Életmentő Készítmény

2024.01.17. 13:50

Négyszer mentettek életet az Epipennel tavaly Gyulán

Három gyermek és egy felnőtt életének megmentéséhez járultak hozzá tavaly Gyulán az Egészséges Városért Közalapítvány, a helyi önkormányzat és az Egészségfejlesztési Iroda által biztosított EpiPenek. Mind a négy esetben darázscsípés okozott anafilaxiás sokkot. A program idén is folytatódik, szerdán reggel a gyulai Dürer Albert Általános Iskolában adtak át az életmentő készítményből.

Papp Gábor

Csontosné László Anikó, dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és Alt Norbert a sajtótájékoztatón, az EpiPen már életeket mentett.

Fotó:  Bencsik Ádám

Már hagyománnyá vált egészségügyi akcióról van szó, ami két évvel ezelőtt dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnökének kezdeményezésére indult útjára Gyulán – fogalmazott az EpiPen átadását megelőző sajtótájékoztatón Alt Norbert. A város alpolgármestere elmondta, az úgynevezett EpiPen-program lényege, hogy minden köznevelési intézményeknek eljuttatnak abból az injekciós oldatból, amelynek segítségével megelőzhetőek az akár tragédiához is vezető allergiás rohamok. A készítmény a mogyoróallergiától a darázscsípésig számos esetben nyújthat életmentő segítséget.

Alt Norbert kifejtette, a 2022-ben elkezdődött kezdeményezés tavaly is folytatódott, és természetesen idén is folytatódik. Hozzátette, mivel egy rövid lejáratú készítményről van szó, ezért szükséges viszonylag gyakran újat beszerezni. 

– Az akció Gyulán indult, és már számos település vette át – folytatta a gondolatot az alpolgármester, aki kitért arra, hogy városukban 45 hozzáférési pont van, bölcsődékben, óvodákban, általános és középiskolákban, a főiskolán, egyéb intézményekben, például a Játszóházban is elérhető az EpiPen. Az elmúlt évben négy esetben volt szükség az EpiPen alkalmazására, az azonnali és sürgős beavatkozással életet menthettek. 

Kiemelte, az Egészséges Városért Közalapítvány idén is megvásárolta a készítményeket, amelyekből a sajtótájékoztatón egyet jelképesen átadtak Csontosné László Anikónak, az iskola intézményvezetőjének. Alt Norbert hangsúlyozta, természetesen bíznak abban, hogy nem lesz szükség az EpiPen használatára. Szólt arról, hogy idén az intézmények az Egészségfejlesztési Irodában vehetik át a készítményt. 

BA-5433
Epipent kapott a Dürer Iskola Gyulán, Csontosné Lásuló Anikó igazgató veszi át az életmentő készítményt dr Abdulrahman Abdulrab Mohamed orvostól és Alt Norbert alpolgármestertől
Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a kezdeményezés Gyulán indult, és a kezdetektől példaértékű együttműködés alakult ki az intézményvezetőkkel, valamint a dolgozókkal. A készítmény hatékony használata érdekében többször felvilágosító kampányt szerveztek az Egészségfejlesztési Irodával, amelynek keretében a jelenlévők gyakorolhatták az injekció beadását, illetve arról is tájékoztatást kaptak, hogy mikor, milyen tünetek mellett kell azt beadni.

Hangsúlyozta, bíznak abban, hogy a készítményeket nem kell majd használni, ugyanakkor egyre többen szenvednek súlyos allergiában. Az EpiPeneket elsősorban nem szakemberek, hanem laikusok, hozzátartozók, betegek számára fejlesztették ki, hogy azt bárki magával is hordhassa, és baj esetén alkalmazhassa. Megerősítette, hogy a készítményt bizonyos időközönként cserélni szükséges.

Abdul doktor kitért arra is, hogy a gyulai program elindulása óta számos másik településről is keresték őket, hogy átvennék a példát. Mint mondta, természetesen mindig örömmel segítettek.

Kifejtette, az alapítványt minden évben az önkormányzat is támogatja az EpiPenek beszerzésében.

Tavaly négy alkalommal, három gyermek és egy felnőtt esetében volt szükség a készítményre, mindannyiszor darázscsípés miatt alakult ki súlyos allergiás reakció. Az EpiPen-nek és azoknak, aki beadták sikerült a nagyobb bajt elkerülni. 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában