Összefoglaló

2023.12.12. 10:23

Csabai híreket válogattunk egy csokorba

Olvassa el, hogy mi minden történt Békéscsabán.

Gyemendi Réka

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Fitneszteremmel gyarapodott a békéscsabai gyermekosztály
Fitneszteremmel gyarapodott a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekosztályának békéscsabai gyermekrészlege, amelyet a napokban mutattak be. A fejlesztés az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének 1,4 millió forintos támogatásával valósult meg. Dr. Kolozsi Anita, a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekosztályának békéscsabai részlegvezető főorvosa elmondta, a részleg diabetológia-endrokrinológia profillal működik.

– Nagyon fontos az egyre több túlsúllyal küzdő gyermek kivizsgálása, illetve támogatása abban, hogy a súlycsökkenést el tudják érni – fogalmazott. – Eldöntött szándékunk megmutatni nekik, hogy aktívan miként tudnak részt venni életmódjuk megváltoztatásában. Így az eddigi napi gyógytorna mellé lehetőség nyílik arra, hogy különböző aktív mozgásformákat ismerjenek meg kórházi körülmények között, modern fitneszteremben a gyerekek. Célunk, hogy megszerettessük a mozgást, és a diatetikai tanácsadás és kivizsgálás mellett teljes életmód-váltáshoz szükséges programot nyújtsanak.

Suhajda Szilárd sorsára nagyon kíváncsiak voltak a magyarok
Békéscsabai vonatkozásai is vannak a Google idei keresési adatainak: az elhunytak közül a Mount Everesten elhunyt Suhajda Szilárdra kerestek rá legtöbbször Magyarországon. A híres emberek toplistájára felkerült a színészi szakma alapjait Békéscsabán elsajátító Gubik Petra, a Sztárban sztár győztese. 

Gálaműsorral ünnepelt a 30 éves Tabán Táncegyüttes
Emlékezetes gálaműsorral ünnepelte létrejöttének megalakulását a Jókai színházban a békéscsabai Tabán Táncegyüttes – írta Szarvas Péter polgármester a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy a jubileumi előadás keretében színpadra léptek az együttes egykori és jelenlegi tagjai is.

A jövő évi gazdálkodásról egyeztetett a vadászkamara Békéscsabán
Az Országos Magyar Vadászkamara elnökségi ülését tartották hétfőn az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei Területi Szervezetének székhelyén. Az esemény középpontjában már a jövő évi feladatok, a jövő évi gazdálkodás előkészítése állt, aminek jegyében a feladatarányos finanszírozási rendszerben hajtanak módosítást végre. Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke elmondta, a változtatás apropóját az adja, hogy a kamarához jutó fő bevételek közül a külföldi vadászati engedélyek bevételei, egyrészt a koronavírus-járvány, másrészt egyéb tényezők következtében a korábbiakhoz képest bizonytalanná és kevésbé tervezhetővé váltak. Mint az eddigi gyakorlatról elmondta, a tagdíjbevételek 100 százalékban a területi szervezeteknél maradtak. A 70 ezer vadász által befizetett vadászjegyekből befolyó összeget, ami fejenként évenkénti 25 ezer forint, illetve a külföldi vadászengedélyekből befolyó forrásokon is osztoznak a helyi szervezetek, illetve az országos szervezet. Kiemelte, a vadászjegyekből befolyó összegek arányain módosítani kell annak érdekében, hogy minden területi szervezet minimum annyi forrással rendelkezzen, mint 2023-ban.

Ötszáz család karácsonyát édesítették meg Békéscsabán 
Ötszáz rászoruló család számára osztott tartós élelmiszerekből álló csomagot az önkormányzat hétfőn Békéscsabán, a Czuczor utca 4. szám alatti épületben. A pakkok tartalmaztak tejet, cukrot, étolajat, rizst, konzerveket, tésztát, leveskockát többek között, és a karácsony közeledtének apropóján kakaó, mák, méz, tea, szaloncukor és narancs is került a csomagokba, hogy megédesítsék a szűkölködők ünnepét. Szarvas Péter polgármester – aki szintén részt vett az osztásban – elmondta, hogy egy-egy pakk értéke 11 ezer forint, így a mostani ajándékozás 5,5 millió forintba került az önkormányzat számára. A támogatott családokat a városháza szociálpolitikai osztályának, valamint a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársai választották ki és értesítették ki a lehetőségről. 

Felújítják az irodaépületet
Mintegy 343 millió forintból korszerűsíti energetikailag Békés Vármegye Önkormányzata a tulajdonában lévő, Gyulai út 1. szám alatti irodaépületet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében – ismertette Zalai Mihály. Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke ismertette, hogy az egykori Békésterv székházáról van szó, amely a Munkácsy múzeumtól csaknem 100 méterre, az Élővíz-csatorna másik oldalán, a Munkácsy-negyedben helyezkedik el. A főbb munkálatok során korszerűsítik az épület fűtési rendszerét, cserélik a külső nyílászárókat, a külső határoló szerkezetek utólagos szigetelést kapnak, javítják az épület nyári, passzív hővédelmét, illetve fotovillamos rendszert ugyancsak kialakítanak. A felújítással lehetővé teszik az épület racionálisabb energiagazdálkodását, működtetési költségek jelentős csökkenését. Kiemelte: a fejlesztés révén a korábbi Békésterv székház méltó része lesz a Munkácsy-negyednek.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában