Szemle

2024.01.31. 10:15

Egy csokorba válogattuk a legfrissebb csabai híreket

Nincs ideje mindent elolvasni, de szeretne tudni arról, mi minden történt Békéscsabán? Ne keressen tovább, itt mindent megtalál!

Dinya Magdolna

Nincs ideje minden cikkünket végigolvasni? Böngéssze át csabai hírszemlénket!

Forrás: shutterstock

Rangos címet érdemelt ki megyei könyvtár

A nemzetközi példák alapján egyre inkább közösségi térré, találkozási ponttá válnak a bibliotékák, és ez Békéscsabán is megfigyelhető – mondta Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. A békéscsabai intézmény a napokban kapta meg – 2018 után immár második alkalommal – öt évre a Minősített Könyvtár Címet. A könyvtár minőségirányítási tevékenységét megelőzte egy hosszas tanulási folyamat, amelynek keretében új módszereket, eszközöket ismertek meg, valamint egy szakember is segítette a felkészülést 2015-től – ismertette Juhász Zoltán.

Az igazgató hozzáfűzte, hogy ez a munka folyamatosan zajlik, felméréseket végeznek az olvasók, a látogatók, a partnerek, valamint a munkatársaik körében is. Számos adatot gyűjtenek, figyelnek a trendekre, a használói igények változására. A mutatók és a visszajelzések alapján szervezik a mindennapokat, azok meghatározzák a könyvbeszerzéseket, a programokat, a szolgáltatások kialakítását.

Egy 80-as évekbeli lagzi elevenedik meg a színházban

Március elsején mutatja be a Jókai színház Móricz Zsigmond Szerelem című egyfelvonásosát. A keddi olvasópróbán Seregi Zoltán igazgató elmondta, az egész estés előadás részleteit Tege Antal rendező „gyúrja össze”. Nem szokványos a szereposztás, szerepeket nem, csak színészeket jelöltek meg. A női szerepeket Kovács Edit, Fehér Tímea, Liszi Melinda, Nánási-Veselényi Orsolya színésznő, valamint Koromné Kőrösi Berta, Márki Szabina és Hamar Vivien másodéves színészhallgató játssza, a férfi szerepekben Bartus Gyula, Csomós Lajos, Katkó Ferenc, Gerner Csaba, Szabó Lajos színészt, valamint Horváth Bence elsőéves színészhallgatót láthatjuk. Móricz olyan jelentős alakja, klasszikusa a magyar irodalomnak, hogy a teátrumoknak kötelessége bemutatni műveit. A Jókai színház sem először állít színpadára tőle darabot – tette hozzá a direktor.

Tovább erősítették a munkavédelmet Békésben

A Békés Vármegyei Munkahelyek Biztonságáért Munkacsoport tartott a munkahelyek biztonságával kapcsolatos fórumot kedden délelőtt Békéscsabán, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Beliczey termében. Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja elmondta, mintegy három hét múlva lesz hat éve, hogy a munkacsoportot létrehozták azzal a céllal, hogy növeljék a munkavállalók és a munkáltatók jogtudatosságát, nyilvánosságot biztosítsanak a munkavédelemnek, a munkabiztonságnak, illetve erősítsék azokat a területeket, amelyeket a munkavállalók érdekében fontosnak tartanak.

Élsportolói fogadás: az év legjobbjait díjazták Békéscsabán

Az előző év legeredményesebb békéscsabai sportolóit, edzőit és egyesületeit díjazták kedden a békéscsabai városháza dísztermében megtartott élsportolói fogadáson. A rendezvényen átadták a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket Baran Ádámnak és Farkas Andrásnak. Bekerült Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai közé a kézilabdázó Hankóné Jakab Gabriella és a kick-boxos Debreczeni Dezső.

Felháborodott a szabálytalan autósok miatt Békéscsaba polgármestere

Felháborítónak nevezte Szarvas Péter polgármester, hogy egyes autósok a szabályokra fittyet hányva a Dózsa György úton felállnak a zöldfelületekre, és ezzel tönkre is teszik azt. A városvezető a Facebook-oldalán arról írt, hogy a minap dr. Szigeti Béla önkormányzati képviselővel a helyszínen tárgyaltak a környékben élőket, az autósokat és a bicikliseket egyaránt zavaró probléma megoldási lehetőségeiről. Megnézik, hogy milyen jogi és műszaki megoldásokra van mód. Azt kérte a sofőröktől, hogy tartsák be a szabályokat, és vegyék igénybe a kijelölt parkolóhelyeket. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában