Gyula

2023.12.08. 10:13

Munkácsy: a sikersztori címmel nyílt kiállítás - galériával

Megnyílt a Munkácsy: a sikersztori című kiállítás csütörtökön délután a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. Az időszaki tárlat az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi végig Munkácsy Mihály életét. A kiállítás külön érdekessége, hogy az alkotó az épületben kezdett el ismerkedni a festészettel.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő köszöntőjében a festőművész életének legfontosabb momentumait elevenített fel.

– Nekünk nagyon sokat jelent Munkácsy Mihály munkássága és az is, hogy itt Gyulán sikerült egy ilyen kiállítást megszervezni – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a szomszédos békéscsabai Munkácsy negyed kialakítása, a művészhez kapcsolódó emlékek feltárása és megőrzése Békés vármegyében közös érdek.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, lehet valami a gyulai várkertben és a kastélyparkban. 

– E helyet sokszor nevezzük városunk spirituális központjának, egy olyan térnek, melyet áthat a genius loci, azaz a hely szelleme. Nem véletlen, hogy immáron hat évtizede szolgál a Gyulai Várszínház helyszínéül, ahogyan az sem, hogy városunk legnagyobb szülötte, Erkel Ferenc is e park árnyas fái alatt lelt ihletre, amikor műveit komponálta – hangsúlyozta. – Emellett Munkácsy sorsa is itt fordult a művészet felé, innen indult el azon az úton, mely a Krisztus-trilógián át egészen a világhírnévig vezetett.

Mint elmondta, a csütörtökön megnyílt Munkácsy-kiállítás talán a kastély minden eddigi tárlatát felülmúlja, és nem csak elképesztő értéke miatt.

– Ismert probléma, hogy Munkácsy számos festő kortársához hasonlóan bitumenes aláfestést használt a képein, ami miatt a restaurátoroknak komoly gondot okoz festményeinek folyamatos karbantartása – részletezte. – Jelenleg egyetlen biztos óvintézkedést tehetünk, tökéletes klimatikus viszonyokat kell teremtsünk a festmények környezetében, ezzel lassítva azok állapotromlását. A tárlat bemutatása komoly fejlesztést igényelt, a kastély időszaki kiállítóterének klimatizálása nem volt éppen kis beruházás, de nagyon megérte, hiszen ennek köszönhetően elhozhattunk a látogatóknak egy másfél milliárd forint biztosítási értékű kiállítást, az Almásy-kastély pedig, mint kiállítóhely ismét szintet léphetett.

Prágai Adrienn, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze megnyitó beszédében elmondta, Gyarmati Gabriella, a kiállítás kurátora a legfontosabb hangsúlyokat, az életpálya dinamikáját ragadta meg a kiállításban. Kiemelte, a gyulai Harruckern-Wenckheim kastélyt, ahol eldőlt Munkácsy sorsa, Szamossy Elek itt erősítette meg abban, hogy művészi pályán érhet el sikereket. A kiállításon tovább haladva a következő szekcióban Munkácsy és a nemzeti törekvések viszonyát vizsgálják, grafikák és népi életképek egyaránt megtekinthetők. Az érdeklődők bepillanthatnak Munkácsy festéstechnikai módszereibe, megismerkedhetnek a hatalmas sikerű Siralomház című alkotásával. Mint mondta, a tárlat szakmai koncepciójában kiemelten fontosnak tartja, hogy kiállították a Vihar a pusztán című festményt is, ami rögtön a megfestése évében, 1867-ben a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe került. Hozzátette, a Munkácsy életműben többször előfordul a végtelen róna ábrázolása. A kép egy tipikus alföldi ábrázolás, de nem Magyarországon, hanem Münchenben készült. 

– Eleve fontos, hogy Munkácsy Mihály felidézte az alföldi tájat, de hogy haza is küldte a képet, az még fontosabb, hiszen sok éven keresztül ez volt az egyetlen olyan festmény, amelyet a magyar közönség láthatott a Munkácsy életműből – fogalmazott. – A kiállítás úgy meséli el festmények, grafikák, fotók, digitális tartalmas segítségével a sikeres pálya ívét, hogy közben érdekes részletekkel invitálja közelebb a látogatót a festőhöz és a festészethez.

VR-szemüveg jeleníti meg a párizsi Salont

Gyarmati Gabriella kiemelte, a békéscsabaiak és a gyulaiak is helyesen magukénak érzik Munkácsy Mihályt: – Az Almásy-kastélyban megnyílt kiállításon néhány fókuszpontot kijelölve vezetjük végig a látogatókat a „sikersztorin” – emelte ki.

Fekete-Dombi Ildikótól, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, Munkácsy kora egyik legfelkapottabb művésze volt. Története az árva asztalosinastól minden idők legjobban fizetett élő festőjéig igazán izgalmas, erről szó a kiállítás – tette hozzá. – A tárlatban az eredeti műtárgyak megjelenítette pillanatok közötti történéseket interaktív eszközök mesélik el. A 19. századi párizsi Salont, Munkácsy berobbanásának helyszínét például VR szemüvegen jelenítik meg. A Siralomház című festmény több síkban látható egy installáción; a kivágott alakok helyét a mesterséges intelligencia segítségével alkották meg a szakemberek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában