Kiállítás

2024.01.19. 09:42

A csabai múzeum bemutatja legújabb kincseit – galériával

Már a Magyar Kultúra Napja jegyében bemutatták csütörtökön este a „Mindig van új a nap alatt – A Munkácsy Mihály Múzeum új szerzeményei” című tárlatát. A kiállítás megtekintésére május 19-ig van lehetőség.

Dinya Magdolna

Igazi különlegességeket láthatnak gyerekek és felnőttek egyaránt.

Fotó: Lehoczky Péter

A rendezvény házigazdája dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója volt. Beszédében elmondta, hogy nem akármilyen év van mögöttük, páratlanul gazdag műtárgyakkal és fantasztikus relikviákkal gyarapodtak a múzeum gyűjteményei. Ebből készítettek egy kollekciót, tárlatot melyben minden szakág bemutatásra került. A természettudomány, régészet, történelmitudomány, néprajz és a művészettörténet is megmutatja azokat a kincseket, amelyek a tavalyi esztendőben kerültek a múzeumba. Olyan kiállítást sikerült most létrehozni, ami az elmúlt időszakban nem volt és mindenki megtalálja benne majd a kedvenc részét.

Varga Tamás: a háttértevékenységébe enged bepillantást a múzeum ezzel a tárlattal. Fotó: Lehoczky Péter

Az elhangzottak után Varga Tamás, Békéscsaba  alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket a magyar kultúra hetének második programnapján és a Munkácsy 180 emlékév múzeumi első eseményén. 

Új tárlattal lettünk gazdagabbak. Nyitottan, minden programra el lehet jutni, ahogy erre a kiállításra is. Ha a kiállítás szót említem, akkor mindenki a múzeumra asszociál vagy amikor a múzeum szót, akkor a kiállításra gondolnak. Holott, a kiállítás maga a jéghegy csúcsa, egy folyamat végeredménye, amelyet megelőz egy nagyon komoly szakmai gyűjtőmunka. Tulajdonképpen ebbe a háttértevékenységbe enged bepillantást nyújtani a múzeum a mostani tárlattal, ez mind a múzeumi kollégák, munkatársak, szakemberek összefogásának az eredménye. A Munkácsy Mihály Múzeum feladata feltárni, összegyűjteni, tudományosan feldolgozni a modern kor követelményeinek megfelelően mindenki számára közkincsé tenni azokat a kulturális értékeket, amelyek Békéscsabához és Békés vármegyéhez kötődnek. Múzeumunk létérdeke a gyűjtemények tudatos meghatározott koncepció szerinti gyarapítása és olyan gyűjteményekre alapozott kiállítások, tudományos kutatások, múzeumpedagógiai programok megvalósítása, amelyek multifunkcionális módon különböző társadalmi, kulturális rétegek és korosztályok igényeinek figyelembevételével képesek közvetíteni a város és környezete kulturális ottlétét hangsúlyozta.  

A kiállítást Ugrai Gábor, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke nyitotta meg. Elmondta rengeteg olyan új dolog van, amit eddig még nem láthattak a Munkácsy Múzeumban. Amilyen változatos a természet és a társadalom olyan változatos lesz ez a kiállítás is. 

Azt gondolom, hogy egy város gazdagságát az is jellemzi, hogy milyen gazdag a múzeuma, ha a múzeum gazdagságát nézzük, akkor ez egy nagyon gazdag város osztotta meg véleményét.

Az esemény zárásaként a kiállítás kurátorai szakmai tárlatvezetést tartottak, Váncsa Klára természettudományos muzeológus, Fülöp Máté régész, Salamon Edina néprajzos muzeológus, Forrainé Kovács Márta történész muzeológus és Gyarmati Gabriella művészettörténész közreműködésével. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában