A felújításokon is múlik

2024.01.28. 13:42

Közös költség: nem várható jelentés emelés a csabai társasházakban

A tavalyihoz képest várhatóan emelkedni fognak, de nem jelentősen a közös költségek – ezt mondta egy hírportálunkak nyilatkozó békéscsabai társasházkezelő. Egy másik szakember is megerősítette, hogy folyamatosan nőnek az árak, ők viszont most nem tervezik a díj emelését.

Licska Balázs

Az árak emelkedése a közös költségben is megmutatkozik, de nem várható jelentős drágulás

Fotó: Illusztráció: MW

Bíró Mihály társasházkezelő elmondta, hogy a közös költség két fő tételből áll: egyrészt az üzemeltetéssel járó díjakból, másrészt abból, hogy az adott társasház milyen felújításban gondolkodik. Ahol valamilyen komolyabb beruházást hajtanak végre, és arra spórolnak, nyilván jelentősen több a közös költség végső összege is.

A biztosítók emelnek az árakon

Az üzemeltetési költségeknél jelentkezik a biztosítás díja. A biztosítók immár jelezték, hogy akár 20 százalékos díjemelésre is lehet számítani, a mondhatni problémás társasházak esetében pedig ennél is magasabb lehet a növekedés mértéke. A biztosítók az elmúlt években rendre emeltek nagyjából 20-20 százalékokkal. Persze a társasházak és üzemeltetőik, kezelőik résen vannak, és mivel nagy a piac, ha az árak elszállnak az egyiknél, akkor átmennek másik biztosítóhoz.

Hozzátette, hogy Békéscsabán kevés tömbház épült újonnan, sok a régi épület, és annak idején nem igazán fordítottak kellő figyelmet a karbantartásukra. Az elmúlt időszakban szinte napi rendszerességgel fordultak elő csőtörések, problémák vannak a víz-, a szennyvíz- és a csapadékvizet elvezető rendszerekben egyaránt. Ezek a javítások, szükségessé vált karbantartások szintén sok pénzt elvisznek.

A mesterek is növelték a munkadíjaikat

Ráadásul a szakemberek is egyre többet kérnek, nőttek az elmúlt időszakban a munkadíjak. Bíró Mihály szerint elfogytak a szakemberek a térségben, akik maradtak, tele vannak munkával, és így a társasházak ki vannak nekik szolgáltatva: azaz lehet sokallni az áraikat, ha nem fizetik ki, a javítás és a karbantartás el-, a probléma pedig megmarad. Mivel főleg eseti munkákról van szó, nem igazán lehet megmondani, hogy ilyen célokra mennyit kell fordítani egy évben.

A békéscsabai társasházkezelő elmondta, hogy bár a társasházak a villamos energiáért piaci árat fizetnek, ez nem jelent összességében komoly tételt a közös költségben. Példaként hozta fel, hogy egy negyvenkét lakásos társasházban éves szinten 40 ezer forintot költenek áramra. Ugyanis korszerűekre cserélték a lámpákat, mozgásérzékelőket szereltek fel, azaz tényleg csak akkor világítanak, amikor szükséges. Ezzel pedig jelentős mennyiségű energiát takarítanak meg.

Általában 8-10 ezer forint a közös költség

Mint fogalmazott, annyira az év elején járnak, hogy azok a vállalkozók, akikkel dolgoztatnak – például a takarítás esetében – egyelőre nem jelezték, hogy emelnek-e az áraikon, és ha igen, akkor mennyivel. Hozzátette, februárban kezdődhetnek el a közgyűlések, akkor lehet majd pontosabbat mondani. Úgy véli, a tavalyihoz képest minimális emelés várható a közös költségekben.

Jelenleg havonta 8-10 ezer forintot tesz ki a közös költség egy 60 négyzetméteresnél valamivel nagyobb lakásnál, ahol a társasház a kötelezőnél némileg nagyobb felújítási alap mellett döntött – folytatta. Kiemelte, hogy a közös költség összegében ugyanakkor jelentős eltérések lehetnek. Emlékeztetett a felújításokra, illetve megemlítette azt is, hogy a központi fűtéssel rendelkező társasházaknál a gáz díja is benne van a közös költségben, tehát az mindenre pluszként rakódik.

A stabil pénzügyi háttér jelenti az alapot

Paluska Krisztina társasházkezelő azt mondta, hogy az elmúlt időszak áremelkedései a társasházakat is érintették, tapasztalták többek között az építőipari árak, az üzemanyagárak növekedését, a szolgáltatási díjak drágulását. Ezért azt tartották szem előtt, hogy felkészüljenek a változásokra, és hogy egy stabil pénzügyi hátteret alakítsanak ki. Annak érdekében, hogy a társasházak biztonságban működhessenek, hogy a felmerülő problémákat orvosolhassák, hogy a szükséges javításokat elvégezhessék.

Fontosnak nevezte, hogy a havi üzemeltetési költségek fedezése mellett a társasházak képezzenek felújítási alapot is, amely a jövőbeni nagy összegű kiadásokra fedezetet teremt. Úgy véli, minden esetben szükséges a társasházaknak kitűzniük egy célt, és ahhoz kell meghatározni rövid és hosszú távon a szükséges pénzeket. Mivel az elmúlt időszakban kiegyensúlyozott hátteret teremtettek az általuk kezelt, üzemeltetett társasházaknak, idén nem tervezik a közös költség emelését, így is megoldható biztonságosan az üzemeltetésük, sőt komoly felújítások ugyancsak várhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában