Hagyományőrzés

2024.02.03. 16:10

Az óvodásokat is segítette a szeghalmi disznótor - galériával, videóval

Mintegy harminc csapat gyúrta, fűszerezte, készítette a kolbászt szombaton Szeghalmon, a városi sportcsarnokban, az önkormányzat és a művelődési központ által szervezett disznótoros rendezvényen, amelyen pálinkák és tradicionális házi sütemények szintén ringbe szálltak. A látogatókat hagymás vérrel, toros káposztával és sült kolbásszal kínálták, akik az adományaikkal az újtelepi óvoda gyermekeit segítették. Arra is koccintottak, hogy Szeghalom idén 40 éve város.

Licska Balázs

Mintegy harminc csapat nevezett a kolbászkészítő versenyre.

Fotó: Lehoczky Péter

Macsári József polgármester elmondta, hogy a kolbászkészítő versenyre mintegy harminc, egyenként nagyjából tíztagú csapat nevezett, azaz több százan sürögtek-forogtak az asztalok körül a teljesen megtelt városi sportcsarnokban. A nevezési díjért cserébe húst és belet adtak a társaságoknak, a fűszerekről és az eszközökről pedig a gárdák gondoskodtak. Nem csak kolbászkészítő viadalt szerveztek, rengeteg pálinka és házi sütemény is ringbe szállt.

Gondoltak a látogatókra, akiket a hagyományos disznótoroknak megfelelően hagymás vérrel, toros káposztával és sült kolbásszal vártak. Az érdeklődők pedig az adományaikkal az újtelepi Szivárvány óvoda gyermekeit segítették. A bevétel lehetőséget ad arra, hogy a központtól távoli intézményből is rendszeresen részt vehessenek majd a kicsik a belvárosban tartott eseményeken, eljussanak színházba, moziba; az utazási költségeket fedezhetik a pénzből.

Macsári József polgármester beszélt arról is, hogy az immár több éves hagyományokra visszatekintő disznótoros Szeghalom egyik legjelentősebb rendezvénye minden évben a május 1-je és a Boszorkányfesztivál mellett. Kiemelte, hogy 40 évvel ezelőtt nyilvánították várossá Szeghalmot, idén erről is megemlékeznek. A megnyitón koccintottak a jeles évfordulóra, illetve a kolbászkészítő versenyen részt vevő csapatok asztalainak díszítésében szintén megjelent mindez.

Takács Istvánné, a Hello Szeghalom csapat kapitánya elmondta, hogy a társaságnál igazi közös munka folyt, felosztották a teljes folyamatot. A kolbászkészítés során arra törekedtek, hogy a hagyományos sárréti ízeket mutassák meg. A házi paprika mellett fontos összetevőnek mondta a szintén domináló köményt és fokhagymát. 

A Swaghalomcarlife csapat tagjai kolbászból nem kerítést, hanem egy autót állítottak össze, amelyet egy felnikből összeállított asztalra helyeztek. A gárda vezére, Bak Benjamin András elmondta, hogy a retró jegyében régi disznóperzselőt és házilag készített töltőt is hoztak az eseményre. A kolbász készítése során az otthonról hozott receptet követték.

A mindennapi tevékenységükben a kicsik iránti önzetlen szeretet, a gyermekközpontúság, a szakmai elhivatottság tükröződik, és ezt igyekeztek megjeleníteni abban is, ahogy ékesítették az asztalukat – mondta Mikéné Erdei Erika intézményvezető, a Szeghalmi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde szakembereiből álló csapat kapitánya. Többek között kolbászból, sajtból, zöldségekből megépítettek egy olyan játszóudvart, amilyet bármely bölcsőde vagy óvoda megirigyelhetne.

A Pancsi csapat vezére, Várdai Zsófia mutatta, hogy régi újságokból kivágott, Szeghalomról szóló cikkrészletekkel, képekkel díszítették az asztalukat annak apropóján, hogy 40 éve lett város Szeghalom, és voltak is, akik felismerték ismerősüket, rokonukat a fotókon. Emellett házi süteményt, házi készítésű kolbászt, szalámit hoztak. A készülő kolbászba pedig beletették szívüket, lelküket, valamint a szülőktől, nagyszülőktől megörökölt hagyományokat. 

A közösség építéséről és a hagyományokról szólt a program

A megnyitón dr. Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a rendezvény a közösség építéséről szól, amely rendkívül fontos a mindennapokban. Hangsúlyozta azt is, hogy több évtizede otthon érzi magát Szeghalmon, és hogy mennyire kedveli a szeghalmiakat.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke arról beszélt, hogy Szeghalom is híres a kolbászról, a pálinkáról, és lényegesnek nevezte, hogy a disznótoros rendezvénnyel felelevenítik és továbbörökítik a hagyományokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában