Balatoni nyár

2024.02.19. 15:55

Mucsi András: szolgálja a békési diákság üdülését a fonyódi ingatlan!

A fonyódi üdülő viselje Laborczy Aladár nevét, valamint dolgozzon ki az önkormányzat egy megállapodást a helyi iskolákkal a fonyódi üdülő használatával kapcsolatban – ez áll Mucsi András képviselő, bizottsági elnök önálló indítványában.

Papp Gábor

A fonyódi hangulat élményeket ígér a gyerekeknek, diákoknak

Fotó: Fotó: BMH

A gimnázium történetéről szóló könyvében Mucsi András kitér a fonyódi gimnáziumi üdülőre is, amely 1990-ben került az önkormányzat tulajdonába. Az ingatlant a békési diákság vásárolta, évtizedeken át elkötelezett tanárok vezetése alatt csinosítgatta, fejlesztette. Különösen nagy érdemei vannak Laborczy Aladárnak, de Békési Mihálynak is abban, hogy évente sok száz békési és Békésen tanuló diák jutott el a Balatonra.

Mucsi András javasolja a képviselő-testületnek írt beadványában, hogy az ingatlan viselje az egykori igazgató-helyettes nevét. Korábban a képviselő-testület ülésein volt erről szó, és köszönetét fejezte ki képviselőtársainak, akik javaslatokat, felvetéseket fogalmaztak meg. Mint a képviselő elmondta: megtalálta a 2001-ben a városi önkormányzat és a városi iskolák között megkötött szerződést, amely nyaralási idősávokat biztosít a diákságnak Fonyódon.

– Most itt az ideje ezt a kérdést elővenni, felmérni az igényeket és új szabályozást készíteni – fogalmazott a képviselő. Reméli, hogy a képviselő-testület jövő heti ülésén a képviselőtársai is támogatni fogják a javaslatait. Előzetesen tájékozódni kell a fonyódi önkormányzatnál érvényben levő szabályozással kapcsolatban az elnevezés ügyében.

Részlet „A békésiek református Gimnáziuma” című könyvből, amelyet Mucsi András készít

"Az intézmény fonyódi üdülőjére ma is nosztalgiával emlékeznek azok, akik ott egykor szép nyarakat töltöttek vagy egyenesen részt vettek a tábor felépítésében. Az iskolában a kirándulásoknak nagy hagyományai voltak, elég csak az első világháború előtti nagy kirándulásokra gondolni, amikor a Magas-Tátrától az Al-Dunáig volt lehetőség megismerkedni az országgal. Már az 1960-as években felvetődött az a gondolat, hogy jó lenne egy állandó táborhelyet vásárolni a gimnázium részére. 

Az 1962/1963. tanévben itt tanuló 15 osztály az iskolai év során, a tanítás nélküli munkanapokon végzett mezőgazdasági munkáért járó keresetükből Fonyódligeten vásárolt telket nyári táborozások céljára. 1963. május 28-án Fonyód, Népköztársaság útja 17. szám alatti házhelyet 28 ezer forint értékben vásárolták meg. Az első években igen kezdetleges körülmények között táborozott, sátorozott az ifjúság, hiszen a telek teljesen üres volt. Körülbelül fél kilométer távolságból hozták az ivóvizet. A tábort 10 napos váltással lehetett használni, így évente 150-200 középiskolás juthatott el oda. 1970-ig sátrakban, matracokon lehetett aludni, de legalább a vizet bevezették és volt vizesblokk is. Az első kőépületet bontott anyagokból építették fel.

Ezt később újabb szobákkal bővítették, valamint a gimnázium és az ipari szakmunkásképző intézet járműveket valamint munkáskezeket biztosított az építkezéshez. Minden nyáron több tucat, az 1973-as nyáron 137 diák nyaralhatott a Balatonnál, 1976-ban pedig már 205 békési diák juthatott el ide. 1982-ben megkapták a lakhatási engedélyt. Az építkezésekhez az ifjúság nem kis pénzzel járult hozzá, de sikerült üzemeket, vállalatokat, magánembereket is megnyerni a nemes célhoz. A gondnoki lakás 1979-ben épült fel, minden beruházás engedélyezése, valamint használatban vételi engedély a Gimnázium nevén szerepelt, de a tulajdonos tulajdonképpen a Békés Városi Tanács VB volt. Ez okozott később komoly bonyodalmakat. 1982-től a két békési középiskola használta az épületet, majd miután 1986-ban az ipari szakközépiskolai osztályok különváltak a gimnáziumtól, a három középiskola közös fenntartásában működött, hárman osztották meg a költségeket. 2000-ig a gimnázium végezte a koordinálást. 

2000 őszén közölte az önkormányzat, hogy az üdültetést a továbbiakban ők bonyolítják, le, így derült ki, hogy a tulajdoni lapról 1992-ben törülték az iskolát, ugyanis az ingatlan 1990-ben került Békés Város Önkormányzata tulajdonába és a jogérelemzés szerint a Szegedi Kis István Gimnázium „jogutód nélkül” 1992-ben „megszűnt”. A törvény szerint a korábbi tanácsi tulajdonú ingatlanokat – így a fonyódi üdülőt is – az újonnan alakult önkormányzatok kapták meg. 2001-ben a gimnázium igazgatója, Gellén János a megyei közigazgatási hivatalt kereste meg, és kérte, hogy a gimnázium javára fennálló elidegenítési és terhelési tilalmat megszüntető képviselő-testületi határozatot törölje, hiszen a Szegedi Kis István Református Gimnázium az állami Szegedi Kis István Gimnázium jogutódja. 

Kérte egyúttal, hogy állítsák vissza az iskola javára az elidegenítési és terhelési tilalmat. A közigazgatási hivatal ezt nem fogadta el, és augusztus 7-i levelében az osztályvezető utalt az 1990. évi LXV. törvény 107.§ (2) bekezdésében foglaltakra, miszerint az önkormányzat rendelkezik kizárólagosan az ingatlannal. Az önkormányzat 2001 januárjában a városi általános és középiskolákkal egy olyan megállapodást kötött, hogy június 1-2. hetében az általános iskolában, június 3. hetétől augusztus 20-ig a középiskolák vehetik igénybe az ingatlant, augusztus végén pedig az önkormányzat képviselői, dolgozói nyaralhatnak ott."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában