Kiállítás

2024.01.15. 17:38

Újabb Munkácsy-képek érkeztek a gyulai kastélyba

Munkácsy Mihály a Siralomházhoz készített két tanulmányképével bővült a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállítása.

Papp Gábor

A Szűrös legény tanulmányképét is hétfőn helyezték fel.

A Szűrös legény és a Makrapipás férfi tanulmányképe keddtől látható a gyulai kastély Munkácsy: a sikersztori című időszaki tárlatában. A két alkotás 1869-ben készült, a festőművész a Siralomház című festményéhez készítette a tanulmányokat. Munkácsy Mihály a művét fotótanulmányok sorával készítette elő; a festmény megalkotásának következő lépéseként festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő alkotásokat az elmúlt hónapokban restaurálták. A december elején nyílt gyulai kiállításon emiatt eddig fotókon voltak láthatók a képek, amelyek eredetijeit – miután a szakemberek végeztek a restaurálásukkal – a kiállítóhely hétfői szünnapján szállítottak le a fővárosból és helyeztek el a tárlatban.

Munkácsy Mihály Siralomház című festménye az első nagyméretű, sokszereplős, új felfogásban készült életképe, amellyel megváltotta a belépőjegyét az európai rangú és hírű festők világába. Az alkotás hangulata a betyárromantika és a véres gaztettek elkövetéséről szóló híradások végpontjai között ingadozik. Jól megmutatkozik benne Munkácsy kritikai realista szemléletű festészetének lényege: az anekdotázó hangvétel helyett a szókimondó jelleg kerül előtérbe, a művész legfőbb segítője pedig a pszichologizáló szándék. A Siralomház megalkotásában talán segítette egy, a nagynénje, Steiner Jakabné Reök Karolina csabai otthonában, gyermekként átélt rablótámadás élménye.

Keddtől látható a két új tanulmánykép

A Siralomház egyébként teljességgel megváltoztatta a Mester életét. Művét még düsseldorfi műtermében állványról értékesítette, majd a következő évben, 1870-ben bemutatva a kor művészeti centrumában, elnyerte a legrangosabb szakmai elismerést, a párizsi Salon aranyérmét.

A hétfőn felkerült két alkotással a reprodukciók és kortársai képei mellett a festőfejedelem 14 eredeti munkája látható már a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállításában. A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlat talán a legizgalmasabb a jelenleg látható összeállítások közül az idén 180 éve született Munkácsy Mihályról. Eredeti munkái mellett VR-szemüveg és a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott installációk segítik a látogatót káprázatos pályafutásának felidézésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában