Közösségek

2023.10.07. 10:21

A népi dizájnt vitték él a Békés vármegyei alkotók Lakitelekre

Idén közel 15 ezer résztvevője lesz ASzakkör programnak. Háromezer régi és új közösség vesz benne részt 18 szakágban, és Kárpát-medencei szinten is mintegy 600 szakkört indítanak el még idén, többek között Békében. Erről is beszélt Závogyán Magdolna kulturális államtitkár és Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője a Kárpát-medence viseletkultúráját bemutató kiállítás megnyitóján, a napokban Lakitelken. A részletesen kimunkált, egyedi alkotásokat a Békés Megyei Népművészeti Egyesület biztosította.

Nyemcsok László

A kiállítás jövő év február 29-éig látogatható a Nemzeti Művelődési Intézet lakitelki székházának nyitvatartási idejében.

Fotó: Bús Csaba/MTI

Pál Miklósné,  a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke kiemelte, a motívumkincsekben gazdag, A viseletek és viseletkiegészítők régen és ma című tárlat hagyományos, illetve modern népi ihletésű, alkalmi és hétköznapi öltözékeket sorakoztat fel. Ezeket különféle technikákkal – köztük bőrművességgel, gyöngyfűzéssel vagy nemezeléssel készült kiegészítők – színesítik.

– Az utóbbi években meghatározó törekvés, hogy a sajátos magyar, vagy éppen a Magyarországon élő nemzetiségek tárgyi kultúrája jelenjen meg úgynevezett népi dizájnként viseletekben, mindennapi használati tárgyakban vagy éppen az építészetben. A kiállítás jövő év február 29-éig látogatható a Nemzeti Művelődési Intézet lakitelki székházának nyitvatartási idejében.

PÁL Miklósné
Pál Miklósné: hagyományos, illetve modern népi ihletésű, alkalmi és hétköznapi öltözékeket sorakoztat fel a tárlat. Fotó: Bús Csaba/MTI

Závogyán Magdolna a Kárpát-medence viseletkultúráját bemutató kiállítás, egyben az ASzakkör - Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2023 program ünnepélyes megnyitóján hangsúlyozta: hisznek abban, hogy a kultúra összekötő kapocs lehet a generációk között. Legfontosabb feladatuknak a magyarság megőrzését nevezte, és mint mondta: ez a program képes, illetve alkalmas ennek szolgálatára.

– A nemzeti identitás megőrzése és a jövő felelős építése nem lehetséges a gyökerekből való táplálkozás nélkül, ezért komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy kulturális örökségünk megismertetése rendszerszinten épüljön be a magyar családok és a magyar közösségek életébe – idézte Závogyán Magdolna szavait az MTI. –  A kormánynak köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott arra, hogy 18 szakágban több ezer szakkört részesítsen módszertani támogatásban. Az ASzakkör program lényegi eleme, hogy az embereket nem elcsábítani, kiszakítani szeretné szűkebb környezetükből, lakóhelyükről, épp ellenkezőleg, a helyi kötődés, az identitást és a kisközösségeket kívánja megerősíteni a helyben szervezett lehetőségek felkínálásával.

ZÁVOGYÁN Magdolna
Závogyán Magdolna: a kultúra összekötő kapocs lehet a generációk között. Fotó: Bús Csaba/MTI

Mint mondta: ez az elgondolás azon a meggyőződésen alapszik, hogy reményteljes jövőt építeni csak azok az egyének és közösségek képesek, akik jól ismerik őseink örökségét, tisztelve becsülik hagyományainkat, büszkék származásunkra, és készek élni szűkebb hazájuk lehetőségeivel. Így válnak e közösségek tagjai példává, hiteles értékközvetítőkké gyerekek, unokák számára, hirdetve a tanulás, a munka és a szorgalom becsületét. Nem kevesebb ez, mint a nemzetépítés maga, melyhez az egyén boldogulásán keresztül vezet az út.

A közösségeket nem szabad magukra hagyni

Novák Irén köszöntőjében felidézte, hogy az ASzakkör programot még 2020-ban, a pandémia kezdetén Závogyán Magdolna indította útjára, mert úgy gondolta, hogy a közösségeket nem szabad magukra hagyni, a közösségeket minden helyzetben meg kell tartani. Novák Irén hangsúlyozta, néhány éve a program hat szakággal online tudásmegosztó portálként indult, hogy a közösségek meg tudják tanulni a bemutatott kézműves technikákat.

– A magyar állam, a magyar kormány támogatásával a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította az eszközöket, az alapanyagokat, a módszertani kisfilmeket és a mentorálást – tette hozzá az ügyvezető. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában