Békés Banda

2022.08.31. 20:32

Népzenei kalandozásokra hívták a pusztaföldváriakat

Egy est a Békés Bandával címmel hívták a népzene iránt érdeklődőket a Pusztaföldvár és Orosháza között lévő Valaczkai tanyára. Hangulatos helyszín várta a zenekedvelőket.

Csete Ilona

Népzenei kalandozások részesévé vált a közönség, hamisítatlan tanyasi miliőben. A Békés Bandával játszott Szokolay Dongó Balázs népzenész is a Valaczkai tanyán.

A házigazda, Csizmadia Sándor úgy fogalmazott, ez az a hely, ahova bármikor elvonulhat a világ elől a csend, a nyugalom és a béke szigetére az ember. No ezt a csendet törte meg egy órára a zenészek alkalmi csapata, akik már az előadás előtt összejöttek, együtt próbáltak. A zeneszerető közönség pedig lassan megtöltötte a tanya legnagyobb helyiségét és a tornácot.

Fotók: Csete Ilona

Alma mater zenekara volt Szokolay Dongó Balázsnak a Békés Banda - ahogy ő fogalmazott még a népzenei program megkezdése előtt, amikor arról faggattuk, annyi helyen, annyi fellépő zenésztársával járja az országot, a világot, most éppen hogy került kapcsolatba a Békés Bandával?

– 1990-ben találkoztam velük. Akkor kezdtem dudálni. Az együttes 1977-ben alakult meg. Kezdettől fogva egyfajta népzenei műhelyként is működött. Vezetőjük Barbócz Sándor elhívott a zenekarba, 2000-ig együtt zenéltünk. 

– Most is itt vannak Sanyi tanítványai, a régi bandából a zenészek, újra együtt vagyunk: Csepregi András, Nagy Gábor, Lipták Dániel, Gombai Tamás, János Hajnalka. Alkalmi a dolog. Már két órája próbálunk, a régi számok előjönnek. Mindenki ismeri a dalokat. Ha mégis mást csinálnék, ők jönnek utánam – mondta nevetve Szokolay Dongó Balázs, akinek igen sűrű a programja évszaktól függetlenül. Nagyszínpad, előadótermek, tanya. De hol még?

– Van még időnként bábszínház, színházi zene, népzenei tanítás táborban. Ez a műfaj örök, egy életen át divatos – mondta mosolyogva a zenész, majd részesévé vált egy fantasztikus hangulatú, tanyasi környezetben meghirdetett népzenei esti élménynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában