Novák Katalin Békésben

2024.01.25. 16:34

Főzz és segíts: farsangi forgatagot rendeztek a CsabaParkban – galériával, videóval

Novák Katalin köztársasági elnök részt vett a Főzz és segíts! elnevezésű farsangi forgatagon, illetve jótékonysági rendezvényen, amelyet a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hívott életre csütörtökön Békéscsabán, a CsabaParkban.

Papp Gábor

Novák Katalin kivette a részét a fánksütésből, balra Kozsuch Kornél, jobbra Prohászka Béla.

Fotó: Lehoczky Péter

A köztársasági elnök amellett, hogy megismerte a résztvevő önkormányzatok és nemzetiségek gasztronómiáját, illetve hagyományait, a farsangi fánk elkészítésébe is tevékenyen bekapcsolódott. A standok között Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke, Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács kalauzolta végig az államfőt.

Mint azt Prohászka Bélától megtudtuk, a Főzz és segíts! program résztvevői változatos finomságokat készítettek, amelyből a köztársasági elnököt is megkínálták. Egyebek mellett készült a Bigosz nevű lengyel nemzeti étel, cigány káposzta, a Rătişe nevű hagyományos román étel, a Farsangi huncutság és a Zwack aranya fantázianevű finomság, haluska, Kecskesajtos sertésjava Magyardombegyházi módra, Méhkeréki uborkás pulykaragu, Vésztői sajtos szűzérmék serpenyőben pirítva, Csesznica szerb sütemény és persze farsangi fánk is.

Bora Imre a Nemzeti Összetartozás Pálinkájával ajándékozta meg az államfőt, balra Prohászka Béla, jobbra dr. Takács Árpád. Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja elmondta, a farsangi forgatag jegyében közel ezer fánk készült jótékonysági céllal, amelyet szociális intézményekbe juttattak el, így a Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ Békés vármegyei intézményébe, a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonába, a Békéscsabai Kistérségi Intézményfenntartó Központba, illetve az Evangélikus Szeretetotthonba egyaránt került az ínyencségből. Az államfő nem csak az édesség elkészítésében, hanem annak gyermekekkel foglalkozó intézményekbe való eljuttatásában is részt vett. A helyszínen további mintegy ezer fánk készült, amelyet a jelenlévők kóstolhattak meg.

Az eseményen kilenc települési önkormányzat és a hat vármegyei nemzetiség egyaránt jelen volt, amelyek tagjai látványfőzéssel, illetve kóstoltatással is készültek. A főispán kiemelte, a Főzz és segíts! elnevezésű programot tavaly indították útjára, amelynek a jótékonyság mellett fontos célja, hogy Békés vármegyei értékeket mutasson be. Mint dr. Takács Árpád fogalmazott:

Újdonság, hogy egy helyen voltak láthatók a vármegyei értékek és nemzetiségeink különlegességei, amelyek képviselői megmutatták saját kultúrájukat, saját népviseletüket, saját szokásaikat. Egyedülálló, hogy Békésben hat nemzetiség él együtt békében, tagjaik nem csak államalkotó tényezők, hanem az egységes vármegyét alkotó tényezők is. Békés vármegye egy és oszthatatlan.

A köztársasági elnök látogatásával kapcsolatban a főispán elmondta, az államfő tájékozódott a vármegye gazdasági, szociális, demográfiai helyzetéről, a fejlesztésekről, az elmúlt évek beruházásairól, megtekintette természeti és épített örökségünket.

– Megismerte a vármegye agráriumát, vidékfejlesztését, gasztronómiáját, a térség szépségét és természetesen nehézségeit is – fogalmazott. – A köztársasági elnök arra is kíváncsi volt, hogy milyen nehézségekkel küzdünk, hiszen itt vagyunk az ország szélén, de az Isten tenyerén, mert olyan adottságokkal bír a térség, amelynek köszönhetően itt jó élni, ide jó hazatérni.

Hangsúlyozta, a Főzz és segíts! a jövőben is folytatódik majd. – Minden évben a hatósági munkánk mellett a közjót célzó kezdeményezéseket is megvalósítunk – emelte ki.

Az MTi tudósítása szerint Novák Katalin személyesen a Magyarországi Református Egyház által működtetett okányi tanodába vitt a fánkokból. A rendezvényen a köztársasági elnök megnézte a kondorosi csárda beszélő Rózsa Sándor figuráját; a battonyai standnál a paprikalekvárt kóstolta meg, amelyet a start mintaprogram keretében a helyi zöldségfeldolgozóban állítanak elő. A magyardombegyházi önkormányzatnál a helyi szociális szövetkezetként működtetett Sajtműhely sajtjait kóstolta meg. Csanádapáca község önkormányzatánál, a standon berendezett étkezőasztalnál elmondta, éppen olyan tányérjai és levesestálja volt a nagymamájának is. A román nemzetiség standjánál a legjobban az úgynevezett turkajárás során használt öltözet keltette fel a figyelmét, amit karácsonyi kántálásjárásnál használták, házról házra járva jókívánságokat mondtak benne a családoknak.

A programon jelen volt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Kozsuch Kornél, a NAK Békés vármegyei elnöke is. Az eseményen Békés vármegyei kézműves termékeket, nemzetiségi tradíciókkal kapcsolatos ajándékot adtak át az államfőnek. Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál fesztiváligazgatója a Nemzeti Összetartozás Pálinkájából egy palackkal nyújtott át Novák Katalinnak.

„Egy biztos: a békésiek kedves és vendégszerető emberek, jókat főznek és segítőkészek, mert a megsütött 800 fánk szociális, gyermekvédelmi intézményekbe és idősek otthonába került” – értékelt közösségi oldalán Novák Katalin.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában