Különleges éremanyag

2024.01.06. 16:25

Ezresével restaurálják a leleteket a szarvasi múzeumban

A múzeum régészeti osztályán jelenleg is nagy erőkkel folynak a feldolgozási munkálatok – adta hírül a napokban a Tessedik Sámuel Múzeum. Hozzátették, hogy a helyi múzeumbarát civilek együttműködésével zajló Közösségi Régészeti Program jóvoltából a múzeumba került közel 3000 darabos éremanyag restaurálása, leltározása és numizmatikai feldolgozása zajlik éppen náluk.

Vásári Erzsébet

A különleges kollekciót a nagyközönség is láthatja majd.

Fotó: Facebook/Tessedik múzeum

A kétezer évet átfogó teljes kollekció a tervek szerint a nagyközönség számára is hamarosan látható lehet.

Részletezték: az ókori és középkori pénzérmék rejtett történeteket hordoznak magukban, mely során a szemlélők betekintést nyerhetnek az elmúlt két évezred távlatában a Szarvas környékén megtelepedett népcsoportok pénzhasználati szokásaiba. Ezek az érmék nem csupán fémtárgyak, hanem értékes időutazásra invitálnak minket, hogy megismerjük városunk múltját és a korábban itt élők mindennapi életét. A sokszínű gyűjtemény segítségével nyomon követhetjük az idők változásait, a különböző korok gazdasági dinamikáit és kereskedelmi kapcsolatait. Az érmék mintegy katalógusként szolgálnak a régmúlt évszázadok pénzügyi és kereskedelmi tevékenységeiről. Továbbá lehetőséget teremtenek arra, hogy az érdeklődők megértsék elődeink pénzhasználati szokásait, a kereskedelem fejlődését, valamint az egyes korok pénzverdei technikáit és ábrázolási stílusát. Ez a gyűjtemény nem csupán régészeti értékkel bír, hanem értékes eszköz is a múlt megértéséhez és megőrzéséhez, emellett mélyebb betekintést nyerhetünk Szarvas történelmébe és annak gazdag örökségébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában