hegymászás

2018.07.18. 19:55

Suhajdáék átjutottak a hírhedten veszélyes szakaszon

„Az élet az első” – ezzel az alapvetéssel kérték a szervezők szerdán Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot, hogy a saját biztonságukat helyezzék a csúcs fölé. Kedden már több mint egy napja nem volt hír a fiúkról, abban azonban biztosak lehetünk, hogy a 2-es táborból elindultak a 7200 méteres magasság felé – írják a Kalifa Facebook oldalán.

Papp Gábor

Magyar idő szerint szerdán hajnali órákban telefonáltak, a 2-es táborból. Beszámoltak arról, hogy Szilárd kezét eltalálta egy lehulló kődarab, ami sérülést nem okozott, enyhe zsibbadás azonban „jelezte a helyét”. Szilárd és Dávid így is sikeresen átjutottak a japán kuloáron, a Gasherbrum hírhedten veszélyes szakaszán.

A Békés megyei származású Suhajda Szilárd hegymászó. /MTI Fotó: Mohai Balázs/

Valamivel a 3-as tábor alatt, 7000 méter környékén azonban egyre fenyegetőbben viharosnak mutatkozott a csúcsrégió időjárása. A fiúk ellentmondásos előrejelzések tudatában indultak útnak, így a baljós jeleket fokozottan komolyan kellett venniük. Mivel semmilyen infokommunikációs eszköz nem volt náluk és legközelebb a 2-es táborból tudták felvenni a kapcsolatot a külvilággal, visszatértek a 6500 méteres magasságba.

MTI fotó: Mohai Balázs

Így lehetőségk nyílt tájékoztatni őket, hogy az előrejelzések továbbra sincsenek szinkronban egymással, azonban van olyan, eddig megbízhatónak bizonyuló forrás, amely a csúcsmászás napjára közel ½ méter, 43 – 45 cm friss havat jelez. Ilyen időjárásban könnyen csapdába is eshetnek, ha folytatják a csúcsmászást. Mivel a következő napok is ilyen csapadékmennyiséget tartogatnak, a szervezők arra kérték Dávidot és Szilárdot, hogy a biztonságukat helyezzék előtérbe. Jelenleg az alaptábor felé tartanak, így a csapadékos idő elvonulásával még marad lehetőségük a csúcsmászásra.

Most a kitartás jelent mindent, hiszen a Karakorumban évtizedek óta nem látott hómennyiség már eddig is hosszú és idegtépő várakozásra kényszerítette a hegymászókat. Most pedig, hogy a magyarok „elrajtoltak” és jelentős erőfeszítéseket tettek a csúcs eléréséhez, még nehezebb lesz a rájuk telepedő várakozás napjait elviselni.

Dávid és Szilárd, minden nehézség ellenére, keményen haladnak a csúcs felé. /Fotó: Kalifa Himalája Expedíció 2018/

A mostani csalódottságuk teljesen érthető, azonban pár nap múlva remélhetőleg Ők is azt látják majd, amit mi, hogy egy jelentős lépéssel közelebb kerültek a 8080 méteres csúcshoz. Most ugyan a hó az úr, de még megnyílhat egy olyan időjárási ablak, amely végre lehetőséget ad egy tényleges csúcsmászásra.

Az elkövetkező órákban meg kell érkezniük az alaptáborba, jelenleg az a legfontosabb, hogy épségben keresztüljussanak a hasadékokkal felszabdalt Gasherbrum gleccseren. Az elkövetkező napokban ki kell pihenniük a mászás fáradalmait, hogy újult erővel vághassanak neki a csúcsnak, ha az időjárás lehetőséget ad rá. Dávid mögött lassan 120 expedíciós nap van már, számára különösen megterhelő, hogy a csúcstámadás napja kitolódik. Ki gondolta volna, hogy a „keményvonalas Gasherbrum-expedíció” nehézségei felülmúlják majd a legvadabb számításainkat is? De hát ilyen ez: a 8000-es hegyek nem igazodnak az elvárásainkhoz…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában