Békéscsaba

2024.02.26. 13:50

Könyvtárhasználati versenyt tartottak a megyei bibliotékában

Hétfőn országos könyvtárhasználati verseny indult Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban. A Bod Péter, a 18. század kiemelkedő könyvtáros nevéhez köthető komplex tehetséggondozó könyvtárhasználati versenyen a 7-10. évfolyamos tanulók vehettek részt. 

Dinya Magdolna

Az idei évben is a megyei könyvtár adott otthont a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny írásbeli fordulójának, ahol a diákok a verseny révén esélyt kaptak az országos döntőbe való bejutásra. 

könyvtár, könyvtárhasználati verseny, versenyzők
Minden versenyző felkészülten érkezett a könyvtárhasználati versenyre. Fotó: BMH 

Palkovics Brigitta informatikus könyvtáros elmondta, hogy a versenyt a Könyvtárostanárok Egyesülete és az Országos Széchényi Könyvtár szervezte, a Nemzeti Tehetségprogram, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Bookline, a MATARKA és a Filaposta támogatásával.

A Bod Péter, a 18. század kiemelkedő könyvtáros nevéhez köthető komplex tehetséggondozó versenyen a 7-10. évfolyamos tanulók vehettek részt. A Békés vármegyéből bejutott diákok a könyvtár emeleti olvasótermében oldották meg a központi feladatokat. Idén a verseny fókuszában a fenntartható fejlődés volt a téma. 

A könyvtárhasználati versenyre felkészítették a diákokat

Az előkészület során a gyerekek megtanulták, hogyan keressenek megbízható információkat és hogyan használják azokat hatékonyan. A könyvtárakban könnyen hozzáférhetnek hasznos anyagokhoz, dokumentumokhoz és adatbázisokhoz, amelyek fontosak egy ilyen versenyfeladat megoldásához is. Az ilyen típusú készségfejlesztés az élet minden területén előnnyé válhat a fiatalok számára.

könyvtár
Fotó: Dinya Magdolna

Juhász Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, 1993 óta rendezik meg az országos tehetséggondozó versenyt, ez is jól mutatja, hogy egy nagy hagyományú vetélkedőről van szó. A Békés Megyei Könyvtár és az ország valamennyi megyei könyvtára szervezte meg a megyei fordulót. A vármegyéből összesen 8 fiatal érkezett: Gyuláról, Orosházáról és Békéscsabáról. A verseny során a diákok változatos könyvtárhasználati eszközöket és módszereket alkalmaztak. 

Bízom benne, hogy minden versenyző pozitív élményekkel gazdagodott, és remélem, hogy a jövőben is elkötelezett könyvtárhasználók maradnak hangsúlyozta Juhász Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában