Gyulai Várszínház

2019.05.09. 14:06

Psyché, Karády és az Öreg halász is ott „lesz” Gyulán

Körülbelül hetven programmal, köztük öt új bemutatóval várja a Gyulai Várszínház ötvenhatodik évada az érdeklődőket június 26-tól augusztus 13-ig – jelentette be az összművészeti fesztivállal kapcsolatban megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és dr. Elek Tibor, a teátrum igazgatója.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a várszínház tovább viszi hagyományos értékeit, miközben egy finom fordulatnak köszönhetően megjelennek a repertoárban a korábbinál befogadhatóbb darabok is. Kiemelte: folytatódik a magyar szerzőket középpontba állító kezdeményezés, idén a Weöres Sándor-napokkal. A polgármester felhívta a figyelmet a várszínházban látható történelmi darabok értékeire, illetve kitért arra, hogy a teátrum egyre nagyobb arányban tudja megszólítani a fiatalokat. Ennek kapcsán szólt a várszínház és a Sztalker csoport közös bemutatójáról, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című darabról.

Beküldött felvétel

Dr. Elek Tibor kifejtette: az öt új bemutató egyike lesz Weöres Sándor Psychéje, amit Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója rendez.

A már említett Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja a közönség. A Shakespeare-fesztivál záróelőadása lesz a Vidám Shakespeare. A várszínház és az olasz Teatro Potlach közös produkciója kifejezetten Gyulára készül olasz, indiai és magyar színészek közreműködésével. Az előadásban a vár belső tereit is felhasználva keltik életre a drámaíró vígjátékainak hőseit, helyzeteit és magát az erődítményt is. A XV. Shakespeare Fesztivált egyébként is Vidám Shakespeare alcímmel rendezik, hiszen a nézők a szerző vígjátékaival és komédiáival találkozhatnak.

Szintén új bemutató lesz a Karády zárkája című zenés monodráma, amit Darvasi László írt és Bartha Boróka alakítja a főszerepet. Az ünnepelt dívát ezúttal a Gestapo cellájában látjuk és halljuk.

Az ötödik, szintén saját bemutató az Öreg halász és tenger lesz, amit Árkosi Árpád állít színpadra. A darab rendhagyó módon a vízben, a vízparton, a tószínpadon játszódik majd. S ha már klasszikusok: a Száz év magány adaptációját is láthatják idén Gyulán, ahogy A Pál utcai fiúk című zenés játékot is. Ismét megtartják a tavaly is nagy sikerű Erdélyi hetet, egyebek mellett a nagyváradi Szigligeti színház Egy szerelem három éjszakája című musicalével. Zenés produkciók is szolgálják majd a minőségi kikapcsolódást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában