornateremben már várták az iskola sportoló diákjai, kis vízilabdázók, röplabdázók, focisták.

A szegedi születésű 42 éves bajnok egy sporttagozatos iskolában ismerkedett meg a vízilabdával. Az osztálynévsorban A-tól K-ig szereplőket a vízilabda, K-tól Zs-ig az úszó csoportba osztották a gyerekeket. Fodor sokat köszönhet Lihótzky Károlynak, aki betette a vízilabda előkészítő csoportba.

– Ha mondjuk Zsótérnak hívtak volna, ma lehet, nem ülnék itt bajnokként – mosolyodott el Fodor Rajmund. – A harmadik osztálytól már heti öt edzésem volt és ezután töretlenül haladtam előre. Rajmund a sok tréning mellett figyelt a tanulásra, stabil négyes volt, ez alá nem szívesen ment.

– A generációm az utánpótlás világversenyeken nagy sikereket ért el, s mivel a felnőtt válogatott előtte másfél évtizedig nem ért el jelentős eredményt, ezért jelentős fiatalítás kezdődött.

1992-ben a válogatott akkori szövetségi kapitánya, dr. Horkai György meghívót küldött Fodornak is a felnőtt keretbe. Másfél év után már jött az első eredmény: a csapat második lett a világkupában. Aztán jöttek a nagy sikerek, a két olimpiai, két Európa-bajnoki, egy világbajnoki, valamint világliga-, világkupa-győzelmek egészen 2008-ig, amikor utoljára lehetett válogatott a Kemény Dénes kapitánykodása idején leginkább balszélsőként számításba vett játékos. Klubszinten sem volt sikertelen, kupagyőzelmek, magyar bajnoki címekből vette ki a részét hazai és külföldi csapataiban.

– Most már játékvezetőként dolgozom a vízilabdában – tette hozzá.

Miután kiosztott vagy kétszáz autogramot, az időközben átrendezett kis teremben a gyerekek legnagyobb örömére beszállt pingpongozni, megcsillogtatva ebbéli tudását is.

A Petőfiből a Lencsési Általános Iskolába ment, ahol szintén nagy diáksereglet várta, s itt is beszélt a nagy diadalokról, eredményekben gazdag pályafutásáról.

A nap további részében a Csabai Csirkefogók VK látja vendégül, megtekinti az utánpótlás edzését is. Este pedig a csabaiak egyik játékosával, dr. Makra Zsolttal levezeti a Csabai Csirkefogók VK-Debreceni VSE edzőmérkőzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában