Kiállítás

2023.06.09. 19:54

Janáky Viktor samottjait is megnézhetjük a csabai könyvtárban

Janáky Viktor alkotásaiból nyílt emlékkiállítás pénteken a Békés Megyei Könyvtárban.

N. Sz.

Ván Hajnalka művészettörténész beszélt Janáky Viktor alkotásairól

Fotó: Lehoczky Péter

A tárlaton Juhász Zoltán igazgató köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a keramikusművész kilencven éve született Békésen, középiskolai tanulmányait már Békéscsabán, az evangélikus gimnáziumban végezte. Sikeres iparművész lett, alkotásai bejárták Európát, Ázsiát és Amerikát is. 

A kiállítást Ván Hajnalka művészettörténész nyitotta meg, aki kiemelte, Janáky Viktor 1956-ban végzett az Iparművészeti Főiskolán, ami érdekes korszaka a magyar művészettörténetnek, de egy keramikusra nézve rendkívül hálás időszak. 

– Sokat foglalkoztatott művész volt, aki készített fazekasmunkákat, – tányérokat, vázákat –, sőt gyártott épületkerámiákat is. Szerepelt számtalan kiállításon, halála után pedig felesége adományozta a békési múzeumnak azt a körülbelül kétszáz darabból álló gyűjteményt, amelyből most a békéscsabai tárlatra válogattunk – részletezte. Ván Hajnalka hozzátette, a művész klasszikus agyagból és úgynevezett samottból készített munkáit is megtekinthetik az érdeklődők; fali kerámiákon, vázákon, tányérokon keresztül mutatják be különböző alkotói korszakait. Elhangzott: Janáky Viktor munkáit az Iparművészeti Vállalatnak köszönhetően sokfelé vitték, így korán megismerték nevét a határokon kívül is. Rendszeresen látogatta a nemzetközi szinten zajló szimpóziumokat is, Vallaurisban, Picasso otthonában is többször elismerték munkásságát.   

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában