Nagyon büszkék a tehetségeikre

2024.01.30. 19:41

Élsportolói fogadás: az év legjobbjait díjazták Békéscsabán – galériával, videóval

Az előző év legeredményesebb békéscsabai sportolóit, edzőit és egyesületeit díjazták kedden a békéscsabai városháza dísztermében megtartott élsportolói fogadáson. A rendezvényen átadták a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket Baran Ádámnak és Farkas Andrásnak. Bekerült Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai közé a kézilabdázó Hankóné Jakab Gabriella és a kick-boxos Debreczeni Dezső.

Gajdács Pál

Elbúcsúztak Márton Anitától is. Balról Szarvas Péter polgármester, Márton Anita és edzője, Eperjesi László, valamint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Fotó: Bencsik Ádám

A Himnusz hangjai után Szarvas Péter polgármester „sportos” évértékelőjét hallgathatták meg a vendégek.

– A kimagasló eredményekért meg kell küzdeni, de a siker nem mindig a legfényesebb medált jelenti – jegyezte meg. – Jelenti a hosszú utat az eredmény eléréséig, a győztes csatákat, de akár az emelt fővel elveszített meccseket, vagy a szurkolóknak azokat a kivételes élményeket, hogy a mieinkért szoríthatunk. A sikerhez vezető utat a sportolóknak nem egyedül kell végig járni, szükség van edzőkre és a családi háttérre, akik mindannyian a céltudatos munkát ösztönzik.

A városvezető méltatta a tavaly eredményeket hozó sportolókat, edzőket, felelevenítve sok emlékezetes versenyt, pillanatot, így a budapesti atlétikai világbajnokságot, ahol négy békéscsabai, Oláh Barbara, Tajti-Molnár Anita, Steigerwald Ernő és Nadj Levente is jelen volt.

Végezetül kiemelte, hogy a közgyűlés úgy döntött az év végén, hogy az önkormányzat 100 millió forintot biztosít sportinfrastruktúra fejlesztésre, ilyen önálló előirányzat korábban nem volt a város költségvetésében. 

Először a „Békéscsaba Sportjáért” elismeréseket adták át, amit Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke és Farkas András, a shotokan karate egyik honi úttörője vehette át.

A Békéscsabán született, de Szolnokon felnövő Baran Ádám 2010-ben vállalta el a Békéscsabai Röplabda Sport Egyesület elnöki tisztét. Irányítása alatt a felnőttcsapat eddig 5-ször lett bajnok, 2-szer Magyar Kupa-győztes, 3-szor MEVZA Kupa-aranyérmes. A csapat szerepelt a Challenge Kupában, a CEV-kupában (2019-ben az elődöntőig jutott), illetve a Bajnoki Ligájában is. A sportszervezet mára igazi brandé vált – elsősorban a klubvezető agilis, innovatív, szorgalmas munkájának köszönhetően. Meghatározó szerepe volt abban, hogy 2023-ban a szerb-magyar közös rendezésű U17-es női röplabda Európa-bajnokság egyik helyszíne Békéscsaba lett.

Farkas András hozta létre a Shotokan karate szakosztályt, amely a mai napig működik. Versenyzőként világ- és Európa-bajnoki címet nyert. Edzői, felkészítői tevékenysége során a tanítványai több, mint 300 érmet nyertek a különböző nemzetközi és hazai viadalokon. Farkas András 2020-ban megszerezte a VII. danos fokozatot. Ez nemcsak európai, hanem világviszonylatban is nagyon magas elismerésnek számít. 

A továbbiakban két világklasszis sportolótól is elköszöntek, az úszó Bohus Richárd és a súlylökő Tajti-Márton Anita is tavaly jelentette be visszavonulását. A háromszoros olimpikon úszó, világbajnoki 3. helyezett, 2-szeres Európa-bajnoki ezüstérmes, 3-szoros bronzérmes, olimpiai 5. helyezett Bohus és a fedett pályán világbajnok, olimpiai bronzérmes súlylökő, Tajti-Márton Anita legemlékezetesebb versenyeiről vetítettek le egy-egy kisfilmet.

Az év női sportolója Bökfi János tanítványa, a súlyemelő Mitykó Veronika lett. A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület sportolója a Bukarestben rendezett U23-as Európa-bajnokságon szakításban Európa-bajnok lett. A jereváni felnőtt Eb-n összetettben az 5., a rijádi világbajnokságon ugyancsak összetettben a 11. helyen végzett. A férfiak legjobbja címét a Békéscsabai Atlétikai Club sprintere, Steigerwald Ernő érdemelte ki. Ernő a Budapesten rendezett atlétikai világbajnokságon a 4x400 méteres váltó tagjaként – országos rekorddal – 16. helyezett lett.

Az Év edzője elismerést Steigerwald Ernő két felkészítője, Adorján László és Erdős Péter érdemelte ki.

Az év utánpótláskorú leány sportolója ugyancsak a Békéscsabai Atlétikai Club sportolója, Kovács Alexandra, aki a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 5000 m-es gyaloglásban aranyérmet nyert. A fiúknál Mokán István Damján, a Viharsarok Tenisz Alapítvány sportolója érdemelte ki az elismerést, aki a Mostban rendezett korosztályos tenisz Európa-bajnokságon a 17. helyen végzett. Hazánkban ranglistavezető, az európai ranglistán korosztályában a 22. helyen áll.

Az év fogyatékossággal élő sportolójának az úszó Zsilinszki Orsolyát választották, aki az Argentínában megrendezett Siketet Világbajnokságán több kiemelkedő eredményt is elért. 

Az év sportvezetője díjat pedig az elsősorban az utánpótlás-nevelés terén jeleskedő Forczek Győzőné, a Békéscsaba Diák Kézilabda Sportjáért Egyesület elnöke vehette át a városvezetőktől.

Az év csapatának idén is a Békéscsabai Röplabda SE-t választották, a röplabdás lányok tavaly megnyerték a MEVZA-kupát, a Magyar Kupában és a bajnokságban pedig a 2. helyen végeztek.

Fair Play-díjat a Tajti-Márton Anita–Eperjesi László kettősnek ítélték meg. Az Év Sportpillanatának az U17-es Női Röplabda Európa-bajnokság békéscsabai mérkőzéseit választották.

További elismeréseket is átnyújtottak sportolóknak és felkészítőiknek. Az atléták közül a gyalogló Oláh Barbara, a sprinter Nadj Levente, a gyalogló Zahorán Petra, a rövidtávfutó Karsai Gábor, a hegyifutó szakágban jeleskedő Zahorán Milán, a futó Kis Petra Sára és a gyalogló Bor Benjámin, a súlyemelők közül Nagy Zsolt, a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE erőemelő szakosztályából Szabó Ágnes, Sajben Dániel, Mucsi Noémi és Petri Regina, a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület kick-boxosai közül Viczián Dániel, Opauszki Dávid, Szikora Bence, Fábián Kíra, Peregi Botond, Debreczeni Frida, Jancsó Lili, Tóth Kevin, Petró Lili, Pántya Réka, Matuska Máté, Káli Zoltán Márk, Debreczeni Lilla és Petró Laura, a Sportolj Békés Megye Sportegyesületből a légtornász Rácz Regina, míg a speciális sportoló úszó Mátyás Dalma lett díjazva. A röplabdázók közül Glembóczki Zóra, Kump Alíz, Kertész Petra, Pintér Andrea, Gergácz Olga, Fekete Ramóna, Gajdács Lina, Nánási Zoé és Matuska Orsolya járulhatott a díjátadókhoz.

Halhatatlan sportcsillagok

A sportszakmai tanácsadó testület döntése alapján Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai közé került Hankóné Jakab Gabriella kézilabdázó, aki az 1982-ben, Budapesten rendezett világbajnokságon az ezüstérmet nyert magyar nemzeti válogatott tagja volt és Debreczeni Dezső, minden idők legismertebb és legsikeresebb békéscsabai kick-boxosa. Nyolc alkalommal állt fel az Európa-bajnokságokon a dobogó legfelső fokára, s ugyancsak nyolc alkalommal a világbajnokságokon és edzőként tevékenykedik, megszámlálhatatlan éremmel térnek haza rendre az aktuális világversenyekről.

BA-1073
Debreczeni Dezső és Hankóné Jakab Gabriella. Fotó: Bencsik Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában