Könyvbemutató

2023.11.04. 09:59

Egy ember unalmas élete jelenik meg izgalmas módon Szarka Károly első regényében

Egy ember unalmas élete jelenik meg izgalmas módon Szarka Károly: Az én hibám című regényében, amelyet pénteken mutattak be Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban. A szerzővel Szekrényes Miklós irodalmár beszélgetett.

Licska Balázs

Szekrényes Miklós beszélgetett Szarka Károllyal a Békés Megyei Könyvtárban

Fotó: Licska Balázs

Szarka Károly elmondta, hogy senki sem terelte az irodalom felé. Szerinte inkább az az alap sokak számára, hogy legyen egy jó szakma vagy diploma a kezében, hogy üljön bent egy munkahelyen reggel 8-tól este 5 óráig, és hogy utálja a főnökét. Az, hogy az írásból és szerkesztésből is meg lehet élni, 21 éves koráig meg sem fordult a fejében. Persze voltak próbálkozásai fiatalon, de azzal a hasonlattal élt, hogy nem lesz mindenkiből Szoboszlai Dominik, aki szeret futballozni.

A fordulópontot az jelentette számára, hogy miután lediplomázott, volt egy családi összejövetel, és egy rokon elszólása után kapott az alkalmon, és kiutazott három hónapra Ausztráliába. Ez nagy ugrást jelentett számára, és elkezdett beszámolókat írni. Bár mosonmagyaróvári származású, Budapestre költözött, hogy több impulzus érje, és elkezdett publikálni, beszámolókat küldeni.

Voltak átmeneti időszakok, amikor egy call centerben telemarketingesként, majd egy bankban dolgozott, azonban egyszer csak azt vette észre, hogy egyre több helyen jelennek meg írásai, egyre több helyről küld beszámolókat, és hogy benne van az irodalom sűrűjében. Különféle kiadóknál kapott állást szerkesztőként. Szakmán belül nem, ám benne okozott némi feszültséget, hogy a szakmát igazából autodidakta módon sajátította el.

Első regényének első szövegkezdeményei 2016-ban születtek, majd 2017-ben pályázott a Móricz Zsigmond-ösztöndíjra – 48 óra alatt a galériás albérletében bepötyögött 20-30 oldalt –, amelyet meg is kapott, megelőlegezett bizalomként. Aztán volt, hogy a regényt hónapokra is félretette, elég nagy szüneteket tartott, majd 2021-ben jelent meg a könyv.

Elmondta: szerkesztőként szerzett tapasztalatot abban a tekintetben, hogy mitől működhet egy szöveg és mitől nem. Nem szenved önbizalomhiányban, de azért nem mondaná azt sem a saját írására, hogy tökéletes. Az ő szerkesztőjétől sok tanácsot megfogadott, voltak olyan részek, amelyeken vitatkoztak, volt, amiben engedett, volt, amiben nem – és közvetlenül a nyomdába küldés előtt is változtatott a szövegen.

Két éve jelent meg Szarka Károly első regénye Az én hibám címmel
Fotó: Licska Balázs

Az én hibám című regényében minden nagyobb szövegegység egy álommal kezdődik, szerinte ez ad az egésznek egy dinamikát. Így ott van benne a szürke életet élő főszereplő végtelenül szárnyaló fantáziája is. Sok személyes történetet rakott bele. Mint fogalmazott, a főhős számára meglehetősen unalmas az élet: egy call centerben, egy boxban dolgozik, óránként 10 perc szünettel 8 órán keresztül; közben egy albérletben lakik; és a kapcsolatai sem sülnek el remekül.

Szarka Károly elmondta, hogy sokat utazik, sok helyen fordul meg, próbál hangulatokat és történeteket elcsípni, és szeretné ezeket a Lengyelországtól a Balkánig terjedő sztorikat is egy utazós könyvként megjelentetni, bár a konkrét műfajt egyelőre nem döntötte el. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában