Reinkarnáció

2020.08.06. 16:15

Beválogatták a csabai művész alkotását

Baji Miklós Zoltán, Reinkarnáció című alkotásával képviseli Békéscsabát a második tatabányai Szénrajz Triennálén. A Kortárs Galéria által megrendezett, szeptemberben nyíló kiállításra olyan munkákat válogattak be, amelyek elsősorban szén felhasználásával készültek.

V. N.

20191018 Békéscsaba Műugrás a Metafizikai Térbe címmel Baji Miklós Zoltán (képen), autodidakta performer, szobrász kiállítása a Munkácsy Múzeumban. Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Kiss Zoltán

A pályázatra kizárólag professzionális képzőművészek és művészeti egyetemek hallgatói jelentkezhettek.

– Mint a kollégáktól megtudtam, a zsűri (Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész, Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész és Kammerlohr-Kováts László képzőművész, a kiíró tatabányai Kortárs Galéria vezetője) igen szigorú volt, sok művet kiszórtak. És a bekerülés mellett külön öröm számomra, hogy rajtam kívül még egy békéscsabai kötődésű, de már nem itt élő, Széri-Varga Géza szobrászművész is szerepel Szárnyak I. című szobortervével a szeptemberben nyíló tárlaton – ismertette az alkotó.

Baji Miklós Zoltán képzőművész számos egyedi alkotással örvendeztette már meg a festészet iránt érdeklődőket /Fotó: BMH/

Hozzátette, Pilinszky János költő egyik kamaszkori kedvence volt, csak úgy, mint festő barátja, Kondor Béla, akinek művészete, gondolkodása nagy hatással volt a fiatal Baji Miklós Zoltánra. Az ő képi megjelenítései, jelkép-kompozíciós rendszere, szimbólumegyesítő képfilozófiai lírája termékenyen hatott a csabai művészre.

– Én sohasem utánoztam Kondort, de szellemisége máig kihat műveimre, így a triennáléra beadott és a zsűri által kiválasztott Reinkarnáció, újra megtestesülés című szénrajz, frottázs, papírtechnikájú munkámra is. A kompozícióra tudat felett erősen hathatott Kondor Béla: Pléh-Krisztus című, 1964-ben festett remekműve. Ezt a saját alkotásom elkészülte után kezdtem érezni, és mikor fellapoztam az egyik Kondor-albumot, észrevettem a nem direkt, de érezhető átfedést az én és Kondor alkotása között. Ugyanakkor, az én munkám nem egy posztmodern átirat, hanem egy aktualizált kibővítése annak a szellemiségnek, ami Kondor műve mögött is sejlik – fogalmazott Baji Miklós Zoltán. A csabai művész szóban forgó munkája alapjául a 2014-ben készült, Krisztus küldetését feldolgozó, 33 darabos, Fényemberek című, téglából faragott kisplasztikái szolgáltak, melyek grafikai és festészeti feldolgozásához tavaly kezdett hozzá.

– A kis téglaszobrocskák eleve úgy készültek, hogy plasztikai megjelenésük mellett nyomódúcokként is szolgálhassanak. A frottázst, az átdörzsölés technikáját a dadaizmus hozta ismét felszínre. Ezt alkalmaztam ennél a munkámnál. Kisplasztikáimat rajzszénnel átdörzsöltem, amit szabadkézi rajzzal egészítettem ki – osztotta meg. Kiderült, a beérkezett és a szakmai zsűri által beválogatott művek szeptember 4. és október 11. között lesznek láthatók a tatabányai Kortárs Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában