Nyugdíjas klub

2023.11.16. 11:31

Megtudhatták, miként alkot Várkonyi János csabai festőművész

Várkonyi János békéscsabai festőművész volt a vendége a napokban a Békéscsabai Nyugdíjas Pedagógus Klubnak a Szlovák Kultúra Házában. A klub tagjai kötetlen beszélgetésen, a művész festményeinek kiállítása előtt ismerkedhettek meg Várkonyi János életével, munkásságával.

Nyemcsok László

Várkonyi János a Békéscsabai Nyugdíjas Pedagógus Klub vendége volt a Szlovák Kultúra Házában.

Fotó:  Bencsik Ádám

Az anekdotákkal, emlékezésekkel teletűzdelt beszélgetés során a megjelentek betekinthettek a folyamatba, hogyan jönnek létre Várkonyi János művei, hogyan fényképez az agya, és hogyan jeleníti meg ezek után elképzelései szerint a témáit. Beszélt az őseiről, a szlovák gyökerekről, a nagycsalád és édesapja szerepéről művésszé válásában.

Várkonyi János kitért arra, iskoláskori szakkörei, főiskolai tanulmányai, barátai fontos szerepet játszottak életében. Igazi csabai, bár sokfelé járt a világban. Ragaszkodik szülővárosához, ahol többször elismerték munkásságát. Több alkalommal volt kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban, a Galériában. Jelenleg a Csabagyöngyében láthatók festményei. Lelkesen beszélt arról, hogyan készültek a jelenlévő képei, miként befolyásolták ismeretei, olvasmányai az elkészítést.

Az alkotást egy igazi művész soha nem hagyja abba, naponta az állványnál áll. Akik megtisztelnek azzal, hogy megvásárolják a festményeimet, azok otthonában ott van az én lelkem, és ez egy alkotó számára mindennél többet ér.

Krajcsovics Mihályné, a Békéscsabai Nyugdíjas Pedagógus Klub vezetője kiemelte, nyugdíjasaik szép élményekkel feltöltődve köszönték meg a művésznek a délutánt. Kitért arra, nem csoda, hogy Várkonyi János régi vásárlói, azok gyermekei rendszeresen vagy időnként visszatérnek hozzá, mert ők is kedvelik a művész festményeinek egyéni stílusát, üzenetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában