Gála

2024.01.22. 09:54

Tizedik alkalommal ünnepelték a Csabagyöngye közösségeit

Idén is megszervezték a Csabagyöngye Kulturális Központ közösségi gáláját. Vasárnap az intézmény és a város vezetősége különböző kategóriákban elismeréseket adott át azon egyéneknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek az intézmény életében.

Dinya Magdolna

Az eseményen számos díjat kiosztottak Fotók: Dinya Magdolna

Elsőként Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Úgy fogalmazott, ez egy családi ünnepség, immáron tizedik alkalommal jöttek össze a közösségeikkel, és kicsit visszatekintettek az elmúlt esztendőre. 

A rendezvényt Szente Béla, Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg

– Jelenleg a Csabagyöngye Kulturális Központban és tagintézményeiben 131 közösség dolgozik. Van közöttük jogi személyiség, önálló közösségek és civil társaságok. Az emberek itt Békéscsabán szeretnek összejárni, szeretnek közösségben lenni és szerintem ez egy fantasztikus dolog. A bevételi kötelezettségeinket megközelítőleg 100 százalékkal túlteljesítettük, ami egy elképesztő szám. Tehát én azt gondolom, eredményes év van mögöttünk, és ehhez hozzátartoznak azok az eredmények, amelyeket önök értek el – hangsúlyozta.

Sokan megtisztelték jelenlétükkel a díjátadó ünnepséget

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, hogy a tavalyi nehéz évkezdés ellenére csodálatos éven vagyunk túl. Minden esemény szinte telt házas volt. A közösségek színesebbnél színesebb minőségi programokkal örvendeztették meg a csabaiakat és az idelátogatókat. 

– Azt gondolom, ez egy nagyon nagy érték, amit közösen élhettünk meg. Hogy ha ellátogatnak az eseményekre, a közösségekben részt vesznek, akkor ezeken az alkalmakon biztos megőriznek egy-egy momentumot, aminek nincsen számossága, nem lehet összeadni, viszont egy olyan érzetet ad, ami élhetőbbé, színesebbé, gazdagabbá teszi a mindennapokat. Ezért köszönettel tartozunk a Csabagyöngye Kulturális Központ és valamennyi tagintézményi munkatársának, azoknak az önkénteseknek, közösségvezetőknek, klubvezetőknek, műhelyvezetőknek, akik ezért nagyon sokat tesznek, áldozatosan odafigyelve a szakma, a munka, a közösség iránti alázattal. A magyar kultúra napjához kapcsolódóan Békéscsabán tíz napon keresztül húsz eseményen vehetünk részt, amelyben a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Lencsési Közösségi Ház, a Jaminai Közösségi Ház, az Arany János Művelődési Ház és a Meseház is nívós programokkal veszi ki a részét. Én abban bízom, hogy zárások és korlátozások nélküli évben még több olyan esemény, alkalom lesz, ahol jól fogják érezni magukat – részletezte.

Gregor Bernadett, Jászai Mari-díjas színésznő

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a közösségek ünnepe a vasárnapi. 

– Hogy ha végiggondolom az elmúlt évtizedeket, akkor jó érzés fog el. Tudjuk azt, hogy a közösségek akkor tudnak jól és hosszan működni, akkor tudnak életképesek lenni, hogy ha van a közösségnek motorja. Ez lehet egy civil szervezet, lehet egy egyesület, lehet egy jogi személyiség nélküli csapat, amelyik időnként együtt van és a saját kedvükért dolgoznak – fogalmazott.

 

Ezt követően Szente Béla igazgató, Békéscsaba kulturális életének meghatározó személye Köszönet Díjat vehetett át Herczeg Tamástól.

Stark Emlékérem elnevezéssel, díj adományozható olyan személynek, aki a Csabagyöngye Kulturális Központban működő közösségben a közösség gyarapodása, hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenységével kimagasló érdemeket szerzett. Önzetlen áldozatvállalással alkotott, nevelt és huzamosabb ideig közösségi munkát végzett. Példaként áll emberi és közösségi magatartásával a közössége élén. A kimagasló szakmai tevékenységéért, az intézmény jó hírének öregbítéséért a díjat Juhász Gabriella, Adorján Lászlóné, Paluska Pál, Luptovics Dezsőné, Baiczer Mátyás, Szatmári Sándorné és Mészáros Zsuzsanna vehette át az emlékérmet a ceremónián.

A Csabagyöngye Tisztelet Díjat olyan személyek kapták, akik az elmúlt években kimagasló szakmai támogató segítséget nyújtottak az intézmény számára. Az elismerést Valach Jánosné, Zsibrita Mária és Tóth Zoltán vehette át.

Az Év Közössége elismerést kapott a Lencsési Közösségi Ház nyugdíjas klubja és a Féling Színház a huzamosabb ideje, kimagasló közösségi és szakmai munkavégzésük miatt.

A díjátadó ceremónia után zárásul Gregor Bernadett, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész zenés színpadi játéka következett Karády Katalin estje - „Jó a rosszat elfeledni…” címmel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában