Békéscsaba/Békés

2023.12.05. 13:20

Virágos díjat kapott Békéscsaba és Békés

Rangos elismerést érdemelt ki Békéscsaba és Békés a Virágos Magyarország idei versenyén. A megyeszékhely a Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díját, Békés pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem elismerését érdemelte ki.

Papp Gábor

Szarvas Péter polgármester és dr. Kiss Gyula aljegyző az elismeréssel

A Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díját érdemelte ki Békéscsaba a virágos köztereivel a Virágos Magyarország idei, jubileumi, 30. versenyén a 30 ezer lélekszám feletti városok között – ismertette Szarvas Péter polgármester. Emlékeztetett, miszerint a város korábban is eredményesen szerepelt, több rangos díjat elnyert a környezetszépítő megmérettetésen: 2017-ben a Belügyminisztérium különdíját, 2019-ben a Területi Arany Rózsa díjat kapta meg, míg tavaly a tervszerű és kiemelkedő színvonalú zöldfelületekért, a szakszerű fenntartásért a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület különdíjában részesült.

A békésiek elismerését Deákné Domonkos Julianna önkormányzati képviselő vette át
Fotó: Gazsó János

– Ezek azt jelzik, hogy folyamatosan épül és szépül a megyeszékhely – emelte ki Szarvas Péter, aki szerint büszkének kell lenni arra, hogy a megyei jogú városok között az egyik legtöbb zöldövezettel rendelkező település Békéscsaba. Az elmúlt időszakban, évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fordítottak Békéscsabán a virágágyások karbantartására és azok területének növelésére, amelyek így immár több mint 70 helyszínen több mint 1300 négyzetmétert tesznek ki.

Elmondta, hogy tavasszal az egynyári virágok mellett a hagymás virágok, a tulipánok és nárciszok élveznek elsőbbséget, míg az őszi és a téli időszakban főként hidegtűrő kétnyári virágokat, színpompás árvácskákat, százszorszépeket és nefelejcseket ültetnek ki a közterületekre. Idén ősszel mintegy 27 ezer tő kétnyári palánta és 3500 hagymás növény került Békéscsaba köztereire.

– Sokan és sokat dolgoznak azért, hogy a város frekventált belvárosi közterületei mellett a különböző városrészek – mint Gerla, Jamina vagy a Lencsési lakótelep – is tele legyenek színpompás virágokkal – folytatta a polgármester. Örvendetesnek mondta, hogy a város törekvéseit a szakmai bizottság díjjal ismerte el. De szerinte legalább ennyire nagy öröm, amikor a helyiek és az ide érkező vendégek dicsérik Békéscsabát, hogy mennyire szép, zöld és virágos.

Hangsúlyozta a helyiek, a közösségek, a civil szervezetek és az intézmények együttműködését, összefogását is, akik szintén igényes zöld környezet alakítanak ki, és így válik Békéscsaba zöld, élhető, megújuló, szerethető várossá. Ahogy a társasházaknál, úgy a családi házas övezetekben is ápolt, színes virágágyásokkal járulnak hozzá a rendezett, színes városképhez a lakók. A városi intézmények, a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, a kulturális intézmények ugyancsak odafigyelnek a zöld környezet ápolására, és azokat ebben az évben mintegy 4400 tő árvácskával látták, a közfoglalkoztatottak tevékenységének köszönhetően.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, igyekeznek minden évben virágossá tenni a várost, és kiemelt hangsúlyt fektetnek azokra a területekre, amelyeket a legtöbben használnak, amelyeken a legtöbben áthaladnak.

– Nagyon szeretnénk a virágokkal egy kis örömet szerezni a lakosságnak, amiben kiemelt szerepet van a BKSZ Kft.-nek és Szokai László főkertésznek – tette hozzá. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy mások is értékelik az erőfeszítéseiket. Szólt arról, hogy az évelő virágok irányába lépnek a jövőben.

Hangsúlyozta, nagyon sokat köszönhetnek a lakosoknak is, akik igényesek a környezetükre, szép kerteket, előkerteteket, balkonokat hoznak létre minden évben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában