Első önálló tárlata

2023.11.08. 19:51

Orosházi kiállítás: Lovas Éva képei megszólítanak, mesélnek, erejük van

Lovas Éva első önálló kiállításának a képei láthatók Orosházán, a polgármesteri hivatal első emeletén, a városházi galérián. A szerda délutáni megnyitón Józó Tamásné, a múzeum igazgatója mutatta be az alkotót.

Csete Ilona

Balról az alkotó, Lovas Éva és az őt bemutató Józó Tamásné.

Fotó: Csete Ilona

A nyugdíjas óvónő az óvodapedagógusi diplomája előtt műszaki rajz-szerkesztő végzettséget szerzett. Talán itt kezdődött minden... Pedagógusként is mindig alkotott, meseillusztrációkat, bábokat, eszközöket készített óvodásainak. Vagy itt kezdődött? Nem tanulta a festést, a jobb agyféltekés látásmód megismerése után kezdett el rajzolni. Bevallása szerint itt kezdődött.

 Nagyon sokan kíváncsiak voltak képeire. Fotó: Csete Ilona

Egy kiállításon az alkotó mindazt, amit a világról gondol, vagy fontosnak tart, a képein keresztül tárja sajátságosan a közönség elé. Ez az ő kommunikációja. Sikeressége a befogadáson múlik, ez kommunikációjának a minősége. Lovas Éva portrékat, csendéleteket, tájképeket, a természetet örökíti meg. Örömmel, nagy rákészüléssel és folytonos tanulással készíti képeit, amiket sok vázlat előz meg. Sokszor a megélt élményeit, gondolatait és érzéseit festi meg, világról alkotott képe minden egyes alkotással szélesedik, csiszolódik. Minden látott képet saját szűrőjén keresztül ad tovább a vásznon. 

– Így nyerhetünk bepillantást az ő világába. Képei lenyomatok, gondosan összeválogatott lélekpillanatok, álomábrázolások, belső képek. Éva szenvedélyesen szereti az alkotást, festményei megszólítanak, mesélnek, erejük van. Tiszta, vidám, néhol úgy gondolnánk gyermekien egyszerű, mint a mesékben. Megtapasztaljuk, hogy az élet olyan, mint a tenger felszíne: viharos, nyugtalan, de ha mélyre merülünk, ott végtelen csönd és béke honol.

Ez az alkotás öröme, a természet tisztelete, amikor fejet hajtunk a körülöttünk élő világ s a természet előtt, ez mind benne van az elénk táruló képekben – fogalmazott Józó Tamásné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában